Acest taram este primul volum al seriei Hotare, fiind deopotriva cartea de debut a autoarei Daria Logofatu. Spun din start, caci asa se recomanda in online, cartea mi-a placut, chiar daca genul fantasy nu este chiar printre preferatele mele (fiind cumva la mijloc, un gen pe care desi nu-l ador, nici nu-l exclud din lecturile mele; este, ca sa zic asa, cam a treia sau a patra optiune).

In Acest taram avem 2 planuri, unul “real”, pamantean, si unul fantastic, “Taramul”. Cel de-al doilea plan, Univers, Taramul, este pe cale sa se prabuseasca. Va las pe voi sa descoperiti cine cu cine se razboia si de ce. Primul plan, insa, cel pamantean, mi se pare mult mai interesant si mai ofertant. Demi Edlen duce o viata linistita pe Pamant pana la inceperea unei serii inexplicabile de cutremure ce afecteaza intreaga planeta. Intr-un mod SI mai ciudat, cutremurele nu par a o afecta. Cladirile in care aceasta se afla nu sunt deloc afectate de cutremure.

Cercetand cu atentie fenomenul, Demi (ajutata de un om de stiinta, dar si de … familia ei) isi da seama ca acele cutremure veneau dintr-un alt Univers, din lumea de dincolo. De pe Taram. Va las pe voi sa descoperiti cine este, de fapt, Demi, pe cine se poate ea baza si cum poate ea salva, in acelasi timp, 2 Universuri distincte.

Despre Acest taram ar mai fi de spus urmatoarele 5 lucruri:

  1. Este o carte de debut, asa ca totul trebuie privit din aceasta perspectiva. Pentru o carte de debut, scriitura este una foarte buna, surprinzator de matura. E drept, numele acelea, de pe Taram, sunt greu, aproape imposibil de tinut de minte. Daca vreodata aceasta carte ar fi ecranizata, as fi interesat sa AUD cum sunt pronuntate acele nume si denumiri.
  2. Genul literar este mai greu de stabilit decat pare la prima vedere. Desi pare fantasy pur, eu il numesc fantasy cu un pic de aroma SF, caci are cateva elemente stiintifice extrem de interesante si deopotriva spumoase.
  3. Mi-a placut mult povestirea pe 2 planuri si mai ales trecerea de pe un plan pe altul. Planurile sunt clar delimitate, nu exista riscul, ca-n unele povesti (in special cinematografice), sa nu ai habar unde te afli.
  4. Cartea Acest taram nu are efectiv final pentru ca povestea a fost gandita unitar pentru intreaga serie. Este ca un serial unde acesta este abia … primul episod. Practic, intregul volum este gandit ca o introducere mai ampla in poveste.
  5. Revenind la punctul 3: faptul ca avem si un plan real m-a facut sa traiesc altfel povestea. Nu as putea sa ma pun in pielea unui personaj fantastic, n-am fost niciodata capabil de asa ceva, insa in pielea unui personaj real, in pielea unui OM, pot sa ma pun. Asa ca am incercat sa-mi imaginez cum as putea eu explica prietenilor faptul ca traiesc o poveste fantastica. Ori, daca as fi in tabara “cealalta”, in ce situatie as crede o poveste de genul. Serios,  asta fac in majoritatea cazurilor, insa doar in cazul personajelor REALE ori REALISTE. In cazul oamenilor.

Per total, mi-a placut Acest taram, primul volum al seriei Hotare, in acelasi timp cartea de debut a tinerei scriitoare Daria Logofatu. Mi-a placut mixul de real si fantastic, mi-au placut personajele REALE, omenesti, insa mi-a placut si lumea imaginata de scriitoare. Astept cu interes continuarea si, evident, FINALUL acestei trilogii.

Acest taram, primul volum al seriei Hotare, in acelasi timp cartea de debut a tinerei scriitoare Daria Logofatu, a aparut la Editura UP. Eu l-am luat de la Bookfest 2022. Din pacate, in afara de site-ul oficial al editurii, de unde puteti comanda atat cartea separat, cat si intreg pachetul, care contine atat Acest taram, cat si Taramul celalalt, cartea nu se gaseste la nicio librarie online. Pentru voi ar trebui sa fie un motiv bun sa comandati de pe site-ul editurii.