Adevar sau provocare este al zecelea volum al seriei Helen Grace, un volum care, spre deosebire de celelalte 2, nu are final. Nu este spoiler daca afirm asta, nu este spoiler daca spun ca va trebui sa aflam deznodamantul povestii in volumul viitor.

Pana sa va spun FOARTE PUTIN despre ce este vorba, trebuie sa va spun toate cartile din seria Helen Grace:  Ghici cine moare primulGhici ce-i in cutieCasa papusilorGhici care-i mincinosulBaiatul pierdutDe-a v-ati ascunseleaMa iubeste nu ma iubesteGhici cine pandeste in padure, Ghici cine urmeaza  si volumul de fata, Adevar sau provocare.

In acest al zecelea volum, avem un Southampton aproape anarhic, care cu greu isi revine dupa pandemia de Covid-19. Helen Grace este nevoita sa infrunte mai multi adversari: pe de-o parte, este un val urias de crime, total inexplicabile, pe de alta parte are un dusman in interior, un membru al echipei care saboteaza eforturile tuturor si, in plus, trebuie sa infrunte si presa, unde mai vechea sa cunostinta, Emilia Granita. Crimele, luate separat, nu par a avea legatura intre ele, victimele nu se cunosc cu criminalul, nu s-au intalnit niciodata. Si, totusi, exista un element comun, un fir care le leaga pe toate. Fir pe care echipa condusa de Helen Grace trebuie sa-l descopere.

Nu va dezvalui acel element comun, nu va spun nimic altceva despre aceste crime, insa simt nevoia sa subliniez 3 lucruri importante, relevante, despre acest nou volum:

  1. Pentru prima data dupa mult timp, Helen Grace nu mai este in prim-plan. Nu mai este nici geniala, nici inspirata, nici foarte desteapta. Este pur si simplu un detectiv normal, un om de echipa, o persoana situata in tabara buna, care vrea sa scape societatea, orasul, de un criminal. Evident ca se lupta si cu un inamic intern, din politie, si la fel de evident este ca si trecutul personal o afecteaza, vedeti voi cum si in ce fel. Dar de aceasta data ea pare depasita de situatie, din cam toate punctele de vedere. Iar criminalul se dovedeste a fi, in majoritatea momentelor, mai destept decat ea, cu un pas inaintea politiei.
  2. Nu traiesc in Anglia, nu am fost niciodata acolo, nu cunosc pe nimeni care sa traiasca in Southampton, insa sunt mirat cat de important este acolo ZIARUL FIZIC. Ziarista Emilia Granita, dusman declarat al lui Helen Grace, este citita in format FIZIC, nicidecum ONLINE. Desi avem in poveste telefoane inteligente, se vorbeste de orasul abia scapat de covid, avem un ziar fizic, clasic, care pune probleme. Nu zic ca e neadevarat, spun doar ca ma mir. Eu, ca persoana dedicata exclusiv online-ului, nu pot decat sa ridic o spranceana. Atat si nimic mai mult.
  3. Este DE DEPARTE cel mai interesant (bine construit) caz intalnit pana acum in aceasta serie. Nu intru in detalii, trebuie sa retineti doar atat: cazul este de-a dreptul senzational. Pentru un fan al thrillerelor, asa ca mine, este un deliciu. Din pacate, nu va puteti prinde deloc, nu aveti toate indiciile pe masa. Autorul joaca murdar, ca sa zic asa.

Adevar sau provocare este, per total, o carte excelenta, care reuseste sa tina sus stacheta, fiind SINGURUL care reuseste sa atinga nivelul primului (si sa-l depaseasca, strict din perspectiva cazului, a inteligentei criminale). E drept, cazul va continua in volumul urmator, volum care sper din suflet sa nu strice tot ce s-a construit aici. SPER.

Adevar sau provocare a aparut in limba romana la Editura Trei, putand fi comandat si de pe Elefant, Cartepedia, Libris, Carturesti, Libraria Delfin, Librex, Librarie.net, Bookcity, CLB sau eMAG.

ps: In Adevar sau provocare Helen Grace nu mi-a fost nici simpatica, nici antipatica. Daca nu i-as fi stiut trecutul, ar fi fost un detectiv decent, despre care as fi avut o parere neutra. Nu stiu daca ar trebui sa ma bucur ca nu imi mai este atat de antipatica ori ar trebui sa regret, caci doar personajele BINE CONSTRUITE imi starnesc sentimente puternice.