Logodnicele REICHULUI este o carte excelenta, cu un final fabulos, de-a dreptul genial. Nu vi-l pot spune, nu-mi place sa fac spoilere, asa ca trebuie sa ma credeti pe cuvant.

Personajele principale ale povestii sunt in numar de 3. Le voi prezenta pe scurt pe fiecare-n parte, pentru ca cele 3 personaje isi vor uni fortele pentru a gasi vinovatul. Pe scurt: avem 2 psihiatri si o bruta de la Gestapo. Totul se petrece in Berlinul anului 1939, adica in pragul inceperii Celui De-al Doilea Razboi Mondial.

Primul psihiatru este Simon Kraus, care avea o metoda interesanta si deopotriva periculoasa: isi aducea in transa pacientele (le hipnotiza), scotea de la ele “dezvaluiri”, inregistrand totul pe discuri. Apoi le santaja pentru a obtine bani. Din pacate, victimele sunt foste paciente de-ale lui. Includerea lui in ancheta era, deci, inevitabila. Absolut necesara.

Franz Beewen este cel numit de Gestapo sa se ocupe de ancheta. De ce ancheta fusese luata politiei si data Gestapo-ului este destul de evident. Problema lui Franz este ca el nu era obisnuit sa ancheteze, sa gandeasca, sa puna cap la cap lucrurile, menirea lui fiind pana atunci de a distruge, de a bate ori in cel mai “bun” caz de a scoate cu forta informatiile de la un “suspect”. Noua postura il incomodeaza, dar in acelasi timp il si schimba radical.

Al treilea membru al echipei este un alt psihiatru, de data aceasta o femeie: Mina von Hassel. Desi facea parte dintr-o familie buna, ea alesese sa se ocupe de un sanatoriu izolat. In Germania nazista nebunii erau prost vazuti, conducerea statului dorind sa scape de ei. Ii considera o povara, o cheltuiala inutila. Purificarea rasiala presupunea inclusiv ca societatea sa scape de elementele bolnave. Asa ca rolul ei era dificil, sanatoriul in cauza mentinandu-se doar relatiile familiei acesteia.

Victimele, vedeti voi exact cate erau, sunt femei din alta societate, nevestele unor oameni importanti din Reich. Vedeti exact ce este cu ele, ce rol joaca fiecare membru al echipei in ancheta si cum se termina totul.

Acum trebuie sa va vorbesc despre final. Am pomenit la inceput ca el este genial, insa multi il vad dezamagitor, slab. Ideea este ca de la un punct incolo cartea capata valenta fantastice, pare ca parasim taramul real. Pe de-o parte, aceste lucruri stirbesc realismul cartii, o fac neverosimila. Pe de alta parte, acele vremuri chiar pareau fantastice pentru cei care le traiau, un pic de fantastic nu strica deloc. Dimpotriva.

Drept urmare, eu sunt in tabara care considera finalul drept unul genial. Nu stiu cati suntem, insa dupa cum ma stiti m-as bucura sa fiu SINGURUL care vede astfel lucrurile. Nu am stat sa verific, sa caut, va spun strict parerea mea si atat.

Nu pot sa inchei fara sa va vorbesc despre ideea generala, de fictiuni istorice. In general, eu citesc fictiuni in proportie de 99%. Iar perioada nazista, fie ca vorbim despre povesti de razboi, fie ca vorbim despre Holocaust, o cam evit. Ma deprima. Imi schimba negativ starea de spirit.

Mai nimeresc din greseala o astfel de poveste, dar nu imi propun asta. Nicidecum.

Din acest motiv, prima parte a cartii, desi de apreciat pentru fidelitatea cu care reda atmosfera din Berlinul acelor ani, ma deprima. Citeam fix ce-mi doream eu sa evit. Cand a aparut partea fantastica, sufletul meu s-a linstit, am putut trata aceasta carte drept fictiune, drept ceva fantasy, drept urmare am putut sa dorm noaptea.

Stiu ca-s dubios, ca ma mint singur, ca acele orori CHIAR AU AVUT LOC, ca trebuie sa ne cunoastem trecutul, sa ne asumam greselile, pentru a nu le mai repeta, insa am propriile protectii. Chiar daca protectiile mele sunt usor ipocrite, este o grava disonanta cognitiva, ma mint singur, ca sa ma exprim altfel, toate acestea imi sunt de ajutor.

Strict literar, Logodnicele REICHULUI este o carte excelent scrisa, cu 3 personaje foarte bine conturate. Este o fictiune istorica foarte buna, pe care o recomand atat pasionatilor de thrillere, de crime intortocheate, de povesti incalcite, cat si pasionatilor de istorie, de povesti cu nazisti. Nu, pasionatii de astfel de povesti nu-s nicidecum nazisti. Chiar nu.

Un ultim lucru mai vreau sa spun: autorul romanului Logodnicele REICHULUI este … FRANCEZ. Daca este relevant sau nu ramane sa decideti voi.

Logodnicele REICHULUI a aparut in limba romana la Editura Crime Scene Press, putand fi comandata si de pe Libris, Cartepedia, Libraria Delfin, CLB sau eMAG.