Regii timpului: Eroare este volumul al doilea al seriei, volum pe care l-am citit cu foarte multe sperante, cu asteptari destul de mari.

Daca prima oara doar descopeream lumea lui Alex si a Monei, descoperisem alaturi de ei Persia antica, de aceasta data, obisnuit fiind cu atmosfera cumva antica, am fost usor dezamagit. E drept, nu stim atmosfera din Persia Antica, filme ori spectacole de teatru care sa redea atmosfera de acolo nu avem, drept urmare, pe langa farama de istorie absolut necesara, am avut parte de fictiune. Multa fictiune.

Unde ajunge Mora de aceasta data? Pai in Louisiana de dinaintea Razboiului Civil. Si fix aici este problema: nu am resimtit, pe parcursul lecturii, atmosfera americana. Am inchis ochii deseori, mi-am imaginat personajele, mi-am imaginat-o pe Mora si … nimic. 

As mai putea sublinia, fara sa fie neaparat un lucru bun sau un lucru rau, modul in care a fost redata povestirea: daca-n primul volum planurile temporare alternau cu rapiditate, aici alternanta a fost rara, peste jumatate de carte desfasurandu-se lin in trecut. Rar vedeam interventii ale lui Alex, care se strofoca sa repare masinaria, si ale Regelui Persiei, care-si astepta ingrijorat sotia.

Sa ne intelegem: cartea nu este nicidecum neplacuta, necitibila. Dimpotriva chiar: simt chiar ca ea poate fi inteleasa chiar si fara parcurgerea primului volum. Nu stiu cine s-ar apuca de ea fara sa-l parcurga pe precedentul, in cazul filmelor se intampla deseori, dar in acest caz, dac-ar face-o, ar intelege 90% din carte. Oricum, ar avea sens per total.

Legat de atmosfera americana absenta, sau pe care n-am resimtit-o eu, este o chestiune pur personala. Nu neg, este posibil ca dimpotriva, americanii sa o savureze, sa o considere autentica. Este posibil ca istoricii sa spuna ca este corecta, ca nu a modificat deloc cifre. Poate imaginea MEA despre America, in special Louisiana de dinaintea razboiului civil, este deformata.

Ce este, insa, cert, si asupra acestui lucru cred ca nu pot fi contrazis: volumul 1 este mai bun. A avut un grad de suspans mult mai mare, care dispare deseori in cazul unor continuari, mai ales atunci cand nu vorbim de serii gandite dinainte ca atare.

Regii timpului: Eroare este o continuare buna, care cu siguranta va fi apreciata de catre cei carora le-a placut primul volum. Are actiune, nu este deloc statica, apar personaje noi, unul dintre ele, noua prietena a lui Alex, fiind extrem de interesant, are dialoguri la fel de savuroase si este, per total, (aproape) la fel de amuzanta. Mie mi-a lipsit suspansul primei parti si, mai ales, nu m-am simtit nicicum acolo, in acea perioada de timp.

In final, o dorinta: sper ca in volumul 3, daca va exista o a treia parte, masina timpului s-o duca pe meleagurile noastre, in Dacia noastra draga. Mi-as dori sa citesc ceva mai autohton de la un autor autohton, daca intelegeti ce vreau sa zic.

Per total, ca sa vorbesc despre ambele volume: recomand aceasta mini-serie. Una relaxanta, cu umor, cu personaje dragute, nu foarte puternic conturate, cu dialoguri spumoase, cu o tematica ofertanta. Nu o sa va dezamageasca, desi cei mai pretentiosi dintre voi nu vor fi nicidecum dati pe spate. Cele 2 carti livreaza, insa, ceea ce-si propun, nici mai mult, nici mai putin. Daca le veti lua ca atare si veti avea asteptarile corecte, le veti savura la adevarata lor valoare.

Regii timpului: Eroare poate fi cumparata de pe site-ul editurii Herg Benet si de la librariile online Cartepedia, Elefant, Libris si Carturesti. Despre prima carte Regii Timpului am scris aici.