Ghici cine urmeaza este al noualea volum al seriei Helen Grace. Desi eu l-am citit acum ceva timp (terminat candva la sfarsitul lunii mai), scriu despre el cu cateva luni intarziere. Din fericire, romanul imi pare proaspat in memorie, deci din start o bila alba pentru el si pentru autor.

Evident, o mare bila alba trebuie sa primeasca si traducatorul (de obicei nu-s atent cine a tradus un roman, plec de la premisa ca o editura buna trebuie sa aiba traduceri pe masura; trebuie sa rectific aceasta problema), pentru ca titlul m-a dus cu gandul (deloc gresit) la primele volume ale seriei.

Romanul Ghici cine urmeaza foloseste aceeasi tehnica de suspans, urmeaza un drum deja batatorit: niste cetateni primesc apeluri telefonice prin care sunt informati ca mai au o ora de trait. Multi nu le baga in seama, li se par glume proaste. Insa atunci cand incep sa apara cadavrele lucrurile incep sa devina din ce in ce mai serioase. Si, ca de obicei, apar suspecti care se dovedesc a fi nevinovati (ori vinovati, dar de cu totul altceva). Asa cum deja ne-am obisnuit.

Exista si persoane care reusesc sa-si amane deznodamantul, care fac in asa fel incat altcineva sa fie sacrificat. De ce se intampla toate acestea, cine este vinovatul, criminalul si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.

Evident, cazul revinei tot lui Helen Grace, din punctul meu de vedere cel mai antipatic personaj principal intalnit vreodata in carti. E drept, pe masura ce avansez, am ajuns la volumul numarul noua, am inceput s-o urasc mai putin. Motivele sunt 3, toate trebuind vazute cumulat, ca un bulgare de zapada:

  1. Am inceput sa ma obisnuiesc cu ea. M-am obisnuit cu raul, ca sa zic asa. Dupa 9 episoade, 9 volume, era si firesc. Zic.
  2. Pe parcursul celor 9 povesti, 9 cazuri, a patit diverse lucruri rele. Cu cat pateste mai multe, cu atat dispretul scade. desi in multe momente am avut impresia ca pe bune isi merita soarta. Simt cumva ca oricat de antipatica ar fi, nici nu a avut noroc in viata. Nu a avut noroc, dar nici nu imi starneste prea multa empatie.
  3. Vazand ca cititorii o dispretuiesc, autorul cartilor a incercat, in acelasi al IX-lea volum sa ofere un personaj mai antipatic. Ma rog, depinde ce inseamna antipatic pentru fiecare, caci pentru mine criminalii in serie, sangerosi, nu-s neaparat antipatici. Ramane sa descoperiti singuri ce personaj MAI ANTIPATIC decat Helen am intalnit in acest al noualea volum, Ghici cine urmeaza.

Revenind la Ghici cine urmeaza, este un volum in linia PRIMELOR volume: nu este cel mai bun din intreaga serie, dar nici pe departe cel mai slab. Fanii seriei il vor citi sperand ca urmatorul va fi mai bun. Si, evident, fiind curiosi ce se mai intampla cu personajele pe care deja le cunosc. Imi vine sa spun de care s-au atasat, dar in cazul meu nu prea e cazul.

Seria Helen Grace cuprinde, in ordine, urmatoarele volume: Ghici cine moare primul, Ghici ce-i in cutie, Casa papusilor, Ghici care-i mincinosul, Baiatul pierdut, De-a v-ati ascunselea, Ma iubeste nu ma iubeste, Ghici cine pandeste in padure si volumul de fata, Ghici cine urmeaza.

Ghici cine urmeaza a aparut in limba romana la Editura TREI, putand fi comandata si de pe Cartepedia, Libraria Delfin, Librex, Libris, CLB, CEL.ro ori eMAG. Nu am vazut vreun site unde sa se vanda intregul pachet, deci trebuie sa le comandati pe fiecare-n parte.

ps: Nu stiu daca Ghici cine urmeaza poate fi citit distinct, separat. Probabil veti intelege 80-90% din poveste. Cazul in sine da, il veti intelege. Insa pe eroina principala nu prea o veti putea intelege. Ma rog, pe ea cu greu o poate intelege cineva.