Nerve: Adevar sau provocare este o carte aparuta in 2012 in SUA (la noi a fost tradusa in 2016, atunci cand a aparut si ecranizarea ei). Subiectul principal al cartii l-as putea rezuma printr-un singur cuvant: tik-tok. Nu-mi dau seama daca reteaua (aparuta in China in 2016) a fost influentata sau nu de carte (ori de film), insa multe dintre ideile filmului au fost deja puse in aplicare acolo.
Pe scurt, in carte exista o aplicatie, Nerve, unde trebuie sa raspunzi diverselor provocari in timp ce esti filmat. Unele sunt banale, gen sa-ti torni apa-n cap intr-o cafenea, altele insa sunt mai complicate, presupunand chiar fapte anti-sociale.
Personajul principal, o adolescenta, se inscrie in acest joc pentru ca nu era chiar in prim-plan in cercul ei social. Ea vede aplicatia Nerve drept o sansa de afirmare. Daca n-ai reusit in viata reala, macar semi-virtual sa te afirmi. Exact cum statea treaba la inceput cu retelele sociale, inclusiv cu bloggingul: se apucau cei exclusi din viata sociala a liceului, a scolii. Daca nu reuseai in offline, iti incercai norocul in online.
De ce spun ca Tik-Tok se apropie foarte mult? Pai, in cazul in care nu stiti, Tik-Tok este un fel de mini-youtube, o aplicatie unde-ti incarci filmulete scurte. Multe filmulete sunt provocari venite de la altii. Uneori poti lansa tu provocari, altii urmand a le accepta. Daca esti influensar, sansele ca provocarea ta sa fie preluata de altii (preluata? oare am folosit termenul corect) sunt mult mai mari decat daca esti un necunoscut.
Acum, partea buna la tik-tok este ca nu promite premii fabuloase in bani si nu te atrage in capcane periculoase. Ma rog, MOMENTAN retelele sociale sunt tinute in frau, dar oricand ele pot fi duse la urmatorul nivel. Credeti ca lumea nu raspunde la provocari dincolo de limita legii? E drept, nu fac asta constant, zi de zi, dar tin sa va reamintesc cati nebuni cautau pokemoni ignorand orice regula de circulatie ori cati oameni la fel de sanatosi la cap s-au apucat sa conduca prin oras legati de la ochi (Birdbox challange, provocare care a fost pusa-n aplicare abia dupa aparitia filmului). Provocarile erau la acea vreme cu precadere pe Youtube, lucru irelevant dupa mine, caci Tik-Tok este varianta prescurtata a Youtube-ului (clipuri scurte). Diferenta fundamentala este ca pe Youtube poti gasi si clipuri normale, serioase, inclusiv videoclipuri muzicale, in timp ce pe tik-tok 99% din continut este gunoi.
Acum, daca ma intrebati la ce alte povesti m-am mai gandit, va zic clar ca Hunger Games este la loc de cinste. Da, la final mai multi concurenti au fost luati si dusi intr-un loc unde au avut de rezolvat mai multe provocari. Diferenta fundamentala dintre Jocurile Foamei si Nerve: Adevar sau provocare este ca in acest caz concurentii s-au dus de buna-voie. Nu au fost fortati, ci au fost ademeniti. Chiar daca, sa ne intelegem, nu stiau absolut deloc ce urmeaza sa fie pusi sa faca.
Vazand ce se intampla zilele astea in toata lumea si gandindu-ma la asemanarile frapante dintre Covid si filmul Contagion, incep sa ma sperii. Cand un SF, mai mic sau mai mare, devine adevarat, putem doar sa laudam imaginatia bogata si CORECTA a scenaristului/scriitorului? Sau vorbim si de altceva? Serios intreb, caci desi am citit Nerve: Adevar sau provocare acum ceva zile (vreo 3 saptamani, de fapt), cartea este inspaimantator de actuala, iar daca va fi pusa macar 70% in aplicare ne asteapta vremuri grele. Si, credeti-ma, nici nu stiu cat de bine ar fi daca ar fi citita de toti oamenii: unii vor invata sa se fereasca, dar altora s-ar putea sa le vina idei.
Per total, Nerve: Adevar sau provocare este o carte decenta, care contine, insa, un potential distructiv extrem de mare. Poate nu la fel de mare precum Joker, ce-i drept. As putea indemna sa fie citita ca o carte oarecare si sa fie apreciata strict din punct de vedere literar, insa acest lucru este imposibil in zilele noastre. Sa nu se inteleaga, insa, ca mi-as dori cenzurarea cartii ori a filmului, nu d-alta, dar repudiez cenzura de orice fel, din orice directie si cu orice scop ar fi ea. Nu va indemn, deci, s-o cititi, ci doar va intreb dac-ati facut-o. Daca da, vreau sa-mi spuneti daca sunteti sau nu de acord cu ce am scris mai sus.
Daca, totusi, sunteti curiosi, cartea Nerve: Adevar sau provocare poate fi gasita in urmatoarele locuri: Cartepedia, Elefant (in limba engleza), Carturesti si eMag.
Leave a Reply