Cabana de la sfarsitul lumii este un thriller atipic. Pe alocuri absurd.  Are si elemente de horror si, poate cel mai important, se afla la granita dintre real si fantastic. Nu stim daca ce am citit e ceva real, posibil, ori este ceva fantastic. Nu stim exact daca oamenii aia erau nebuni sau nu. Nu stiu, insa NOI trebuie sa decidem asta.

Care oameni sa fie nebuni? Pai povestea suna in felul urmator: avem un grup de 4 oameni, un fel de cei 4 cavaleri ai apocalipsei, care au avut o viziune comuna si care, zic ei, isi propun sa impiedice apocalipsa. Cei 4 merg intr-o cabana izolata, unde 2 barbati (un cuplu gay, casatoriti) isi petreceau vacanta alaturi de fiica lor.

Multi vor spune ca homosexualitatea nu este importanta aici, ca puteau fi la fel de bine un barbat si o femeie. Lucru cu care nu sunt de acord: Eric, unul dintre ei, este un catolica convins, devotat. Cand vorbim despre religie si apocalipsa, discutia poate aluneca si catre homosexualitate. Iar un personaj gay care este credincios nu poate fi considerat altfel decat interesant. Complex.

Doar ca nu v-am zis tot: cei 4 cavaleri ai apocalipsei trebuiau sa-i convinga pe cei 3 sa se sacrifice. Nu pe toti, ci pe unul dintre ei. Daca unul dintre Eric si Andrew se sacrificau (ori poate fiica lor), insa nu prin sinucidere, ci sa stabileasca ei de comun acord cum sa fie sacrificati, apocalipsa ar fi fost oprita, impiedicata. Pentru ca in prima seara cei 2 nu au putut fi convinsi, cei 4 si-au sacrificat ritualic unul dintre oamenii lor. Nu va zic cum se termina totul, nu va dezvalui nici cum au intrat cei 4 peste oamenii aflati in vacanta, toate astea va trebui sa le descoperiti singuri.

Sa va spun acum 3 chestii interesante legate de lectura acestei carti, chestii care suprapuse fac aceasta poveste cu atat mai interesanta (dubioasa?):

  1. Am citit Cabana de la sfarsitul lumii imediat dupa romanul suedez Cult. Deci am ramas in domeniul sectelor religioase.  O fi intamplator? O fi o coincidenta?
  2. De joia trecuta eu sunt plecat la Suceava, la un festival de teatru. Suceava este intr-o zona hai sa-i spunem ecumenica, o zona plina de manastiri si lacase de cult. O zona foarte religioasa, ca sa ma exprim altfel. Eu am citit aceasta carte din camera unui hotel central din Suceava. Nu stiu de ce fix pe aceasta am luat-o la mine, nu stiu de ce mi-am propus sa o termin. Stiu doar ca asta am facut, asta s-a intamplat. Dar oare este o coincidenta?
  3. Nu in ultimul rand, am terminat lectura cartii in ziua de Inaltare, una dintre cele mai mari sarbatori crestine. Despre aceasta sarbatoare am aflat indirect, intr-un mod amuzant pentru mine, insa trist, poate revoltator, pentru altii. Asadar, prin Suceava nu ai multe de vizitat, iar daca excluzi lacasele de cult locurile se imputineaza vizibil. Astazi imi propusesem, cat ma duce energia, caci este foarte cald, sa vizitez un alt lacas de cult, unul situat nu foarte departe de centru. Am o biserica fix langa hotel, vazusem ca e plina de oameni, dar nu mi-am pus problema motivului, am zis ca pana la 11, cand ajung la acea mica manastire, catedrala, s-o termina slujba. Nu s-a intamplat asta, abia cand am ajuns acolo am aflat motivul. Discutia, care parca imi era adresata, era intre un domn si o doamna, ea spunandu-i lui foarte enervata: Tu iti dai seama ca el nu stie nici cand e Inaltarea? Nu un sfant mai mic, ci DITAMAI INALTAREA! Revoltator. Chiar asa, atat de revoltator o fi ca nu stiam ca e Inaltarea azi? Ideea e ca am ajuns in camera, fara sa fi putut intra in acea manastire/catedrala, era PUHOI de lume, asa ca obosit si infierbantat cum eram, am intrat in camera si mi-am terminat lectura. O fi si aceasta o coincidenta?

Nu este spoiler daca va spun ca la finalul lecturii eu inca nu stiu daca acei oameni chiar erau cavalerii apocalipsei, chiar aveau ceva puteri supranaturale, ceva comunicare speciala cu lumea de dincolo, ori erau pur si simplu niste nebuni. Fix asta este ideea: daca eu, dupa ce am terminat lectura acestei carti, nu pot sa-mi dau seama daca ei sunt nebuni sau nu, oare cum as putea sa-mi dau seama de asta daca unii ar veni la mine si mi-ar spune o astfel de poveste? Deci pe bune, chestia asta chiar m-a mpus pe ganduri.

Iar eu sunt dintre aceia care nu cred in coincidente. Unii spun ca am o minte conspirationista. Ceea ce o fi adevarat, nu stiu. Dar, cu toate astea, nici credincios nu sunt. Crestin nici atat.

Cabana de la sfarsitul lumii este un thriller cu accente horror ce are 2 mari calitati: este scurt si este plin de suspans. In plus, finalul acela deschis, interpretabil, este excelent, o adevarata provocare pentru unul ca mine, pentru acei cititori care se gandesc la o carte mult timp dupa ce au citit-o. Pentru acestia, o carte nu se termina dupa ce ai incheiat lectura.

Cabana de la sfarsitul lumii a aparut in limba romana la Editura RAO. Recomand achizitia ei de pe Librarie.net, Bookzone, Libris, Bookcity, Carturesti si Cartepedia.