Am citit 100 de carti in 2020. Asta este stirea. De aici trebuie inceput. Am reusit ce mi-am propus, deci. Cum, de ce si ce am facut ca sa reusesc va zic in cele ce urmeaza.

Cum am citit 100 de carti in 2020 in 7 pasi (sau, ma rog, cum sa citesti 100 de carti in 7 pasi, ca sa sune mai utilitar):

Pasul 1: Am facut un pariu literar cu doua persoane

 

Pentru a face o activitate in mod sustinut, am nevoie de stimulente. Cel mai bun stimulent este un pariu. Ma rog, ACEST blog a aparut pentru ca mi-am propus sa citesc mai mult. Un pariu cu mine insumi, ca sa zic asa.

Pasul 2: Mi-am facut cont de Goodreads si mi-am pus ca target 100 de carti

 

Un stimulent extern, pariul, dar si unul intern, targetul. Care tot extern a devenit, caci am anuntat public, in gura mare, ca acesta-i targetul.

Pasul 3: Am inceput sa fac calcule

 

Anul 2020 a fost an bisect, drept urmare a avut 366 de zile. 366 impartit la 100 de carti insemna o carte la 3.66 zile. Din pacate, m-am apucat cam pe 3 ianuarie, deci trebuia sa ma grabesc. Noroc ca-mi facea Goodreads calculele pentru mine: cu cate carti sunt in urma sau inainte.

 

Pasul 4: Am ignorat serialele si alte filme

 

Da, sunt in urma de tot cu serialele, dar stiti cum se zice: trebuie sa-ti setezi prioritatile. Iar anul asta am zis sa-l sacrific pentru carti. Pariul e pariu, ca sa zic asa.

 

Pasul 5: a venit lockdown-ul, s-au inchis teatrele si cinematografele

 

Asta n-a depins de mine, dar intr-o prima faza m-a avantajat. Pe de alta parte, starea prelungita de lockdown, de lipsa de socializare, m-a afectat. Articolele scrise erau din ce in ce mai proaste, mai seci, iar eu eram din ce in ce mai irascibil. Nici acum nu-s impacat cu masurile, nici cu purtatul mastii, nici cu inchiderile, da-s cumva mai resemnat. Si-s multumit ca macar pot socializa, fie si in frigul unei terase de decembrie (ma rog, vorba vine, acum e chiar cald afara).

 

Pasul 6: Am dat sansa unor carti pe care altfel nu le-as fi citit

 

Motivele au fost in numar de 3:

  • Ma saturasem la un moment dat de citit, insa nu de activitatea in sine, ci de genul literar pe care-l cautam: thriller. Drept urmare, simteam nevoia sa schimb registrul, sa ies din zona de confort. Drept urmare, am cautat chestii pe care altfel le-as fi citit cu greu.
  • Cand vedeam ca sunt in urma rau cu targetul, imi venea greu sa ma apuc de carti ample, grele. Drept urmare, cautam carti mai usoare, subtiri, bagam 1-2 astfel de carti si ma simteam mai bine psihic.
  • Unele carti au fost citite si din alte considerente: inainte sa vizitez Timisoara (SINGURUL festival de teatru din provincie la care am participat) am citit cartea de poezii a lui Vero Budea, iar dupa alegerile din 6 decembrie am dat o sansa cartii lui George Simion.

Pasul 7: Mi-am propus sa termin toate cartile incepute in 2020

 

Pe unele le abandonasem prin martie, pe altele prin mai, pe altele prin septembrie. Principiul e acelasi: sa nu las chestii neterminate de anul trecut. Cum ar zice mafiotii, “unfinished business”. Tot in aceasta categorie au intrat si seriile incepute anul asta, gen Jocurile Foamei sau Narnia. Nu zic ca am terminat TOATE seriile, la unele nu am continuarile, dar macar am terminat seriile pe care le aveam integral. Si ma mandresc cu asta.

Nu stiu cate carti voi citi la anul, insa targetul va fi unul mult mai modest. Pana una-alta, trebuie sa recuperez serialele si filmele ignorate in 2020.

Eu am citit 100 de carti in 2020. Tu cate ai citit? Cum ai facut? Cum faci sa-ti atingi targetul? Cum setezi acel target? Si, mai ales, ce target ar trebui sa am in 2021? 

PS1: Am terminat ULTIMA carte pe data de 31 decembrie, la ora 17:20. 

PS2: Nu am scris despre toate cartile citite anul acesta. Drept urmare, primele mele articole din 2021 vor fi despre carti citite in 2020.

PS3: Sunt curios cati cititori vor fi citit acest articol pe 1 ianuarie, pe la 7-8, cand voi ajunge eu acasa. Articolul este scris imediat dupa terminarea ultimei carti. 

PS4: In momentul scrierii acestui articol nu stiu daca am castigat cele 2 pariuri. Adica unul e sigur castigat, al doilea e cumva in cumpana. Eu, unul, sunt multumit oricum ca mi-am atins targetul. Desi, sincer sa fiu, e mult mai misto sa castigi decat sa pierzi (cum ar zice maestru’ Hagi).

PS5: Am citit 100 de carti in 2020. Oare cate voi citi in 2021?