In visul meu am un cutit in mana este un thriller cu adolescenti. Evident, nu e primul, nu este o idee originala, insa recunosc ca mi-a placut modul in care autoarea a pasat vina de la unul la altul.
Pe scurt, la zece ani de la terminarea facultatii, o crima ramane inca ne-elucidata. Initial erau un grup (unit?) de 7, insa exact in seara absolvirii Heather Shelby este gasita moarta.
La intalnirea de 10 ani, Jessica Miller, Mint, Jack, Courtney, Coop si Frankie se intalnesc, fiecare avand propriul plan. In acesta poveste isi face loc si Eric, fratele victimei, care de 10 ani se strofoca sa gaseasca vinovatul.
Nu va spun daca se afla sau nu adevarul, nu va spun cum se termina totul, insa trebuie sa va spun 3 lucruri importante, esentiale, de care va veti lovi in lectura romanului In visul meu am un cutit in mana:
- Mare parte din poveste este narata de Jessica (Jess). Sunt cateva parti unde avem un narator semiomniscient (daca-mi este permisa exprimarea. Le vedeti voi care si de ce. Ca parere personala, dupa ce ca oricum NU imi plac povestile narate la persoana I, aceasta alternanta mi se pare dubioasa. Daca nu esti capabil, ca autor, sa redai totul din gura unui personaj mai bine renunti la idee si povestesti la persoana a III-a. Zic.
- Avem mai multe planuri temporale: prezentul (ACUM) si trecutul, care trecut, insa, alterneaza: anul 1, anul 2, ultimul an, cu 1 an inainte… Trebuie sa cititi cu atentie CAND se petrece actiunea, ca sa intelegeti mai bine. Ca sa va dau un exemplu: noiembrie ultimul an este INAINTE de februarie ultimul an. Este evident de ce.
- Ca sa justific titlul In visul meu am un cutit in mana, Jess, personajul-narator, nu era foarte lucida in ziua fatidica, drept urmare nu stie ce s-a petrecut atunci, NU ISI POATE AMINTI.
In visul meu am un cutit in mana este scris/a de Ashley Winstead, o scriitoare care are un CV mai mult decat interesant. Pe scurt, cele 3 chestii care mi-au atras atentia in CV-ul ei:
- Ashley Winstead holds a Ph.D. in contemporary American literature from Southern Methodist University. (sursa) Deci cum ar trebui sa interpretez “Southern Methodist University”? Sunt si la noi universitati neoprotestante, mai ales prin Vest. Ma rog, este si Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir, insa acolo, in afara unui curs de istoria religiilor, optional la toate facultatile, si de prezenta unui altar (o mini-biserica) in universitate, nu este nimic crestin. Cursurile sunt normale, ca la orice alta facultate de profil. Revenind la scriitoare, am observat un trecut religios la unul dintre personaje. Am mirosit inca de cand am citit romanul faptul ca e ceva mai mult decat “un amarat de personaj”. Ramane sa descoperiti singuri ce si cum.
- Faptul ca autoarea este FEMEIE se resimte pe tot parcursul cartii: victima este femeie, personajul-narator este femeie, iar scriitura este in cateva momente extrem de feminina (spre feminista, as putea zice). Nu mult, nu deranjant, dar eu am simtit asta. Puteam sa nu ma uit pe coperta, STIAM ca autoarea e femeie.
- In plus, vorbim despre o scriitoare AMERICANA. In multe momente, simteam ca citesc un American Pie mai serios si mai bine scris. Ori un Salvati de Clopotel in care se petrece o crima. Este o facultate americana tipica din toate punctele de vedere. Cliseica de-a dreptul. Inclusiv faptul ca din grupul de 7 avem musai si 2 gay. Ca nu se poate altfel.
In visul meu am un cutit in mana este, per total, o carte buna spre foarte buna. Mi-a placut mult finalul, care a crescut-o mult in ochii mei. As fi vrut sa fie mai clara, mai putin ametitoare, incursiunile in trecut prea haotice nu imi surad. Nu spun sa nu existe, spun doar ca revenirea ba in anul 1, ba in anul 3, totally random, m-au ametit la un moment dat. Trebuia sa intorc cateva pagini sa vad unde ma aflu exact.
In visul meu am un cutit in mana a aparut la Editura Crime Scene Press, loc de unde va recomand s-o comandati.
0 Comments
1 Pingback