Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Cum si de ce as merge cu masina prin Europa. Eurotrip de Romania.

Cu masina prin Europa este un lucru pe care mi-l doresc de ceva timp. Nu am masina, nu am carnet, cumva ma simt foarte bine asa cum sunt, liber din punctul meu de vedere, insa libertatea asta a mea are niste limite. Sunt convins ca in anumite circumstante masina mi-ar fi extrem de utila. Ar fi o grija in plus, dar ar aduce avantaje certe.

E drept, vacanta pe care mi-o doresc eu, la care visez, este una extrem de scumpa. Caci daca ar fi ieftina as fi avut-o deja.

Scumpa, deci momentan ipotetica, utopica, aceasta vacanta ar trebui sa aiba urmatoarele caracteristici:

 1. Masina sa fie musai una romaneasca. As zice Dacie, dar sufletul meu de oltean ma indeamna sa spun ca poate ar merge si un Ford oltenesc. Din pacate, insa, Fordul e asociat cu SUA, nu cu Romania, deci probabil voi prefera Dacia.
 2. As lua si o rulota dupa mine, caci intre 2 hoteluri de 4 stele si 2 de stele, merge sa dorm si in rulota, in aer liber. Deci mi-ar trebui sa am si un carlig de remorcare pentru Dacie, sa pot atas rulota-n cauza.
 3. Daca as merge cu cineva, as lua si doua biciclete cu noi. Musai biciclete Pegas, deja v-am zis ca vreau sa arat ca sunt roman este tot pe unde merg. Masina va trebui, deci, sa aiba si suport pentru biciclete.

Eurotrip de Romania. suporturi biciclete

Deci 2 persoane (de la 3 incolo vacanta devine problematica din cauza ca este mult mai greu sa se coreleze ca program 3 persoane; pentru mine, forever alone, chiar si 2 mi se par prea multe), putine bagaje la dus (si multe la intoarcere), o masina, o rulota, 2 biciclete si un plan bine pus la punct.

Traseul pe unde as merge nu ar fi batut in cuie, dar eu mi-as dori sa fac un tur balcanic al Europei. Asadar, ar trebui sa vizitez, intr-o ordine deloc fixa, Bulgaria, Grecia, intreaga fosta Iugoslavie (Serbia, Muntenegru, Bosnia, Croatia, Macedonia de Nord, Slovenia SI KOSOVO), Albania si, vorba aia, daca nu cer prea mult, si Turcia. Aceasta din urma fiind bomboana de pe coliva, pardon, cireasa de pe tort.

Imi imaginez o masina romaneasca cu rulota, cu numar romanesc, de o culoare care sa iasa in evidenta (Un Duster maro mi se pare cliseic, desi recunosc ca-i o culoare care iese-n evidenta; ma gandesc ca s-or gasi culori mai stridente si mai rare), care merge cu geamurile deschise si cu muzica data la maxim (fiind vorba de balcani, e clar ca muzica balcanica autohtona, turbo-folkul romanesc cunoscut sub numele de manea este alegerea evidenta), in masina regasindu-se doua persoane imbracate in culori la fel de stridente (in cazul meu, camasile Hawaii, pe care oricum le regasesc din belsug in garderoba, caci deja fac parte din propriul meu stil vestimentar, sunt mai mult decat suficiente).

Acum trec brusc la unul dintre filmele mele preferate: Eurotrip. Nu stiu daca l-ati vazut. Daca nu, va las mai jos trailerul.

De cand am vazut filmul, si se fac 15 ani de atunci, mi-am dorit sa am parte de un astfel de Eurotrip. Americanii vad intr-un fel ideea de Eurotrip, cliseic, englezii cu fotbalul de pilda (si cu celebrii hooligans, nelipsiti de pe stadioane), insa eu ca roman, care am mai fost prin Europa, o vad altfel.

Ce imi doresc eu, si mi-am dorit inca de cand am vazut prima oara acel film, este un Eurotrip de Romania. O excursie prin Europa, nu chiar prin toata, ci printr-o parte a ei, care sa pastreze anumite elemente romanesti. A merge  cu avionul, cu Uberul si a manca la restaurante de 3 stele Michelin nu e deloc o idee rea, insa parca strica farmecul excursiei. O face o excursie misto, nu insa una memorabila. De poveste.

Cu masina prin Europa, musai o masina romaneasca, este un prim element. Absolut necesar, insa deloc suficient. Va las pe voi sa completati ce alte elemente (condimente) romanesti ar trebui sa adaug, elemente care sa se imbine perfect cu specificul zonei. Astept sa ma loviti cu cele mai creative idei. Iar daca undeva candva in aceasta viata voi avea bani de-o astfel de excursie, chiar le voi lua in considerare.

Iar daca voi scrie vreo carte ori vreun scenariu de film dupa aceasta experienta, titlul este deja batut in cuie: Eurotrip de Romania. Aici nu mai am nevoie de sugestii 🙂

Cum si de ce as merge cu masina prin Europa. Eurotrip de Romania. – articol inscris in competitia Super-Blog 2019, pentru sponsorul Auto Gedal.

2 Comments

 1. Iulia Victorita

  Fain articol. Succes la superblog. As face si eu traseul asta :))

  • Emil Calinescu

   Daca n-ai bani de ACEA Europa, vezi ca mai e una, in Colentina. La capatul lui 21 🙂 De aia sigur ai bani :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: