Un puzzle macabru fusese comparata cu Hanibal Lecter. Asa fusese marketata. Nu stiam nimic despre autoare, nu citisem foarte multe despre carte inainte sa ma apuc de ea.

Pe scurt, avem parte de un criminal imitator si originalul sau. Olivier era “criminalul puzzle”, fiind intr-o inchisoare de maxima siguranta. Atunci cand mai multe cadavre incep sa apara in Londra, Henley este convinsa ca-i opera lui Olivier. Doar ca Olivier era inchis, deci nu putea fi el. Ce o intriga cel mai mult pe aceasta era semnul distinctiv pe care il aveau victimele, semn cu care atat Olivier, cat si noul criminal isi marcau victimele. Problema era, insa, ca acest semn nu fusese dezvaluit presei. Publicul larg nu stia de el. Asa ca Henley este convinsa ca trebuie sa mearga la inchisoare sa vorbeasca cu Olivier. Acolo trebuie sa se afle cheia.

Problema pe care Henley nu a anticipat-o este ca aceasta vizita l-a facut pe Olivier sa-si doreasca … sa fie liber. La scurt timp dupa o noua vizita a detectivei, Olivier evadeaza. Nimeni nu stie daca acesta lucreaza impreuna cu noul criminal ori daca a iesit pentru a-l vana, pentru a-l pedepsi.

Nu va dezvalui mai multe, nu va spun ce relatie este intre cei 2 criminali in serie, insa va dezvalui altceva: cum m-am transpus eu in poveste.  Din pacate, si zic din pacate cu toata raspunderea, nu m-am simtit deloc in pericol. Vedeti exact CUM erau alese victimele, nu va dezvalui, insa la modul serios este tipul de thriller unde, desi mor multi oameni, 95% dintre cititori se vor simti in siguranta.  M-as bucura sa ma sperie, sa nu ma lase sa dorm, insa astfel de thrillere sunt rare. Din pacate.

In continuare, va voi zice 5 lucruri despre romanul Un puzzle macabru. Si de bine, si de mai putin bine.

  1. Mi-au placut mult cele 2 personaje: Olivier si Henley. Mi-a placut duelul lor, mi-a placut sa vad cum lucreaza mintile lor. Din pacate, Olivier este mult mai destept decat ea. Henley are, insa, mai multi oameni de partea ei. Mai multe minti lucreaza impreuna impotriva unei singur minti.
  2. Suspansul mi-a placut mai ales din momentul evadarii lui Olivier. Un suspans bine dozat, un suspans care te face sa nu lasi cartea din mana.
  3. Din pacate, afli prea repede cine e vinovatul, cine e criminalul. Afli INAINTEA ANCHETATORILOR. Nu va spun mai multe, insa acesta pare a fi principalul punct negativ al cartii. Din fericire, actiunea nu se termina in momentul in care aflam cine este vinovatul.
  4. Cartea face parte dintr-o serie. Nu am inteles daca este prima sau a doua carte a seriei. Desi figureaza drept “Inspector Anjelica Henley book 1”, ea a aparut (in original) in 2020. Dupa ea a mai aparut The binding room (in 2022). Insa inaintea lor, in 2015, a aparut The Sisters. Nu imi e clar unde se situeaza, temporal vorbind, The Sisters. Oricum, in limba romana, Un puzzle macabru este PRIMA carte aparuta.
  5. Din pacate, chiar daca nu as fi stiut numele autorului, as fi pariat ca este scris de o femeie. Pe langa corectitudinea politica mult prea evidenta (2 criminali barbati si o detectiva brava care le tine piept), mai sunt si anumite momente cheie in care am simtit, fara sa explic, prezenta feminina. Am simtit ca o femeie dirijeaza totul. Ma rog, corectitudinea politica este evidenta si din alt unghi, dar pe acela nu vi-l dezvalui. Va prindeti singuri. Nu este ceva deranjant per total, nu este ceva gresit, absurd, nerealist, este doar o constatare.

Per total, Un puzzle macabru este un thriller bun, care pare ca nu-si atinge potentialul, pare ca putea mai mult. Astept sa citesc si urmatoarele carti care o au in prim-plan (in rolul principal) pe Henley. Astept sa fie traduse in limba romana, ca sa fiu mai exact.

Un puzzle macabru a aparut in limba romana la Editura Niculescu, putand fi comandat SI de pe Elefant, Libris, Carturesti, Bookzone, Cartepedia, Librarie.net, Libraria Delfin, Bookcity, Clb, Cel.ro si eMAG.