Lista condamnatilor ne spune povestea lui James Reece, un locotenent-comandor a carui echipa este ucisa intr-o ambuscada din Afganistan. El impreuna cu un coleg reusesc sa supravietuiasca, insa dupa ce se intoarce acasa afla ca si acel coleg, dar si familia sa au murit. Isi da seama ca nu afganii erau de vina, ci este vorba despre o conspiratie care duce pana la varful Casei Albe. Nemaiavand vreun motiv pentru a trai, atat viata profesionala, cat si cea personala fiind iremediabil distruse, hotaraste sa se razbune.
In plus, ca bonus, afla ca are o tumoare. Drept urmare, lucrurile trebuie grabite, caci nu stie exact cat timp mai are de trait. Oricum, avand in vedere CE vrea sa faca, pare ca nu boala il va rapune …
Lista condamnatilor mi-a placut din foarte multe motive. Mai jos, in lista de mai jos, veti gasi atat motivele pentru care mi-a placut, cat si alte lucruri interesante la care ar trebui sa fiti atenti:
- Jack Carr este un fost soldat american. Ma rog, vedeti exact pe site-ul lui oficial ce a fost si pe unde a luptat. Ideea e ca aceasta carte este foarte documentata. Omul are nu doar talent scriitoricesc, ci are si experienta personala. Extrem de important.
- Citit cu atentie partea legata de “conspiratia medicala”. Nu intru in detalii, trebuie s-o descoperiti singuri. Eu aici va spun doar atat: dupa ce cititi multe astfel de conspiratii medicale nu-i asa ca aveti din ce in ce mai putina incredere in industria pharma? De ce ne miram ca antivaxerii sunt deopotriva din randul celor prosti si din randul celor destepti? Gandind, insa, altfel, daca omul a fost acolo, in interior, nu cumva toate aceste “conspiratii” au un sambure de adevar? Evident, nu detin adevarul absolut, asa ca pot doar sa ma intreb si sa semnalez problema. Fiecare decide pentru propria persoana cu propria minte. Ar trebui sa avem CU TOTII acest drept.
- Mi-a placut enorm PERSONAJUL Jack Carr. Enorm. Din toate punctele de vedere. Este unul dintre personajele MEMORABILE, nu ai cum sa nu-l tii minte. Nu-i tii minte victimele, nu retii Lista condamnatilor, dar il tii minte PE EL. Excelent construit.
- Mi-a placut RITMUL actiunii: nici prea rapid, sa se termine prea repede, nici prea lent, sa simti ca adormi cu cartea in mana. Un ritm PERFECT pentru un thriller.
- Mi-a placut discutia legata de moralitate. Cat de morala este razbunarea? Evident, sunt multe intrebari subsidiare, insa toate sunt incluse in aceasta intrebare atotcuprinzatoare. Una dintre ele mi-a ramas in minte si inca sunt in cautarea unui raspuns adecvat: cat de moral este sa ajuti un om care vrea sa se razbune? Tu cu mana ta nu omori pe nimeni, nu apesi tragaciul, nu declansezi vreo explozie, dar indirect ai ajutat la toate astea. Intrebari la care autorul nu raspunde, chiar daca iti da cateva indicii. In fond, fiecare are propriul cod etic, fiecare are propria moralitate, drept urmare fiecare va trece aceasta carte si acest personaj prin propriul filtru moral.
- Ca un fel de continuare a punctului 2, incerc sa-mi dau seama in ce masura cartile tip Lista condamnatilor incurajeaza si accentueaza sentimentele anti-americane. Fanii democratiei americane sustin ca simpla aparitie a acestor carti este o dovada de democratie, de democratie functionala, caci astfel de carti sunt imposibile in Rusia, China ori Turcia. Pe de alta parte, faptul ca aceste povesti sunt “bazate pe fapte reale”, fie 5%, fie 75%, nu este un lucru deloc imbucurator. “Conspirationistii” antiamericani primesc munitie.
- Ca o incheiere a punctelor 2 si 6, industria pharma merge mana-n mana cu industria armamentului, ambele functionand perfect cu “imbold” de la stat. Va trebui sa cititi Lista condamnatilor a afla cum si in ce fel.
Lista condamnatilor este per total un roman excelent, fiind scris de un autor care a trait razboiul din interior. Omul dovedeste insa un real talent scriitoricesc, pentru care merita sincere felicitari.
Lista condamnatilor a aparut la Editura Crime Scene Press, loc de unde va sfatuiesc si pe voi sa o achzitionati.
ps: Lista condamnatilor a fost ecranizata intr-o mini-serie Amazon Prime. Trailerul este mai jos.
ps2: Lista condamnatilor a beneficiat de un blog-tour. Celelalte articole au aparut pe urmatoarele bloguri: Biblioteca lui Liviu, Cartile mele si alti demoni, Ciobanul de azi, Anca si cartile si Analogii-Antologii.
Leave a Reply