Imi este greu sa vorbesc la cald despre romanul Blocata intre cadavre. Ma rog, inclusiv expresia “la cald”, folosita in contextul prezentei unor “cadavre”, poate parea absurda. Si chiar asa este.

Blocata intre cadavre ne spune povestea Biancai (Bia), o adolescenta luptatoare, lidera a unui clan infiintat chiar de ea (Haita). Pe ea o cheama Bianca Lupu, insa apropiatii ii spun Lupoaica.

Intr-un oras din Ardeal (pare a fi Clujul datorita padurii Hoia, despre care se aminteste foarte des in poveste; pe de alta parte, orasul pare a fi mult mai mic si cu o populatie mai putin numeroasa decat Clujul), aceasta gasca a Lupoaicei facea legea. Nu ca bagasera spaima in toti, ca jefuiau ori ca spargeau magazine, ci pur si simplu era o gasca de care trebuia sa te feresti, nu trebuia sa te pui.

Fiecare membru al gasii, cu Bia in frunte, avea mari probleme in familie. Mama ei avea probleme psihice, tatal era prea moale, prea putin hotarat, bunica era alcoolica si plina de viata, iar fratele ei era un pampalau de care toata scoala se lua. Pe restul membrilor va trebui sa-i descoperiti singuri.

Problemele apar atunci cand incep sa apara … cadavrele. Intai fosta invatatoare a Biancai (si actuala invatatoare a fratelui ei), apoi unul dintre membrii Haitei. Al treilea cadavru, cel mai important, cel mai relevant, cel mai grav, il veti descoperi singuri.

Partea interesanta de-abia acum vine: actiunea cartii este povestita la persoana intai, de catre Lupoaica. De catre Bia. Dupa cum deja v-am zis, si nu o singura data, nu imi plac foarte mult aceste carti. Nu le dispretuiesc, e mult spus, insa as putea spune ca naratorul meu preferat este cel omniscient. Ori, daca e povestita la persoana intai, prefer cartile in care-s mai multi naratori, in care mai multe personaje povestesc, vedem actiunea din mai multe unghiuri.

In acest caz, avem un singur narator, adica personajul principal, care personaj principal, pe romaneste, ne joaca pe degete. Se joaca cu mintea noastra asa cum crede de cuvinta, asa cum doreste. Este adolescenta, asa ca nu puteti sa-i reprosati ca incalca cine stie ce reguli literare. Adica le incalca, in mod cert asta face, dar fix asta vrea sa faca. Fix asta isi doreste.

Tot legat de aspectele literare, de modul in care este scrisa cartea Blocata intre cadavre, observ o scriitura usor neingrijita. Evident, intentionat neingrijita, asa cum ar scrie o adolescenta.

Iar faptul ca Dumnezeu este scris DOAR cu d mic este iarasi o chestiune intentionata, nicidecum o scapare. Eroare de typo, cum i-am zice noi acum.

Prin intermediul ei veti afla cum vad societatea actuala adolescentii, cum vor sa lupte, sa se strecoare. SA TRAIASCA. Politica, spaga, educatie, probleme familiale – totul prin prisma unei adolescente rebele.

In final ar trebui sa va spun in pielea carui personaj m-am pus. Din pacate, nu pot face asta, caci toate personajele mi se par mult prea diferite fata de mine. In pielea Biancai, adolescenta rebela care trebuie sa LUPTE, nu ma pot pune. O inteleg, empatizez cu ea, dar cam atat. Nu am fost asa cand eram adolescent, iar pe adolescenti ii inteleg putin spre deloc.

Singurul in pielea caruia m-as putea pune ar fi tatal Biancai, parintele absente din viata ei. Insa nici aici lucrurile nu-s asa roze: nu sunt parinte si, din pacate sau din fericire, nici nu-mi doresc sa fiu. Deci si aici am ghinion.

Insa sunt convins ca cei care sunt parinti ori adolescentii din lista mea de prieteni vor empatiza mult mai mult cu personajele. Trebuie, totodata, sa va atrag atentia asupra faptului ca autoarea Theodora Savuli abia a terminat liceul. Deci abia si-a terminat adolescenta.

Blocata intre cadavre este romanul ei de debut. Eu, insa, am mai citit-o in culegerea de proza scurta Sotron pe zapada, adica surioara cartii Litere pe fulgi de nea, cea in care am aparut si eu.

Per total, Blocata intre cadavre este un thriller bun, care pe multi ii va speria. Pe mine n-a facut-o, trebuie ceva mai mult de atat ca sa nu dorm noaptea. Sau, ca sa glumesc un pic, trebuia doar o precizare la inceput ori la final: bazat/a pe fapte reale. Chiar asa: o fi ceva adevarat? 

Blocata intre cadavre a aparut la Editura SIONO, putand fi comandata si de pe Libris, Carturesti sau eMAG.