Dupa ce am terminat seria Alina Marinescu, de care m-am despartit cu greu (de ea ca personaj si de lumea accea a ei, a umbrelor, a persoanelor care oficial nu exista), am virat spre o alta lume, mult mai reala, mai plina de viata: cea a scriitorilor. Monica Ramirez a reusit in Ghostwriter sa surprinda foarte bine aceasta lume literara, cu toate falsitatile ei, cu toate problemele ei.

Ava Nolan este o tanara vanzatoare intr-un magazin de antichitati, care intr-o zi primeste o vizita surpriza: pe Rachel Allen, o scriitoare de succes. Dupa ce Ava ii face o mare favoarea lui Rachel, livrandu-i personal soacrei scriitoarei un cadou, cele 2 devin prietene apropiate. Foarte apropiate.

Asa ca Rachel “indrazneste” sa-i cheala Avei (lui Ava? oare cum o fi corect, avand in vedere ca numele nu este romanesc?) o alta favoare: sa se semneze ca autoare a unei carti. Rachel scria romance, cu acest gen se afirmase, asa ca se temea ca o carte dintr-un cu totul alt gen, un thriller, va fi desfiintat de critici. Se temea ca acestia, de fapt, nici nu-i vor citi cartea, urmand s-o critice din oficiu, pentru indrazneala ei de a schimba genul.

Intr-un final Ava accepta. Intelegerea dintre ele era ca Ava nu doar ca va aparea ca autoare, dar se va implica si in promovarea cartii.

Si Ava, si Rachel sunt socate de succesul pe care-l are romanul, acesta primind inclusiv un important premiu literar. Ava Allen devine PRIMUL SCRIITOR DEBUTANT care castiga acel premiu. Cum primeste Rachel toate acestea, cum se dezvolta relatia dintre cele 2 si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.

Pentru ca va spuneam la inceput ca PERSONAJELE sunt punctul forte al acestui roman, trebuie sa va spun ALTE 3 personaje importante (in afara celor 2, Ava si Rachel), FUNDAMENTALE, pe care le veti intalni in acest roman:

  1. Sotul Avei (lui Ava) este un personaj extraordinar de bine construit. Va las pe voi sa-l descoperiti complet, nu va dezvalui nici macar numele.
  2. Cei 2 agenti literari, al Avei (un el) si al lui Rachel (o ea). Stiu ca-s personaje diferite, nu au vreo legatura de rudenie ori vreo aventura, insa eu i-am vazut cumva ca un personaj colectiv. Par a fi fost construiti in contrast, un fel de ying si yang. Va mai spun doar ca ma bucur nespus ca Monica Ramirez nu este fana a corectitudinii politice, drept urmare “cel rau” dintre cei 2 este ea.
  3. Nici aici nu va dau numele, insa acest personaj este cu adevarat cel mai interesant: un Ghostwriter adevarat. Pe scurt: unii autori, chiar celebri, apeleaza la un Ghostwriter profesionist, unul care va scrie o carte in locul lor intr-un moment de blocaj, de lipsa acuta de inspiratie. Cat de morala este munca unui astfel de om? Cati scriitori apeleaza, oare, la asa ceva? Si cum s-o simti el sa scrie fara sa se poata bucura, altfel decat financiar, de operele sale? Pentru unul ca mine, o parte importanta este ultima, insa la fel de importanta este si intrebarea: cum as putea, oare, sa scriu precum altcineva? Sa ma pun in mintea lui, sa-l imit credibil, sa fac in asa fel incat sa fiu, pentru cateva luni, exact ca el?

Din pacate, acest ultim personaj mi s-a parut un fel de deus-ex machina: un personaj aparut de nicaieri care reuseste sa repare miraculos lucrurile. Totodata, este personajul despre care aflam cele mai putine lucruri. Este cel mai misterios dintre ele. Evident, acesta este farmecul lui, insa avand in vedere titlul cartii mi-ar fi placut sa aflu mai multe despre el si despre munca lui.

Singurul lucru care nu mi-a placut (caci ce am zis mai sus despre personaj nu este nicidecum la capitolul displacut, este doar o preferinta de-a mea, un moft, daca-mi este permis) la Ghostwriter a fost finalul, unul prea roz si prea putin moral, prea putin justitiar. Nu vi-l dezvalui, va trebui sa-l descoperiti.

Per total, Ghostwriter este o carte excelenta, plina de suspans (capitol la care Monica Ramirez a dovedit deja ca SE PRICEPE) si de personaje bine conturate. Cu un alt final as fi catalogat-o drept o carte realmente geniala.

Ghostwriter a aparut la Editura UP, eu luandu-l de la Bookfest 2022. Nu stiu la ce alte librarii online si offline poate fi gasita, eu nu dat de ea la librariile pe care le frecventez de obicei.