Nu mai citisem de mult timp John Grisham, cateva luni bune, si mi se facuse dor de genul acesta literar, thriller juridic, caci Maestrul asta este. Unul autentic, neintinat de alte subgenuri literare.

In romanul Maestrul ne sunt aratati 2 tipuri de avocati, fiecare avand caracteristicile sale: avocatul din oficiu, in special cel care ramane prea mult in aceasta breasla, si avocatul de litigii, cel care se imbogateste din negocieri si nu din pledoarii.

Clay Carter bifeaza ambele tipuri, pornind ca avocat din oficiu si ajungand, din intamplare, avocat de litigii. Care este cazul la care Clay schimba brusc tabara, din avocatul (din oficiu) al acuzatului, al faptasului, ajunge avocatul apararii, ramane sa descoperiti singuri. La fel cum veti descoperi si cati bani va castiga Clay intr-un timp foarte scurt si, mai ales, ce se va alege de totul.

Veti vedea si cum se schimba viata personala, amoroasa, a lui Clay. Ea este, de fapt, emblematica pentru transformarile pe care acesta le sufera. De fapt, viata lui personala este cheia, de acolo i s-au tras toate, bune si rele. Femeia te ridica, femeia te coboara. Sau, ma rog, aceasta-i interpretarea mea.

Simt nevoia sa semnalez 3 lucruri pe care romanul Maestrul le scoate in evidenta, 3 lucruri la care voi trebuie sa fiti atenti:

  1. Moralitatea este pusa extrem de misto in evidenta. Avem avocati cu diverse grade de moralitate. Acestia sunt toti constanti in moralitatea ori imoralitatea lor, singurul schimbator fiind Clay. Acesta se transforma constant pe parcursul intregii actiuni. Practic, o singura variabila intr-un ocean de constante, ca sa fac o comparatie matematica (desi, intr-un fel, mai este un personaj usor schimbator, pe care il veti descoperi singuri). De asemenea, vedem diferenta de moralitate intre avocatii din oficiu si avocatii de litigii, una colosala, ca de la cer la pamant. Chiar asa, deseori m-am intrebat cum sunt avocatii din oficiu in Romania fata de avocatii omonimi din SUA. Oare cat de mare o fi diferenta? Nu, asta NU veti afla din cartea lui John Grisham.
  2. Atitudinea diferita fata de o imbogatire rapida ne este reliefata prin intermediul mai multor personaje. E drept, putem vorbi si de suma efectiva, caci un castig de 100 de milioane de dolari are un alt efect fata de un castig de doar 1 milion. E drept, este vorba si despre cum este omul, fara sa fie clar daca vorbim de genetica ori de educatia timpurie.
  3. Cat de atasat esti de omul datorita caruia te-ai imbogatit? Uite o intrebare buna. Nu va dau raspunsul pe care-l da John Grisham, ci doar va sfatuiesc sa reflectati asupra ei.

Altfel, fara ca Maestrul sa fie o carte exceptionala, ea a reusit sa ma faca sa-mi doresc sa citesc mai multe carti ale scriitorului John Grisham. Suspansul este dozat cum se cuvine, personajele sunt indeajuns de bine conturate si de credibile, cu Clay Carter la loc de cinste, iar problemele morale sunt indeajuns de bine formulate incat sa te puna bine pe ganduri.

Din pacate, cartea Maestrul nu se mai gaseste nicaieri. Poate pe okazii sau OLX ori in vreun anticariat, daca aveti noroc. Oriunde ati gasi-o, daca sunteti fan al thrillerelor juridice marca John Grisham, este cazul s-o achizitionati.