Sirul de platani este continuarea cartii de debut a celebrului autor american John Grisham, … si vreme e ca sa ucizi. Spun din start ca mi-a placut mult cartea, ca m-a impresionat, din 2 motive:
- Pentru mine este prima carte de-a autorului unde stiam deja cateva personaje. Pana acum, cartile lui John Grisham erau de sine statatoare, drept urmare de fiecare data intalneam personaje noi, bune sau rele, insa bine conturate, de care stiam ca la final ma voi desparti. Din acest motiv, cartea Sirul de platani incepe altfel, introducerea fiind, in mod evident, mult mai mica, mult mai putin ampla. Partea si mai buna este ca deja stiu ca aceasta carte, Sirul de platani, are o alta continuare.
- Am fost surprins sa vad ca John Grisham a ales sa continue, dintre toate cartile sale, fix pe cea de debut. Multi autori isi desconsidera cartile de debut, considera ca acum scriu mult mai bine, ca au progresat. Mie, insa, mi se pare ca dintre toate cartile de Grisham citite pana acum, peste 20, prima este cea mai buna din APROAPE toate punctele de vedere.
Povestea este extrem de complicata: Jake Brigance primeste primeste intr-o dimineata de luni un plic extrem de dubios. Seth Hubbard, un bogatas alb ce tocmai isi pusese capat zilelelor, trimisese cu putin timp inainte de sinucidere acest plic catre Jake. In plic se gaseau o scrisoare cu instructiuni precise si un nou testament olograf, care urma sa il anuleze pe precedentul si sa arunce in aer intreg tinutul (la figurat, evident).
El, Seth Hubbard, bogatas alb, urma sa-si lase 90% din averea sa ingrijitoarei (menajerei) sale de culoare, pe care o angajase in urma cu 3 ani. Intreaga sa familie, copiii si nepotii, urmau sa fie dezmosteniti, sa nu primeasca nimic din averea de multe milioane de dolari.
Seth era bolnav de cancer la plamani in stadiul terminal, asa ca nu sinuciderea era partea problematica, contestabila, ci acel testament. Oare avea discernamant cand il scrisese? Oare era constient de consecintele faptelor sale?
Jake, avocatul care cu cativa ani in urma (in precedenta carte) salvase de la pedeapsa cu moartea un cetatean de culoare care ii omorase pe violatorii fiicei sale, trebuia sa faca tot ce-i statea in putinta pentru a pune in aplicare acest testament. Urma, evident, sa fie platit in consecinta pentru munca sa.
Cum ajunsese Jake din cauza (ori datorita) acelui proces, cum hotaraste el sa rezolve problema, cine este de partea lui si, mai ales, cine sunt ceilalti, cu cine se va infrunta, ramane sa descoperiti singuri. Tot singuri veti descoperi si deznodamantul intregii povesti.
Pana sa inchei acest articol, va trebui sa mai evidentiez 3 lucruri:
- Desi in SUA procesele sunt cu jurati (daca una dintre parti o cere, in cazul proceselor civile, cum a fost cazul aici), rolul judecatorului ramane important. As zice fundamental. El, judecatorul, decide daca admitere o proba ori un martor. El dirijeaza procesul, chiar daca nu el ia decizia.
- La fel de important mi se pare de subliniat si ajutorul pe care-l primeste un avocat in timpul procesului. Un avocat singur, fara niciun fel de ajutor, NU POATE castiga un proces de genul. Ca sa intelegeti: exista in SUA experti ai juriului, oameni angajati ca sa aleaga in mod corespunzator juratii. Uneori devine inutila aceasta munca, insa deseori acesti experti sunt foarte utili.
- Anul in care se desfasoara intreaga actiune este 1989. Mi se pare extrem de important de privit aceasta carte SI din aceasta perspectiva: sa vedem cat de mult a progresat societatea americana (si nu numai) din 1989 si pana-n prezent. E drept, in unele privinte s-a cazut in cealalta extrema, insa ideea ramane: citind cartea aceasta am avut impresia ca actiunea se desfasoara nu acum 33 de ani, ci acum 50-60, daca nu chiar 70 de ani.
Sirul de platani este o carte excelenta, insa desi este mai complexa decat “… si e vreme ca sa ucizi”, tot prima mi-a placut mai mult. Primul contact cu un scriitor este deseori cel mai important, cel memorabil. Cel putin in cazul meu. E drept, in acest caz putem spune ca, la final, se face pe de-a-ntregul DREPTATE. Vedeti voi cu exactitate ce presupune asta.
Sirul de platani a aparut in limba romana la Editura RAO, editura care a scos intreaga colectie John Grisham. Cartea poate fi comandata si de pe Elefant, Carturesti, Libris, Libraria Delfin, Cartepedia, CLB, CEL.ro si eMAG.
ps: Imediat dupa ce am terminat Sirul de platani m-am apucat sa recitesc prima carte a autorului. Sunt curios ce parere voi avea despre ea la recitire.
Leave a Reply