Alienistul este un thriller de referinta, pe care orice pasionat al genului ar trebui sa-l citeasca. As adauga aici alti “must-readeri”: pasionatii de psihologie, pasionatii de criminologie, pasionatii de istorie si, nu in ultimul rand, pasionatii de ecranizari bune. Da, exista o categorie, o secta mai degraba, formata din oameni care ar citi doar carti ecranizate, oameni care au pasiune aproape nebuneasca de a face comparatia carte-film.
Alienistul este acel tip de thriller care vrea sa iti arate motivatia din spatele unui criminal in serie. Nu se multumeste doar cu gasirea criminalului, ci vrea sa ne arate si un profil al lui, o motivatie. Evident, motivatia este importanta si pentru psihologi si anchetatori, deseori trecutul acestora fiind neimportant. Nu si in acest caz.
Actiunea se petrece la sfarsitul secolului XIX (secolul 19 pentru cei care nu au invatat NICI PANA ACUM numerele romane!), unul dintre personajele cheie fiind Theodore Roosvelt. Da, ati citit bine, viitor presedinte al SUA, un om cu o cariera politica si militara extrem de interesanta. Daca ma intrebati pe mine, printre cele mai interesante si mai complexe personaje din istoria SUA. Va las pe voi sa descoperiti ce functie avea acesta in perioada din carte.
Acum, ca sa mai condimentez un pic recenzia, va mai spun asa: avem un criminal in serie care ucidea baietei care se prostituau imbracandu-se in fetite. Da, existau astfel de doritori chiar si la sfarsitul secolului 19.
Nu va spun cine-i ucidea si de ce, nu va spun nici cine este anchetatorul si nici ce echipa are acesta, ce ajutoare, insa va spun ca metoda pe care o abordeaza el este una extrem de ingenioasa (pentru acele vremuri si nu numai). Ei voiau sa intre in mintea criminalului, sa gaseasca motivatia lui, sa incerce sa afle CUM alege victimele, CUM alege datele victimelor, urmand ca pe baza lor sa reuseasca sa gaseasca criminalul.
Evident, multe lucruri pe care ACUM le consideram firesti, banale, atunci nu existau, in frunte cu banalele amprente. Va las pe voi sa descoperiti toate celelalte lucruri care lipsesc.
Altfel, daca nu v-am convins pana acum, va rezum 5 motive pentru a da o sansa cartii Alienistul:
- Din motive ISTORICE: pentru a descoperi societatea americana de la sfarsitul secolului 19.
- Tot din motive istorice, va trebui sa descoperiti personajele REALE din aceasta poveste. De asemenea, faptele REALE, non-fictiunea, trebuie bine separata de fictiune. Este un exercitiu de gandire foarte misto, credeti-ma.
- Pentru partea PSIHOLOGICA, de CRIMINOLOGIE pura, din poveste. Vorbim despre o perioada in care aceste stiinte se aflau la inceput, dar fix din acest motiv povestea este fascinanta.
- Pentru partea CINEMATOGRAFICA a povestii. Eu nu am vazut filmul, insa am un film extrem de interesant in capul meu. Cumva, nu vreau sa mi-l stric in viitorul apropiat. Dar o voi face cat de curand.
- Pentru suspansul cartii. Chiar daca vi se pare irelevanta motivatia, chiar daca va lasa rece SUA acelor ani, chiar daca va lasa rece psihologia, chiar daca nu va intereseaza ce e real si ce nu este real in poveste, tot o sa apreciati suspansul acesteia. O sa stati cu sufletul la gura pe tot parcursul ei.
Alienistul este o carte excelenta, o carte ETALON pentru thrillerele psihologice, pe care o recomand tuturor. Nu am auzit pe nimeni sa fie dezamagit de ea. Iar dintre fanii povestilor de gen este considerata un must-read. Merita sa-i dati si voi o sansa!
Alienistul de Caleb Carr a aparut la noi la Editura Corint, seria Leda Edge, putand fi comandata SI de pe Libris, Cel.ro, Carturesti, Libraria Delfin, Cartepedia, CLB sau eMAG. ATENTIE: DACA VETI CUMPARA PRIN INTERMEDIUL UNUI LINK DE MAI SUS VETI SUSTINE ACTIVITATEA ACESTUI BLOG DE CARTE (SI NU NUMAI)!
Leave a Reply