Fantoma de pe lac ne spune povestea unei scriitoare de fictiune, roman gothice, de dragoste si de spionaj, Ashley White, care merge intr-o vacanta de lucru in cabana sa din oraselul Spearmint Lake, Michigan, pentru a avea linistea necesara finalizarii ultimului sau roman. Aici da peste cateva legende si mistere inca nerezolvate: locuitorii cred ca orasul lor este bantuit de fantoma politistului Frank Stanton, a carui ucidere inca nu a fost elucidata.

Cat de curand, Ashley White primeste semnale de avertizare, fie directe, reale, de la oamenii cu care interactioneaza, fie indirecte, parca dintr-o alta lume. Este sfatuita sa nu rascoleasca trecutul, i se spune ca este prea curioasa. Nu va spun exact la ce duce aceasta curiozitate a ei si cum se termina totul, asta va trebui sa descoperiti singuri.

Acum trebuie sa va vorbesc un pic despre acest personaj, Ashley White. Din punctul meu de vedere, se aseamana un pic cu scriitoarea Monica Ramirez. Probabil orice scriitor de thrillere viseaza ca la un moment dat va ancheta pe bune niste crime. Viseaza ca va deveni personaj intr-o poveste reala, Ca-si va folosi expertiza.

Nu v-as putea spune CAT de mult se aseamana Ashley White cu Monica Ramirez. Evident ca a pus niste lucruri fictive, sa se distanteze de personaj. Nu pot afla si, sincer va spun, nici nu vreau. Plec de la premisa ca Ashley White este un fel de alter-ego al scriitoarei, Monica Ramirez este o Ashley White wannabe. Daca a pus sau nu intamplari reale acolo, daca unele personaje din carte sunt reale, nu va pot spune.

Va pot spune, insa, ca eu le-am simtit credibile. Veridice. Le-am putea intalni in viata de zi cu zi, nu este nimic fantastic in ele. Ceea ce, cumva, este un paradox, unul placut, fericit, al acestei carti: este o poveste fantastica cu personaje reale. Altfel spus, niste personaje realist construite traiesc o poveste cu iz fantastic. Va las pe voi sa vedeti cat de fantastica este povestea. Procentual este greu de stabilit, caci partea fantastica intervine putin, in putine momente, insa acestea sunt esentiale.

Este un fel de Deus-Ex Machina fantastic, cealalta lume intervine, e drept, nu doar la final, pentru a aranja lucrurile. Economistii liberali au inventat termenul de “mana invizibila”, care aici se potriveste perfect in peisaj.

Citind Fantoma de pe lac, ma tot intrebam, pe parcursul lecturii, daca mi-as dori sa am in cercul de apropiati vreun scriitor. Ma tot gandeam la Ashley White ca la un posibil prieten: mi-ar placea sa am o astfel de persoana prin preajma? Nu am ajuns la o concluzie clara, am la fel de multe argumente pro si contra, insa recunosc ca scriitorii sunt oricum, numai nu plictisitori. Este INTERESANT, PLACUT, ANTRENANT, FASCINANT, sa ai prieteni scriitori, dar risti mult.

Comparativ cu un alt roman de-al Monicai, Ghostwriter, aici scriitoarea Ashley este mult mai placuta ca om, un posibil prieten mult mai bun. Un prieten precum cele 2 scriitoare din Ghostwriter (ambele la fel de … nesuferite) chiar NU mi-as dori. Desi, fie vorba-ntre noi, imi par chiar mai interesante decat Ashley White.

Singurul lucru pe care-l regret este ca m-am despartit de Ashley White. Este roman de sine statator, drept urmare nu voi mai intalni o alta poveste cu ea. Ceea ce, pe de-o parte, e pacat, insa pe de alta parte o eventuala continuare, o ciorba reincalzita, ar fi putut strica ceea ce a construit pana acum. Intr-un fel e mai bine. Ashley White a spus ce avea de spus. Zic.

Per total, Fantoma de pe lac este un thriller fantasy cu personaje realiste, autentice, foarte bine conturate, cu un ritm nu foarte alert si cu o atmosfera nu foarte prietenoasa. Este bine scris, un roman solid, plin de suspans. Iar fantoma este atipica: nu este o fantoma razbunatoare, nu este o fantoma care bantuie pe toata lumea, vrand sa omoare, ci este o fantoma justitiara, care vrea doar sa se afle adevarul, care avertizeaza si chiar salveaza vieti. O fantoma cu suflet, cu aparenta umana, ca sa zic asa.

Fantoma de pe lac a aparut la Editura UP, putand fi comandat/a si de pe Libraria Delfin sau eMAG.