Rezolvarea unui caz vechi de 50 de ani necesita, intai si intai, un act impresionant de vointa. Efectele pentru prezent si viitor vor fi 0, putini vor fi interesati de rezolvarea lui, putini vor beneficia de aceasta.

Si, totusi, e chiar atat de lipsit de importanta un astfel de caz? Citind cartea Cainele de teracota (mai mult de jumatate fiind lecturata pe tren), mi-am pus deseori aceasta intrebare. Ma gandeam la prietenii ori rudele mele, care vorbesc despre situatii de acum 10, 20 ori 30 de ani cu atata foc incat parca ar fi ieri.

Un amic povesteste si acum cu patos cine stie ce intamplari din scoala generala. Incepe sa urle, sa spune cum a fost el dezavantajat, cum colegul celalalt nu avea dreptate. De fiecare data cand il aud imi vine sa rad, nu de ce zice efectiv, de rationamentul lui, ci de faptul in sine: chiar mai are importanta cine a avut dreptate acum 15 ani?

In sens invers, daca o persoana a facut bine, daca a salvat vieti, ramane in istorie. Il tinem minte peste 5 ani, 10 ani, 50 de ani. La fel cum tinem minte si criminalii in serie.

Drept urmare, de ce ar fi lipsit de importanta un omor de acum 50 de ani? De ce rezolvarea unui caz vechi de 50 de ani ar fi absurda?

Sunt alte cazuri mai importante, mai urgente? Greu de spus. Cert este ca discutia asta este prima care-mi vine-n minte in legatura cu romanul Cainele de teracota, al doilea roman al lui Andrea Camilleri cu Comisarul Montalbano in rolul principal.

Al doilea lucru important, simpatic pana la un punct, este modul in care comisarul Montalbano a ajuns la cercetarea crimei vechi de 50 de ani. Cum a ajuns sa descopere acel cuplu de tineri, despre care nu stia initial nici macar cine sunt.

Un al treilea lucru de semnalat este faptul ca autorul face o referire directa la Umberto Eco. La fel ca alti autori, cand este vorba de simbolistica, Umberto Eco este seful. Este regele. Unii autori recunosc asta in interviuri, poate chiar si-n multumiri, altii prefera s-o afirme direct, in interiorul textului. O plasare de produse, asa cum ar numi CNA-ul aceasta tehnica.

Cainele de teracota, de Andrea Camilleri, in fapt rezolvarea unui caz vechi de 50 de ani, a ajuns in posesia mea multumita librariei online Libris.ro. Am colectia completa, asa ca in urmatoarele saptamani, daca am timpul necesar, voi scrie si despre celelalte carti. Ma rog, colectia completa inseamna toate cartile TRADUSE in limba romana, caci nu stiu italiana.