Toti cei din familia mea au ucis pe cineva este un thriller scris de un comediant. Ar trebui sa retineti acest aspect, este important, este fundamental. Imaginati-va ce comediant din Romania ar putea scrie un thriller.

Singura tentativa literara a unui comediant roman este Suge-o Ramona. Sa ne intelegem, cartea nu e rea, mie mi-a placut, omul are umor, habar n-am cat de adevarata e, dar nu il vad pe tip scriind thriller. Scriind ceva serios.

Toti cei din familia mea au ucis pe cineva este povestita la persoana intai de un tip care fusese (aproape) renegat de familia sa dupa ce-si daduse-n gat fratele. Acesta din urma omorase pe cineva, insa primise doar 3 ani de inchisoare in urma unei intelegeri cu procurorul. Va las pe voi sa descoperiti de ce.

Ideea este ca toata familia urmeaza sa se intalneasca cu ocazia iesirii din inchisoare a fratelui. Aleg, in mod cliseic, un loc izolat in munti si, la fel de cliseic, vine viscolul. Ma rog, nu este atat de apocaliptic precum pare la prima vedere, dar na, vedeti voi exact cum e.

Momentul care-i socheaza pe toti este gasirea unui cadavru. A PRIMULUI cadavru, caci vor mai urma si altele. Avand in vedere antecedentele familiei, era clar ca cineva din familie a infaptuit crima. Exact cum scrie pe coperta finala a cartii: toti sunt criminali, insa doar unul singur este ucigas. Sper ca stiti diferenta dintre cei doi termeni.

Partea interesanta este ca romanul Toti cei din familia mea au ucis pe cineva incepe cu decalogul scris de Ronald Knox in 1929: cele 10 reguli pe care trebuie sa le respecte un scriitor de thrillere. Faza e ca desi autorul le respecta, el reuseste in acelasi timp sa le ironizeze. Este chiar un indemn, sa indoim pagina aceea pentru a reveni constant la ea. Nu am facut asta, insa inteleg ca multi au facut pe bune asta si le-a prins bine. S-au bucurat de o experienta de lectura inedita.

De altfel, acest echilibru intre umor si seriozitate este intalnit pe tot parcursul cartii, este ceva specific acestui roman. Toti cei din familia mea au ucis pe cineva este un thriller amuzant, adica ceva ce nu am putea niciodata intalni in literatura autohtona, pentru ca aici scriitorii fie nu au umor, fie nu considera thrillerele ca fiind carti bune, literatura de calitate, fie ambele.

Acum, trebuie sa va spun faptul ca Toti cei din familia mea au ucis pe cineva este un thriller excelent. Strict pe partea de thriller, ai ce invata din el. Te tine in priza, nu poti lasa cartea din mana. E drept, deseori esti in dubiu daca sa razi cand mai moare cineva sau daca sa plangi efectiv moartea lui. Evident, moare un om vinovat, un criminal, deci mai usor cu lacrimile, ca sa zic asa.

Toti cei din familia mea au ucis pe cineva este un roman liniar, nu se fac salturi inainte si inapoi in timp. Asa ca actiunea este usor de urmarit. O actiune usor de urmarit nu este acelasi lucru cu o carte usoara, cu o lectura facila. Nu confundati, va rog.

Toti cei din familia mea au ucis pe cineva EXCELEAZA pe partea de umor, pentru ca umorul este unul inteligent, de buna calitate. E drept, singurul care are umor pare a fi povestitorul, iar singurii care sunt invitati sa rada sunt cititorii. In rest, personajele de acolo sunt cat se poate de serioase.

Toti cei din familia mea au ucis pe cineva a aparut in limba romana la Editura TREI, putand fi comandat si de pe Libris, Elefant, Librex, Libraria Delfin, Carturesti, Cartepedia, CLB, Librarie.net, Bookcity ori eMAG.

Blog tour Crime Club

Toti cei din familia mea au ucis pe cineva face parte dintr-un nou Blog Tour marca Crime Club. Revin cu un update la final, cu toate link-urile.