Sotiile este o carte extrem de dubioasa. A fost printre primele carti citite anul acesta, insa abia acum i-a venit randul sa scriu despre ea. De fapt, am tot scris despre ea, insa niciun articol nu m-a multumit. Simteam ca fie dezvalui prea multe, fie nu spun nimic, drept urmare nu se va intelege nimic.

Sotiile se joaca cu mintea intr-un mod grav, de-a dreptul bolnav. Autoarea, o sud-africanca prin nastere, devenita americanca aproape completa, te minte cu nerusinare pentru ca la final sa astepte aplauze, urale, nicidecum reprosuri. O face intr-un mod atat de credibil, da, minciuni credibile, intr-un mod atat de pervers (fara conotatii sexuale), incat te intrebi a cui e vina, al cui e meritul: meritul ei ca a fost atat de buna sau vina ta ca ai pus botul?

Acum poate ar trebui sa va vorbesc despre poligamie. Poate ar trebui sa las deoparte personajul principal, un tip cu 3 sotii, pe care le vizita regulat, constant, si pe care, zica-se, le iubea in mod egal, si sa va vorbesc despre ideea in sine. Doar ca intrebarea corecta care se pune este urmatoarea: din ce perspectiva ar trebui sa privesc poligamia? Exclusiv din perspectiva patriarhala, misogina, cea in care barbatul are mai multe femei, care femei sunt supuse si isi accepta statutul? Sau poate ar trebui sa ne intrebam cum arata o sotie cu mai multi soti?

Chiar si daca acceptam doar prima situatie, tot exista 2 perspective: cea a barbatului, a acelui gigolo care are grija de 3 neveste, care trebuie sa le iubeasca (in mod egal?), sa le intretina, sa le ingrijeasca, ori cea a femeilor, a uneia ori a tuturor? Multi barbati sustin ca e de vis, ca le-ar conveni o astfel de intelegere, o astfel de casatorie. Este visul ascuns al multor barbati. Daca financiar se poate (e un vis imposibil intai si intai din cauze financiare, zic multi), trebuie sa se poata si personal (daca ai bani sigur gasesti macar 2 tipe care sa accepte).

Dar apare inca o intrebare: ce tipe ar accepta asemenea relatii? Femei de cariera, care in restul timpului si-ar vedea de cariera lor? Sau tipe care ar sta toata ziua sa vegeteze, care ar sta degeaba asteptandu-si sotul sa vina acasa (o data, de doua ori ori de trei ori pe saptamana)? In plus, ele, ca sotii, s-ar putea lauda cu statatul lor altor persoane, prietenilor ori familiei? Ori s-ar inchide complet si n-ar socializa cu nimeni?

Bineinteles ca apar si aspectele legale. Poligamia este interzisa expres prin lege. Bancul spune ca motivul e evident: barbatii au facut aceste legi pentru a se proteja. Caz in care vin si ma intreb: pe de-o parte barbatii s-au protejat cand au facut legea, insa pe de alta parte tot ei viseaza la o astfel de relatie multipla perfecta. Cine sa-i mai inteleaga (si?) pe ei?

Totodata, tu, ca barbat multiplu casatorit, te-ai putea lauda cu sotiile tale? Ai iesi cu ele? Sau pur si simplu ai face totul pe ascuns, sa nu te vada nimeni? In acest din urma caz unii spun ca degeaba ai femeie frumoasa, sotie, prietena, amanta, ce-o fi ea, daca nu te poti lauda cu ea. Ca si cum ai manca o mancare excelenta si n-ai avea voie s-o pozezi.

Poate vreti sa auziti si parerea mea. Ma rog, asta doresc doar cei care nu ma cunosc personal, care au ajuns aici fie de pe Google, fie de pe pagina de Facebook a blogului, fara sa imi cunoasca opiniile personale. Caci, in mod evident, daca nu-mi doresc O sotie, de ce dracu’ mi-as dori mai multe? Continui, insa, sa mai spun un lucru: chiar nu-i inteleg pe cei care viseaza la asa ceva. Nu numai ca nu-s de acord cu ei, dar nici macar nu-i pot intelege. Pur si simplu, este peste puterile mele de intelegere.

Inchei cu o intrebare, as zice sincera, as zice retorica, fara ca vreunul dintre cuvinte sa fie 100% potrivit: daca un barbat are 3 sotii, este el, oare, obligat sa aiba o ierarhie a lor? Ele trebuie sa fie egale sau exista o sotie principala, o sotie secunda si una tertiara? Adica o sotie si o amanta si, eventual, o amanta secundara?

M-am jucat cu mintea voastra? V-am ametit? Nu mai intelegeti nimic din ce am vrut sa spun? Daca da, am o veste proasta (sau, in functie de perspectiva, extrem de buna): autoarea se va juca cu mintea voastra de 100 de ori mai mult. Fie va veti bucura, veti savura acest lucru, fie veti da de pamant cu romanul Sotiile. In ambele cazuri pot afirma ca ati actionat corect.

Cartea Sotiile a aparut la Editura Trei si poate fi comandata si de la librariile online Carturesti, Libris, Elefant, Librex, Libraria Delfin si eMAG.