Cum i-am cunoscut pe Klaus Iohannis Dan Barna Traian Basescu si Ion Iliescu este o carte pe care eu o am in casa de ceva timp, de cateva luni bune. Desi il votasem pe George Simion la alegerile europene din 2019, desi aveam de gand sa-i votez si la aceste alegeri, cartii nu-i dadusem nici macar o minima sansa. Ce ar trebui sa citesc? O fituica de cateva pagini?

Au trecut alegerile, toata lumea a inceput sa-si dea cu parerea despre AUR, si stiutori, si nestiutori, au inceput sa-i invite pe liderii AUR la diverse talk-show-uri, iar eu tot nu citisem cartea. Ea statea la loc de cinste in biblioteca (ele, caci de fapt am primit mai multe exemplare, am si de dat, deci), insa pana acum nu-mi venise ideea s-o citesc.

Am vrut sa scriu pe blogul politic (si inca e in pregatire) un articol despre motivele pentru care AUR a intrat in Parlament (asa cum am scris articole despre neintrarea PMP in Parlament, respectiv neintrarea ProRomania in Parlament), insa de vreo 3 ori m-am blocat, caci fie urma sa iasa un articol prea mare, fie urma sa nu spun nimic nou.

Intr-un final mi-am amintit de carte si am decis s-o citesc. Nu eram convins ca urmeaza sa citesc ceva bun, ceva de calitate, stiam ca urma sa citesc o carte politica, ceva plictisitor imi ziceam, ina doream s-o fac pentru ca mi s-a parut ciudat ca nimeni din presa sa nu fi scris despre ea. Chiar atat de inutila sa fie? Chiar nimic sa nu scrie in carte?

Cum i-am cunoscut pe Klaus Iohannis Dan Barna Traian Basescu si Ion Iliescu este scrisa candva dupa alegerile europarlamentare (cand George Simion a candidat independent), dar inainte de prezidentiale. Candva in 2019, deci.

Fara sa par precum vitejii care se arata dupa razboi, pot afirma 3 lucruri:

  1. George simion ar fi interesant si ca scriitor, ar putea face cariera acolo. Are carisma si pe sticla, insa este bun (nu foarte bun, nu excelent, DOAR bun) si in scris. Este doar BUN si nu FOARTE BUN pentru ca se vede, se simte ca talentul nu este exersat, nu este exploatat. Este precum un jucator de fotbal care joaca din talent si nu din exersarea schemelor de mii de ori.
  2. Cartea ne ofera acum o perspectiva foarte interesanta a situatiei actuale. Practic, la intrebarea De ce a intrat AUR in Parlament, unul dintre raspunsuri este: pentru ca nimeni nu a vrut sa preia unionismul la modul serios si asumat. George Simion si organizatia sa civica, Actiunea 2012, au tot incercat. S-au strofocat, au transpirat, insa reticenta clasei noastre politice a fost mare. Nu mi-e clar daca reticenta a fost dictata sau nu de afara.
  3. Trimiterea cartilor, in mod gratuit, de catre George Simion a fost o modalitate excelenta de campanie. Sa ne intelegem: eu nu am dat niciun ban pe ele si nu sunt nici membru AUR. Pur si simplu am zis ca vreau cartile, am fost intrebat cate exemplare (nu mai stiu de ce am zis 5, am cerut mai multe ca sa mai dau si altora, care o dori sa citeasca altceva), am dat adresa si le-am primit acasa. Nu am primit niciun pliant AUR, nu am intalnit nicio echipa de campanie prin oras, doar am vazut cateva afise pe naourile de afisaj electoral. Insa cei care au citit cartea inainte de alegeri au ramas cu o impresie foarte buna si nu-s deloc de condamnat.

Citind micuta Cum i-am cunoscut pe Klaus Iohannis Dan Barna Traian Basescu si Ion Iliescu ma gandeam ce misto ar fi ca fiecare candidat sa fie nevoit (obligat legal nu se poate) sa scrie o carte inainte sa candideze la o functie importanta. Unii snobi intelectuali, asa ca mine, ar vota si in functie de acest criteriu.

Apropo, in cazul cartii Pas cu pas nu am putut trece de pagina 20. Credeti-ma, am avut intentii bune, iar in 2014 chiar l-am votat pe Iohannis.

Da, in viitorul apropiat, din pura curiozitate intelectuala (si politica), vreau sa citesc si cealalta carte a lui George Simion, Blocati in labirint,  Din pacate, aceasta nu se mai gaseste prin librariile noastre online, deci va trebui sa fac sapaturi mai adanci.

Cum i-am cunoscut pe Klaus Iohannis Dan Barna Traian Basescu si Ion Iliescu m-a facut sa ma gandesc SI la altceva: este scrisa de un om de aceeasi varsta cu mine. Oare de ce el a putut sa scrie asa ceva si eu n-as putea? Hmm, ar putea functiona ca o buna carte motivationala. Serios vorbesc (el e nascut in 1986, ca si mine).

Cum i-am cunoscut pe Klaus Iohannis Dan Barna Traian Basescu si Ion Iliescu se gaseste, insa, in cateva librarii online si offline. Eu, unul, am gasit-o doar la Carturesti (unde inteleg ca acum se gaseste si expusa in cateva librarii offline), la Libraria Delfin si la eMAG.

ps: Scrii despre aceasta carte, Cum i-am cunoscut pe Klaus Iohannis Dan Barna Traian Basescu si Ion Iliescu, am facut ceva ce zisesem ca nu voi mai face atunci cand mi-am deschis blogul politic: mi-am zis ca nu mai scriu politica pe un alt blog. Pentru cine nu stie, acesta a fost unul dintre motivele pentru care mi-am deschis blog politic: pentru a nu mai amesteca politica cu alte domenii, cu teatru, cu film, cu alte conferinte. Eh, acum imi manjesc de politica blogul de carte. Rusine sa-mi fie!