Parallel – Povestiri in nuante de gri este o culegere de povestiri scurte, pe care le putem analiza din 2 unghiuri, de fapt 3.

Primul unghi de abordare este o analiza distincta a fiecarei povestiri in parte. Am gasit pe Google cateva astfel de recenzii. Nu pot spune ca sunt gresite, nu le pot contesta, insa mie mi se pare ca rateaza esentialul. Sau poate dezvaluirea punctului comun, a ideii prezente in toate povestirile, a fost considerata spoiler. Au lasat in seama cititorului aceasta descoperire. Repet, nu este nimic gresit, chiar daca mi se par pur si simplu niste articole inutile din acest motiv.

Al doilea unghi de abordare este cel in care judeci povestile ca un tot unitar. Aceeasi idee, aceeasi problema, este spusa in mai multe moduri, prin intermediul mai multor personaje. La o astfel de carte, adica atunci cand toate povestirile sunt scrise de acelasi autor, ideea este ca tu sa gasesti punctele comune, nu sa judeci fiecare povestire separat.

In acest caz, ideea comuna este aceea ca de-a lungul unei vieti traim, de fapt, mai multe vieti. Ca fiecare eveniment important din viata, pozitiv sau negativ, este de fapt inceputul unei noi vieti. Viata actuala este influentata de viata precedenta, in mod evident. Trecutul te urmareste din urma, trebuie sa-l infrunti, nu-l poti ignora.

Pe langa acest punct comun, asupra caruia as putea insista, in mod evident as putea scrie un articol distinct pe tema asta, mai este o chestie pe care am facut-o: am incercat sa-mi imaginez un personaj introdus intr-o alta poveste din aceasta carte. Si, credeti-ma, se potrivesc in peisaj. E drept, vorbim si de perioade diferite de timp, una este o poveste cu pirati, de acum o suta si ceva de ani, daca nu 200, alta este o poveste despre casnicia ratata a 2 medici; cu toate astea, daca luam trasaturile de baza ale unui personaj observam cum acesta se potriveste perfect in peisaj in cealalta povestire. Este foarte asemanator. Nu va zic exact ce personaje am pus si in ce poveste, va sfatuiesc doar sa faceti acest exercitiu de imaginatie.

Al treilea unghi din care trebuie privita aceasta carte este asa numita imaginea de ansamblu. Incercati sa judecati aceasta carte comparativ cu alte carti ale autoarei. Daca nu stiati cine a scris culegerea Parallel – Povestiri in nuante de gri, ati putut spune numele autorului? Reiese stilul autoarei asa pregnant sau, dimpotriva, e cu totul alt  scriitor?

Aici ma recunosc in offside: desi recunosc cateva urme ale autoarei, desi cautand cu lupa gasesc asemanari, recunosc ca nu as fi putut spune ca e o carte scrisa de ea. Nu stiu altora cat le este de usor sau de greu, insa eu nu recunosc asa usor scriitori. Si asta pentru ca Monica Ramirez scrie thrillere, iar thrillerele, ca idee, sunt carti pe care le citesti cu sufletul la gura fara sa fii (foarte) atent la scriitura. Te-a tinut in priza, ai stat cu sufletul la gura, ai aflat deznodamantul, insa nu ti-au ramas foarte multe din scriitura autorului.

Inca ceva: Parallel – Povestiri in nuante de gri, iar eu nu sunt mare fan al prozei scurte. O consider o lectura usoara, de vacanta, 90% fiind cumva puerila. Pentru mine cartile cu adevarat serioase sunt romanele. Drept urmare, evit pe cat pot sa judec un autor pe baza prozei scurte pe care o scrie. Proza scurta, echivalentul literar al scurtmetrajului, este un loc unde poti testa, unde te poti juca, unde te antrenezi, dar nu este nicidecum, fotbalistic vorbind, un meci de Champions League. As zice chiar, desi cu siguranta as fi nedrept, ca este echivalentul unui meci amical. Cu public, televizat, dar cumva fara miza.

Drept urmare, fara pretentia de a fi detinatorul adevarului absolut, trebuie sa cititi acest articol de impresii (nicidecum recenzie) avand in vedere parerea mea generala (parere = mi se PARE) despre proza scurta. Sunt convins ca fanii prozei scurte vor vedea cu alti ochi volumul Parallel – Povestiri in nuante de gri.

Parallel - Povestiri in nuante de gri - Monica Ramirez

Parallel – Povestiri in nuante de gri este o carte buna, superioara majoritatii cartilor de proza scurta pe care le-am citit. Sunt convins ca sunt multe intelesuri de care eu nu m-am prins, asa ca va invit pe voi sa o cititi si sa le gasiti.

Parallel – Povestiri in nuante de gri a aparut la Editura UP si poate fi comandata (si) de pe Libris, Libraria Delfin ori eMAG.