Pazitoarea crocodilului este cartea de debut a scriitoarei daneze Katrine Engberg. Este prima din serie, o serie care are nu unul, ci 2 protagonisti: Jeppe Korner si Anette Werner. In aceasta prima parte a seriei, Korner este in prim-plan, pare a fi vioara intai in poveste.

Pazitoarea crocodilului ne ofera o poveste extrem de complexa, care are 3 piloni esentiali.

Primul dintre ei este partea legata de scriitoarea care se trezeste ca povestea ei devine realitate. Partea asta m-a acaparat cel mai mult, m-a pus cel mai mult pe ganduri. Ganditi-va asa: ca scriitor, de thrillere si nu numai, te inspiri din viata reala, din persoanele pe care le-ai intalnit si le-ai cunoscut. Cand scrii thrillere, partea trista este ca trebuie ca persoanele reale, pe care le cunosti, sa fie transformate fie in victime, fie in calai. In acest caz, o vecina de-a scriitoarei, o tanara extrem de interesanta, este victima din cartea aflata in pregatire. Victima este ulterior omorata exact cum descrisese ea in carte.

Nu intru in alte detalii, ci doar intreb: cum ar trebui sa se simta scriitorul in cauza? Nu cumva el, indirect, a cauzat moartea acelei persoane? Nu cumva a condamnat-o la moarte?

A doua chestie, o problema morala extrem de dubioasa, este cea legata de copiii abandonati. Inteleg de ce multi oameni nu sunt de acord cu avortul, este o crima si din punctul meu de vedere, insa ar trebui sa ne gandim si la ce este in sufletul copiilor abandonati. Nu va zic mai multe, veti descoperi singuri cum sta treaba.

A treia chestie este legata de modul in care un psihopat ii poate convinge pe altii sa comita crime, fara ca el sa se murdareasca in vreun fel pe maini. Acesti oameni sunt cei mai periculosi, mai periculosi decat cei care pur si simplu o iau razna si incep sa traga aiurea. Ei sunt periculosi si pentru ca-si calculeaza minutios crimele, dar si pentru ca este foarte greu sa dai de ei, sa-i depistezi. Va las sa descoperiti care este legatura dintre acesti oameni si titlul cartii, Pazitoarea crocodilului. E o chestie misto, va garantez.

Nu va zic nimic legat de intriga politista, despre pistele false pe care am fost dus ca cititor, ci va spun doar ca am terminat aceasta carte putin inainte sa vad cum Danemarca invinge cu 4-0 pe Tara Galilor la Euro 2020 si se califica in sferturi. Nu are legatura pentru multi, insa pentru mine are, la fel cum faptul ca m-am apucat de lectura Made in Sweden 2: Fiii are legatura cu calificarea Suediei in optimi la acelasi european. Fotbalul si cartile merg brat la brat, ca sa zic asa.

Despre cei 2 protagonisti, personajele principale, va voi zice mai multe la urmatorul volum. Momentan am fost prea concentrat pe intriga politista, pe gasirea criminalului si, mai ales, pe cele 3 aspecte subliniate mai sus, in special chestia legata de crima imaginata ce a fost transpusa cu exactitate in practica.

Pazitoarea crocodilului este, per total, o carte excelenta, pe care o recomand tuturor iubitorilor de thrillere, fie ei incepatori ori avansati. Oricat de multe thrillere ai fi citit, tot nu poti anticipa finalul acestei carti. Ceea ce este esential pentru un thriller.

Pazitoarea crocodilului a aparut in limba romana la Editura Crime Scene Press si poate fi comandata SI de la Carturesti, Elefant, Librariile Humanitas, Libris (in engleza) si eMAG.