Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Regii timpului – Laura Nureldin

Daca ar fi sa poti calatori in timp, in ce perioada anume te-ai duce si pe cine ai vrea sa intalnesti? Si in ce scop? Ce ai dori sa faci acolo? Regii timpului ne duce personajul principal, pe Mora, tocmai in indepartata Persie antica. Cu 2500 de ani in urma.

Acum va rog sa va ganditi, sa va imaginati, traind in acele timpuri. Sa va imaginati imbracat in acele haine. Sa va imaginati mancand mancarea de atunci. Band licorile de atunci. 

Daca ar exista o astfel de masina a timpului, ma gandesc ca multi romani ar vrea sa se duca in Dacia cea infloritoare. Asa au fost invatati la istorie si ulterior la tv, ca acolo era Raiul pe Pamant, ca locuitorii erau foarte misto, ti-ar fi mai mare dragul sa traiesti atunci.

Ori, poate, ti-ai dori sa te duci in timpul invaziei romane, sa aduci niste arme din prezent si sa il ajuti pe Decebal sa #reziste. Sa schimbi istoria asa cum ti s-a spus ca ar fi bine s-o schimbi. Sa ramanem daci puri, fara nedoritele influente latine.

Revenind, insa, la cartea Regii timpului, primul volum de fapt, imi permit sa fac 3 observatii relevante.

Intai si intai, trebuie spus ca nu este nici pe departe o carte SF clasica. Probabil, daca ar fi ecranizata, am vedea foarte putina tehnologie. Putina spre deloc. Da, premisa este una SF, o masina a timpului care te poate duce cand doresti tu in timp si care, ce surpriza, se defecteaza.

In al doilea rand, fara sa consider asta ca fiind un minus, stilul este unul extrem de lejer. Nedescriptiv. Unii s-ar putea arata deranjati, poate ar prefera mai multe descrieri, vorbim totusi despre o perioada istorica, despre personaje istorice, mie, insa, mi-a convenit. Am luat cartea Regii timpului asa cum e ea: o lectura usoara, placuta, relaxanta. Nu este nici una istorica pura, clasica, nici un SF in adevaratul sens al cuvantului. Este o lectura usoara, amuzanta, cu intriga SF si cu accente istorice. Sper c-am caracterizat-o corect. Livreaza ceea ce-si propune sa livreze.

In al treilea rand,  trebuie precizat ca personajul principal, Mora, este doar vag schitata. Chiar daca pe unii i-ar putea deranja, mie-mi convine. Pot sa vad in Mora orice tanara de varsta ei. Pot s-o vad precum un personaj universal al timpurilor noastre, care probabil s-ar raporta la fel de trecut.

Fara sa va fac spoiler, va intreb doar: v-ati pus vreodata problema ca o femeie din clasa mijlocie, ca sa folosesc un termen socio-economic, din anul 2018 ar putea avea conditii de viata mai bune decat o regina din antichitate? Da, ati citit bine, O REGINA!

Vedeti voi exact cum sta treaba in romanul Regii Timpului. Si vedeti exact cum e cu povestea de dragoste dintre Mora (cu R, nu cu N, asa ca nu e cazul sa va ganditi la celebra melodie Se marita Mona) si un mare rege persan, desi multi spun ca ar fi firul narativ principal, eu am preferat sa privesc lucrurile colaterale ei. Am preferat sa vad imaginea de ansamblu. Si da, mi-a placut. Nu pot spune ca-s incantat, dar e o lectura pe care o recomand atat celor care vor ceva usor, relaxant, cat si impatimitilor de citit, cei din urma urmand a NU fi dezamagiti sub nicio forma de aceasta carte. Si astept cu nerabdare sa citesc si partea a doua.

Romanul Regii Timpului, scris de Laura Nureldin, a aparut la Editura Herg Benet. Poate fi cumparata de pe site-ul editurii si de la Carturesti, Cartepedia, Elefant si Libris.

3 Comments

  1. Catalina Coman

    Chiar m-ai facut curioasa, Emile! Eram in dubii in legatura cu cartea asta, dar cred ca mi-ar placea.

    • Emil Calinescu

      Pt asta merit un link cand vei scrie despre ea 😛

      • Catalina Coman

        Promit ca asa voi face. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2025 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑