Ma iubeste nu ma iubeste este al saptelea volum din seria Helen Grace (de fapt, al VII-lea roman; mai sunt intercalate si 2 carti de povestiri scurte, care la noi nu au fost traduse momentan). Actiunea se petrece dupa eliberarea lui Helen Grace din inchisoare. Ea, revenita in fruntea echipei, are de-a face acum cu un criminal in serie atipic. O femeie este gasita moarta la marginea drumului. Ceea ce initial parea un accident se dovedeste a fi o crima cu sange rece. In cealalta parte a orasului, un farmacist este si el ucis cu sange rece, insa o martora, o clienta care se nimerise in farmacie in acel moment, este crutata. Pentru a-l prinde, anchetatorii, cu Helen Grace in frunte, trebuie intai sa-l inteleaga. Cum isi alege el victimele? Cine va fi urmatoarea victima? Cand va avea loc urmatoarea crima? Si care este motivatia din spatele acestor crime?

Ma iubeste nu ma iubeste este, in primul rand, o carte despre razbunare. De razbunat se razbuna si oamenii prosti, dar si cei (mai?) destepti. Razbunarea poate fi si inconstienta, atunci cand nu constientizezi ca ai facut un lucru pentru a-i face rau unuia. Razbunare inseamna si sa nu ai incredere in cineva, desi acesta nu a facut nimic gresit. Razbunare inseamna si sa ignori spusele unei persoane, sa nu te increzi in ele. Uneori razbunarea inconstienta este mai dureroasa si cu urari mai grave decat razbunarea aia clasica, constienta, tintita. In termeni manelistici, e mai dureroasa razbunarea unui prieten decat cea a unui dusman. De dusman te poti feri, de prieten (fie el si coleg de serviciu) mai greu.

Ma iubeste nu ma iubeste este o carte mai mult despre criminal si motivatiile lui decat despre Helen Grace. Aceasta conduce operatiunea, aceasta influenteaza totul, dar este cumva in umbra. Altii sunt in prim-plan, altii acapareaza lumina reflectoarelor.

Ma iubeste nu ma iubeste nu mai este despre un criminal genial, nu mai este nici macar despre un criminal care omoara la intamplare, nu mai este nici despre un criminal care are ceva cu anchetatoarea Helen Grace. Ma opresc aici, nu va zic mai multe, trebuie sa descoperiti singuri cine este vinovatul si cum isi alegea acesta victimele.

Ma iubeste nu ma iubeste este cartea care a reusit sa ma convinga DIN NOU s-o urasc pe Helen Grace. Stiu ca 90% dintre cititori nu vor fi de acord cu mine, multi o apreciaza, poate chiar o idolatrizeaza pe Helen, eu o urasc. In inchisoare imi devenise mai simpatica, mai umana, insa acum a redevenit profund antipatica. Ceea ce, sa ne intelegem, ma face sa-mi doresc sa mai citesc carti din aceasta serie. Sper ca n-ati inteles altceva.

Ma iubeste nu ma iubeste este un titlu care nu te duce cu gandul la un thriller. Daca nu stii seria si nu te interesezi un pic poti avea impresia ca e o carte de dragoste. Un titlu hai sa zicem atipic, care pus in contextul potrivit chiar atrage, suscita interes. O alegere dubioasa, dar intr-un final buna.

Ma iubeste nu ma iubeste nu este nici pe departe cea mai buna carte a seriei, insa nu dezamageste. Tine steagul sus. Reuseste sa tina aprinsa flacara. O serie care merita citita primeste o continuare DEMNA. Acelasi lucru il pot spune si despre acest articol: nu este nici pe departe cel mai bun articol scris de mine, nici pe departe cel mai bun articol dintre cele 7, dar este un articol bun, demn, care nu va goneste de pe acest blog. Sau, ma rog, asa sper.

Ma iubeste nu ma iubeste a aparut la Editura Trei si poate fi comandata (si) de pe Elefant, Cartepedia, Libris, Librex, Libraria Delfin, Carturesti si eMAG.

Articolele despre cartile aparute in seria Helen Grace (in ordinea aparitiei):
Ghici cine moare primul (vol 1)
Ghici ce-i in cutie (vol 2)
Casa papusilor (vol 3)
Ghici care-i mincinosul (vol 4)
Baiatul pierdut (vol 5)
De-a v-ati ascunselea (vol 6)
Ma iubeste nu ma iubeste (vol 7) – articolul de fata