Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Buna dimineata Veronica – Ilana Casoy & Raphael Montes

Buna dimineata Veronica este un thriller brazilian intens, care mi-a placut enorm, excelent construit, care are in prim-plan un personaj principal extrem de antipatic. V-am starnit curiozitatea? Foarte bine, inseamna ca veti parcurge si randurile urmatoare.

Povestea, pe scurt, este urmatoarea: Veronica este secretara la Politia Civila din Sao Paolo, insa pe langa munca plictisitoare de secretara ea se ocupa si de anchete. Da, pur si simplu, pentru ca asa vrea si asa simte ea, ancheteaza de capul ei. Doua cazuri sunt in prim-plan in aceasta carte, ambele cu 2 oameni complet dereglati, dusi cu pluta.

Pe langa cele 2 ocupatii ale ei, cea oficiala de secretara si cea neoficiala de anchetator sef peste ea insasi, ea mai trebuia sa indeplineasca si functia de … mama. Pe care o neglija cu brio, caci in agenda unei feministe familia se va afla intotdeauna pe ultimul plan.

Strict pe partea de thriller, Buna dimineata Veronica este o poveste excelenta, plina de mister, te tine cu sufletul la gura si te face sa te cutremuri in cateva randuri. Doua minti bolnave obtin placerea maxima din a ucide ori din a face sex cu cadavrele. Niciun om normal la cap nu poate empatiza, nici macar 5%, cu cei 2 faptasi.

Cu toate astea, unul ca mine nu poate empatiza nici macar 10% cu Veronica cea viteaza. Mi se pare la fel de dereglata ca si faptasii, mi se pare, de la un punct incolo, la fel de vinovata. Ea va avea pe constiinta mai multe victime.

Stiu ca pentru multe femei personaje precum Veronica sunt un exempu. Din punctul meu de vedere, e cu atat mai grav. Daca toate secretarele s-ar apuca sa faca munca sefilor, societatea ar intra intr-un haos mai mare decat cel in care deja se afla. Hai sa dau 5 exemple identice cu ce a facut Veronica in aceasta poveste (pe scurt, seful cel mare nu stia sa foloseasca tehnica moderna, banalul calculator, drept urmare secretara Veronica trebuia sa-i scoata mailurile si sa i le printeze; altfel spus, avea acces la calculatorul si la emailul sau, cu tot ce decurge de aici):

  • Secretara unui regizor de film se apuca sa dea, pe mail, indicatii regizorale. In plus, daca intr-o zi regizorul se simte rau, secretara cea viteaza se apuca sa filmeze cu actorii, zicand ca asa i-a zis seful cel mare. In plus, va si regiza, de capul ei, un film, caci, nu-i asa, fiind secretara unui mare regizor e de ajuns.
  • Secretara unui scriitor se va apuca si ea de scris. Talentul s-a transmis de la un birou la altul, pe cale scrisa si, eventual, orala.
  • Secretara unui doctor se va apuca sa consulte si, intr-un caz de forta majora, va si opera. A vazut ea la sefu’ ei cum se face, inchide ochii, si-l aminteste pe sef si da, ati ghicit, reuseste.
  • Secretara unui avocat se va apuca sa dea consultatii juridice. Gaseste ea printre hartiile avocatului chestii asemanatoare. In fond, secretara unui avocat inseamna aproape avocat. Da-o incolo de facultate de drept.
  • Secretara unui pictor este si ea pictorita. Va strecura printre picturile sefului ei si cateva de-ale ei. Sigur nu se prinde. In fond, stand atata in preajma lui, sigur s-a prins cum se face. Hai, ca nu e asa de greu!

Toate astea se intampla doar daca e vorba despre o secretara femeie, pentru ca, nu-i asa?!, doar femeile au capacitatea aceasta extraordinara de a invata din mers si de a nu avea nevoie de o pregatire adecvata. Prostii de barbati au nevoie de studii in domeniu.

Redevenind seriosi, va spun doar ca numita Veronica ajunsese pe pile in acea functie, datorita (de fapt, DIN CAUZA) tatalui ei, fost politist. Nu va zic nimic altceva, va las sa descoperiti singuri.

Ca sa concluzionez, Buna dimineata Veronica este o poveste excelenta, care te tine in priza. Din pacate, insa, povestea poate fi interpretata in mod gresit, poate da idei unora plictisite si frustrate de viata pe care o traiesc. Ca poveste luata ca atare, nedisecata, este excelenta, senzatiile traite pe parcursul lecturii fiind extrem de intense. Sau, ca sa ma exprim altfel, povestea aceasta trebuie traita, nicidecum gandita si procesata.

Buna dimineata Veronica a aparut la Editura Publisol, de unde va si sfatuiesc s-o comandati. A fost si ecranizata de Netflix, eu inca nu am vazut mini-seria, sunt in urma cu multe, dar promit sa recuperez cat de curand.

1 Comment

  1. Issabela

    Făinuță, am văzut-o eu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: