Cititul la pisicina este un ideal, un vis, pentru multi dintre noi. Recunosc, si pentru mine. Nu stiu sa inot, nu m-a incantat niciodata sa ma duc sa invat sa fac asta, desi sunt convins ca mi-ar fi fost si inca mi-ar fi util, dar ideea de piscina o asociez cu bogatia. Nu cu opulenta, nu mai este de mult timp o fita foarte scumpa.

Cititul la piscina este ceva ce as face toata vara. Tind sa cred ca, de fapt, as citi mai mult decat citesc acum. Chiar daca, zica-se, cei care au astfel de facilitati de fapt citesc mult mai putin. Da, fara sa am la indemana acele statistici, mai demult vazusem niste date care aratau ca cititul este invers proportional, pana la un punct, cu veniturile si cu confortul in locuinte. Pe scurt: cel mai mult nu citesc nici cei foarte saraci, care au locuinte foarte-foarte saracacioase, unde stau 7 oameni in 2 camere (ori mai rau decat atat), dar nici cei foarte bogati, care au confort sporit in locuinta. Si care au multe alte optiuni in ceea ce priveste petrecerea timpului liber.

Cititul la piscina nu este snobism. In fond, chiar nu-i inteleg pe cei care se duc la piscina si stau toata ziua DEGEABA. Efectiv degeaba, fara sa faca nimic. Nici macar nu asculta muzica, indiferent de genul muzical abordat. Inteleg ideea de relaxare, inteleg nevoia de a te odihni, de a te destinde. Dar pe bune ca exista si notiunea de plictiseala. Pe bune ca eu, oricat ar parea altfel, nu prea ma plictisesc. Nu prea am timp s-o fac. Ca exista carti, filme, spectacole de teatru ori emisiuni tv (sa zicem meciuri) plictisitoare este altceva. Dar eu SA MA PLICTISESC, adica sa NU am ce face, nu prea se intampla. Ma pot plictisi in tren ori in alte imprejurari in care NU am starea necesara sa fac alte lucruri. Dar se intampla rar.

Cititul la piscina nu este snobism si pentru ca piscinele nu mai sunt scumpe. Gasim piscine ieftine de buna calitate, astfel incat numarul celor care beneficiaza de acestea este din ce in ce mai mare. Nu doar ca a crescut numarul persoanelor cu bani, ci a si scazut constant pretul acestor produse. Si nu doar despre piscine este vorba, multe alte produse, candva de lux, au ajuns acum accesibile multor categorii sociale.

Cititul la piscina nu contrazice sub nicio forma ideea de socializare. Am tot auzit vorbindu-se despre cititorii anti-sociali, despre faptul ca cititul este, in sine, o activitate solitara, individuala. Cel mai mult ar citi cei singuri, caci ceilalti ar prefera activitatile colective, gen vazutul unui film. Lucru din punctul meu de vedere gresit, chiar daca, recunosc, eu ma simt cel mai bine citind singur. Nu imi place sa fiu deranjat de nimeni si imi place sa citesc in ritmul meu.

Cititul la piscina imbina utilul cu placutul si inseamna, pentru mine, o dubla relaxare. Cititul, in sine, relaxeaza, statul la piscina, fie pe marginea ei, fie chiar in ea, este relaxant. Drept urmare, daca cititul la piscina este coroborat si cu niste bauturi numai bune de consumat acolo (cocktailuri, bere rece, vin rece), atunci atmosfera este cu atat mai placuta.

Cititul la piscina se potriveste oricarui gen literar, zic eu. Aici, insa, va las pe voi sa va pronuntati. Voi ce carti ati citi pe marginea ori in interiorul piscinei? Ce gen? Ce autor/i? Eventual si in ce limba? Desi de multe ori fac recomandari, de data asta va las pe voi 🙂