Ghici cine moare primul este una dintre cartile care m-a tinut cu adevarat cu sufletul la gura. M-a pus, in acelasi timp, pe ganduri ntr-un mod cat se poate de perfid si in acelasi timp de inteligent. Este un thriller pe placul meu, asa cum ma astept sa fie o astfel de poveste.

Imagineaza-ti ca esti intr-o incapere inchisa ermetic, fara lumina naturala, fara apa, fara mancare, alaturi de persoana draga. Alaturi de persoana la care tii cel mai mult ori, dupa caz, alaturi de cel mai bun prieten. Oricare varianta e acceptata/acceptabila. Eh, si imagineaza-ti apoi ca undeva in acea incapere se afla un pistol cu un singur glont. Nu ai mijloace de comunicare cu exteriorul, ti s-a transmis doar ca doar unul dintre voi va scapa. Supravietuitorul va trebui sa-l omoare pe celalalt. Imediat cum il omoara, se va deschide usa si va putea iesi.

Acum, sa nu va imaginati ca oamenii iau decizia asta pe loc. Imediat. Fiecare om spera, fiecare om are impresia ca poate fenta sistemul, ca se poate opune. Ca nu va fi nevoit sa ia acea decizie.

Imaginandu-ma intr-un astfel de loc, e drept, si dupa ce am citit cartea, dar lasand la o parte desfasurarea propriu zisa a actiunii, ci pur si simplu, e clar ca am 3 variante: sa iau pistolul si sa omor colegul/colega de camera, sa iau pistolul si sa ma sinucid ori sa murim amandoi, impreuna. Nu va zic ce aleg cuplurile din carte, oricum sunt mai multe, in diverse locatii, nu exista o unica alegere. Va spun, insa, ca eu nu stiu ce as alege. Cred ca cel mai bine este ca celalalt sa fie decis si sa te omoare. De trait cu greu poti trai cu povara aceea, indiferent ca ai fost sau nu nevoit sa apesi tu pe tragaci. Incercati sa va ganditi doar la aceasta posibilitate.

Si nu ma refer la aspectul legal, cum vei reusi tu sa-i convingi pe politisti ca ai fost nevoit s-o faci. Vinovatia ta, procesul tau interior de constiinta, este mult mai intens, mult mai grav, mult mai apasat decat procesul propriu zis la care vei lua parte. In plus, indiferent daca te vei afla in inchisoare sau in libertate, imaginile din captivitate, cu persoana draga care a fost sacrificata, de tine ori de ea insasi, te vor urmari toata viata.

Nu intru in alte detalii legate de povestea din cartea Ghici cine moare primul; spun doar ca este doar PRIMA carte a autorului in care personajul principal este Helen Grace. Nu va spun nimic despre ea, va spun doar s-o urmariti cu atentie. Pe langa lucrurile legate efectiv de crime, acolo este vorba si de un portret al ei al dracului de bine realizat. Cum e ea, ce a facut-o sa devina politist, cat de implicata este cu adevarat in SERIA de crime … Gata, nu mai zic nimic. Despre autor gasiti mai multe pe Wikipedia.

Ghici cine moare primul de M. J. Arlidge a fost cumparata de la Cartepedia.