Si vine vremea indurarii este a treia parte a seriei Jake Brigance. Inceputa cu romanul de debut al autorului, … si vreme e ca sa ucizi, seria a continuat surprinzator cu Sirul de platani, pentru ca acum sa ajunga la partea a treia (inca nu e clar daca ultima), Si vine vremea indurarii.

De aceasta data, cazul preluat de celebrul avocat Jake Brigance este al unui pusti de 16 ani care il omoara pe prietenul mamei lui. Fapta este evidenta, faptasul este la fel de clar, insa exact ca-n cazul primei parti, motivatia este cea importanta. Relevanta. Iar Jake Brigance va incerca sa-l scoata nevinovat in ochii juriului.

Cateva aspecte complicau extrem de mult cazul:

 1. Victima era politist si conform unei reglementari recente, omorarea unui politist era la fel de grava indiferent daca acesta era in misiune sau nu.
 2. Atat victima, cat si faptasul, erau albe, asa ca problema rasiala era exclusa. Cu toate astea, Jake isi facuse un renume dupa ce salvase un cetatean de culoare de la moarte.
 3. Faptasul avea 16 ani, dar arata si se comporta ca un pusti de maximum 13 ani. O maturizare fizica si psihica tarzie, accentuata de faptul ca din cauza mediului familial era in urma din punct de vedere scolar.

Acum, trecand peste stilul de povestire, unul deja clasic, obisnuit, pentru John Grisham, trebuie sa va spun ce anume m-a impresionat la aceasta carte, Si vine vremea indurarii (atentie: urmeaza 10 puncte, chestii care mi-au placut, m-au impresionat, pe care va sfatuiesc sa le urmariti cu atentie):

 • Avocatul Jake Brigance ajunge de la un mare fan al pedepsei cu moarte un inversunat adversar al acestei. Este deopotriva o forma de maturizare si un rezultat al experientei profesionale. Mi se pare importanta perspectiva. Evident, cartea lui Grisham unde se vorbeste cel mai mult despre pedeapsa cu moartea este Camera mortii. Insa si aici este un subiect important, chiar daca nu singurul.
 • Un alt doilea aspect important prezent in carte: Juriul. Este diferenta fundamentala dintre cele 2 sisteme juridice: cel european si cel anglo-saxon. Insa nu singura. Acolo justitia o fac cetatenii pentru cetateni, cu toate bunele si relele care decurg de aici.
 • In SUA, procesele sunt mult mai mediatizate, din acest motiv avocatii pot avea de suferit FIZIC daca apara pe cine nu trebuie. Daca ati citit precedentele carti, cele 2 ale seriei, ati aflat ce a patit Jack. Daca veti citi Si vine vremea indurarii veti vedea ce altceva mai pateste.
 • Victima este un politist, chiar daca nu serif, ci doar unul dintre ajutoare. In SUA, mai ales in Sudul conservator, uciderea unui politist este vazuta prost. Ma gandesc cum ar fi vazuta la noi. Ma rog, la noi nu conteaza ce crede cetateanul de rand, dar tot imi pun aceasta intrebare.
 • Desi este o carte mare, ampla, groasa, nu resimti cele peste 600 de pagini. Nu zic ca este o carte usor de citit, una pe care s-o termini in cateva ore. Nicidecum. Insa mi se pare ca nu este deloc lungita aiurea. Este atat cat trebuie sa fie, nici mai mult, nici mai putin.
 • Cei care nu au citit precedentele carti nu vor avea habar cine sunt Carl Lee Hailey si Portia. Sunt personaje importante, mai ales Portia, ajunsa asistenta lui Jake, dar cazul in sine poate fi inteles in proportie de 70%. Personal, mie-mi place sa citesc o serie in ordine, deci nu recomand citirea distincta a acestui roman.
 • Desi actiunea se petrece in 1990, cartea a aparut in 2020 (in original, in limba engleza). Atmosfera acelor ani este extrem de bine redata, din toate punctele de vedere. Din punctul de vedere al tensiunilor rasiale, este o carte chiar utila, putand fi citita atat de fanii #BlackLivesMatter, cat si de adversarii acestei miscari.
 • Mi-a placut ritmul povestii: nu se trece prea usor peste proces, dar nici nu-l vedem descris in 600 de pagini. Procesul in sine, care in SUA dureaza 3-4-5 zile, maximum o saptamana, este doar rezultatul unui cumul de factori. Pana la el se munceste foarte mult, foarte intens.
 • Sfatuiesc pe toata lumea sa incerce sa fie jurat in acel proces si sa se gandeasca la modul cel mai sincer ce sentinta ar da intr-un astfel de caz. Eu stiu de ce parte a baricadei m-as afla, dar pe bune ca nu va dezvalui. Ideea e ca situarea de-o parte ori de alta a baricadei intr-un astfel de caz mi se pare relevanta pentru a stabili unde se afla o persoana din punct de vedere ideologic. Serios: speta contine indeajuns de multe elemente incat o decizie sau alta, chiar daca nu sunt deloc doar 2 optiuni, mi se pare importanta. Chiar va indemn sa faceti acest exercitiu didactic. Dar s-o faceti pana sa aflati verdictul juriului.
 • Legat de sistemul juridic american, vreau sa fiti atenti la rolul pe care-l joaca acolo un JUDECATOR. Nu ia el decizia, dar rolul sau este CRUCIAL, fundamental. Este cu adevarat ECHIDISTANT. Si sta cu ochii la popor, la popularitate, caci si el trebuie sa treaca un test electoral.

Si vine vremea indurarii este cel mai complex, mai solid si mai plin de suspans roman scris de John Grisham. Cum deja stim majoritatea personajelor, introducerea este foarte scurta, drept urmare ne putem concentra asupra actiunii propriu zise. Nu plictiseste si reuseste sa te surprinda, asa cum credeam ca NU are cum s-o mai faca autorul.

Si vine vremea indurarii a aparut in limba romana la Editura RAO. Eu am luat cartea de la Bookfest 2022, de la standul editurii. In momentul scrierii acestui articol ea mai poate fi achizitionata si de la Libris, Carturesti, Cartepedia, CLB, CEL.ro, Libraria Delfin si eMAG.

ps: Si vine vremea indurarii ar trebui sa fie despre iertare. Din pacate, nu e spoiler daca spun asta, este prea putin despre iertare. Insa nu consider ca titlul este ales gresit. Dimpotriva.