Codul Katharina este primul volum al seriei Dosare enigmatice, drept urmare eu privesc aceasta carte ca pe una introductiva. Ritmul acela mai lent, aceasta ardere mai domola, trebuie privita din aceasta perspectiva. SI din aceasta perspectiva.

Povestea din Codul Katharina este foarte complexa. Incepe cu obsesia unui detectiv, William Wisting, pentru o disparitie de acum 24 de ani. El recitea constant dosarul, considerand ca este de datoria lui sa nu renunte. An de an, atunci cand se comemora disparitia Katharinei Haugen, William Wisting mergea acasa la sotul ei si vorbeau. Doi barbati aparent diferiti, din medii diferite, ajung sa lege o prietenie dubioasa.

La comemorarea a 24 de ani, doua lucruri sunt diferite fata de anii trecuti: un detectiv vine de la centru, tocmai de la Kripos, pentru a cerceta o alta disparitie, la fel de misterioasa, care pare a fi legata de disparitia Katharinei; in plus, sotul acesteia, Martin Haugen, nu este acasa in ziua comemorarii, lucru care nu se intamplase in anii precedenti. Asa ca pentru William, alegerea este foarte grea: se implica intr-un joc care se poate dovedi mortal sau alege sa mearga pe mana prieteniei dintre el si Martin?

In plus, ca bonus, detectivul venit de la Kripos, Adrian Stiller, hotaraste sa implice si presa. Iar din presa face in asa fel incat persoana care sa se ocupe atat de articolele scrise, cat si de podcast, sa fie nimeni alta decat fiica lui William Wisting. Pana unde merg cei 2 politisti, ce fel de politist era Adrian Stiller si cum se termina totul (disparitie? rapire? sinucidere? fuga de acasa? crima?) ramane sa descoperiti singuri.

Despre Codul Katharina voi spune in continuare 3 lucruri importante, fundamentale, lucruri la care trebuie sa fiti atenti ori pe care trebuie sa le luati in seama in timpul lecturii.

Codul Katharina este un roman scris de un fost politist

Teoretic, ar trebui sa ne bucuram, ar trebui sa savuram cartile scrise de cineva din interior, de cineva care a participat la anchete, de cineva care stie procedurile, de cineva care nu are nevoie de sfaturi ori de indrumare.

Practic insa, Codul Katharina are si un mare defect: pentru ca-i scris de un fost politist, toti politistii din poveste pare intr-un fel sau altul buni, pari ahtiati dupa dreptate. Stiu ca pare un pic spoiler pentru unii, dar am fost usor dezamagit de faptul ca nu exista niciun politist tradator. Cumva, mi se pare mai spectaculos sa descoperi un tradator ori chiar un criminal printre politisti. De efect. Ceea ce nu e cazul aici.

Deci orice lucru pozitiv are si aspecte negative.

Codul Katharina este despre obsesia rezolvarii cazurilor vechi, uitate

Inteleg ca intreaga serie este despre asta, lucru care ma bucura. Imi plac foarte mult povestile in care detectivii ancheteaza cazuri vechi, in care multe probe au disparut, martorii au murit ori au imbatranit prea mult, asa ca munca acestora este mult mai grea. Mi se pare fascinant sa citesc despre asa ceva.

Din acest punct de vedere, Codul Katharina este printre cele mai bune carti citite despre rezolvarea unor cazuri vechi. Aici exceleaza.

Codul Katharina este un nordic noir autentic

Din cauza globalizarii si a faptului ca o carte este accesibila in intreaga lume, scriitorii se influenteaza unii pe altii: francezii sunt inspirati de nordici, nordicii se inspira de la americani, iar americanii se uita cu jind peste ocean, la britanici, incercand sa preia cat mai multe de la ei.

Drept urmare, cu greu poti sa mai citesti un NORDIC NOIR AUTENTIC. Cum s-ar zice in cazul cainilor si pisicilor, Codul Katharina este RASA PURA. Nu e corcitura.

Va las pe voi sa descoperiti de ce consider Codul Katharina ca fiind nordic noir autentic, rasa pura.  Eu va mai spun doar ca este un roman excelent, iar daca plecati de la premisa ca este ROMANUL DE DEBUT al seriei, il puteti considera realmente senzational. Asa ca vi-l recomand din tot sufletul meu inghetat (de la atatea “nordic noir-uri” citite!).

Codul Katharina a aparut in limba romana la Editura Trei, loc de unde va recomand si voua sa-l achizitionati.

Articolul despre romanul Codul Katharina face parte dintr-un nou blog tour by Crime Club. Pana in momentul scrierii acestui articol, au mai aparut articole pe urmatoarele site-uri: Ciobanul de azi, Cartile mele si alti demoni, Andrei Cioata (Falled), Anca si cartile, Literatura pe tocuri si Biblioteca lui Liviu.