V-ati intrebat de ce niciun criminal, fie unul de ocazie, fie unul in serie, nu foloseste zboruri low-cost? De ce acestia prefera trenul, autocarul, masina personala ori zborurile normale?
Intai si intai, trebuie sa va spun care e faza cu aceste zboruri low-cost. Adica sa va spun de ce sunt ele mai ieftine. Pai 3 lucruri sunt esentiale:
- La zborurile low-cost nu ai bagaj de cala inclus in pret. Practic, singurul bagaj pe care te bazezi este cel de mana, cel pe care-l iei cu tine. Cu toate lucrurile care decurg de aici.
- La zborurile low-cost nu ai mancarea si bautura incluse in pretul biletului. Bine, le poti achizitiona separat, exact precum bagajul de cala, dar atunci se duce ideea de zbor low-cost, ca ajungi la un pret mai mare decat la o cursa normala.
- La zborurile low-cost alte servicii, care pentru unii sunt un moft, dar care se pot dovedi esentiale in anumite situatii, de genul alegerea locului (atat a unui loc mai in fata sau mai in spate, cat si a unui loc musai langa un prieten/colaborator/asociat/membru al familiei), sunt doar contra cost. Ma rog, mai sunt si alte servicii care nu-s incluse, gen taxarea check-in-ului, daca-i facut in aeroport.
Acum sa revin la preferatii mei, criminalii (in serie sau nu; cica pentru a fi considerat criminal in serie ar trebui sa faci minimum 3 crime; eu ma voi referi la toti criminalii, indiferent daca-s in serie ori daca-s amarati care au planuit o singura crima). De ce nu folosesc ei aceste zboruri low-cost? V-ati gandit vreodata la asta? Eu am cateva posibile raspunsuri:
Nu pot cara cadavre ori arme in bagajul de mana
Nu doar dimensiunile limitative ii deranjeaza, in fond, daca te straduiesti poti sa inghesui un cadavru chiar si intr-un troller avand clasicele dimensiuni de zbor low-cost, 55x40x20, ci si ideea ca acel bagaj nu intra la cala. Nu cadavrul e problema, caci ala ar fi detectat oricum, chiar si daca ai pune bagajul la cala, ci armele, pe care nu le poti baga nicicum in bagajul de mana. Pentru cutite si alte chestii cu care poti taia/transa nu iti trebuie permis. Si na, unii oameni sunt meticulosi si nu vor sa omoare chiar cu orice.
Criminalii in serie sunt de cele mai multe ori bogati
Nu stiu daca ati observat, dar criminalii in serie sunt de obicei bogati. Bogatani plictisiti, care se plictisesc cu atatia bani in buzunar si se apuca sa omoare. Ori, daca nu sunt efectiv bogati, sunt platiti de bogati sa omoare oameni. Aia-s asasinii, specia superioara de criminali in serie. Ma rog, unii nici macar nu-i numesc astfel …
Iar daca NU sunt bogati si nici nu omoara pentru bani, fie sunt soferi (de camion, tir, de masina, de taxi), fie folosesc trenul, fie isi accepta conditia sociala si omoara doar in localitatea de domiciliu. Daca esti criminal sarac, omori si tu oamenii din jurul tau, nu te dai criminal smecher si bogat, care zboara in Antalya de dimineata, omoara 10 oameni pana-n pranz si seara este deja inapoi.
La zborurile low-cost te poti ascunde cel mai putin
Sa explic: atunci cand zbori cu o cursa normala, mai ales daca te duci la business class, sansele sa te ascunzi sunt mai mari. Fiecare e in lumea lui, in laptopul, tableta ori telefonul lui. Fiecare are problemele lui, fiecare vrea sa fie lasat in pace.
La un zbor low-cost sansele sa te ia cineva la intrebari, sa se uite cu atentie la tine, sa te studieze, sunt mult mai mari.
Ma rog, ca regula generala, intr-un zbor cu avionul te ascunzi cel mai greu, legal vorbind, esti verificat cel mai mult atat la imbarcare, cat si la aterizare. Esti verificat chiar si daca mergi dintr-o tara UE intr-alta. Cu trenul poti sa nu fii verificat deloc (poti plati cash biletul de tren, nu ti se cer acte de niciun fel). Dar avionul te duce mai repede, trenul merge incet. Teoretic, timpul ala se poate dovedi esential.
Faptul ca nu poti sa-ti alegi locul nu convine criminalilor
Pe de-o parte, un criminal va dori sa stea cat mai aproape de iesire, sa iasa primul. Totodata, daca doreste sa calatoreasca alaturi de asociatul lui, va fi absolut dubios sa calatoreasca in colturi diferite ale avionului. Or vrea si ei sa isi planuiasca pe drum urmatoarea crima. Iar in avion, dupa cum stiti, nu poti comunica telefonic ori prin SMS.
E drept, poti sa-ti alegi locul contra-cost, dar atunci se ducea ideea de zbor low-cost. Singura logica ar fi situatia in care zborul low-cost ar fi unica optiune.
Nu va zic cum ar putea fi folosite zborurile low-cost in acte criminale, nu vreau sa indemn la nimic. Nu va zic cum niste trolere ieftine pot ascunde cele mai periculoase arme albe. Ma rog, nici eu nu stiu, dar ideea e ca si dac-as avea habar, tot nu v-as spune.
Va spun, insa, ca asta este unul dintre motivele pentru care e misto sa circuli cu zborurile low-cost: sansele sa dai de criminali in serie sunt minime. Ori de criminali, la modul general.
Daca vorbim de atentate, acelea sunt mai probabil la cursele normale, mai ales cele care au locuri la business class, acolo unde pot fi oameni importanti, tinte ale atentatorilor. Zborurile low-cost sunt, deci, mai sigure, macar din acest punct de vedere.
Si, ca bonus, ca va ziceam mai sus, la zborurile low-cost poti avea parte de experiente foarte misto. Si nu ma refer la clasicele (si deopotriva fascinantele) aplauze la aterizare (insotite, deseori, de “Bine, Boss”).
Altfel, criminalii in serie, dragutii de ei, pot fi intalniti in trenuri. Cu care circul eu des. Ma rog, n-am avut pana acum onoarea sa dau de vreunul ori daca am fost coleg de compartiment cu vreun astfel de individ, va asigur ca era in afara orelor de program. Nu a patit nimeni nimic: nici eu, nici colegii de calatorie. Dar, vorba aia, sanse vor mai fi 🙂
Legat de zborurile low-cost, o ultima idee: chiar daca nu frecventati astfel de curse, din N motive, sa stiti ca aparitia lor va influenteaza si pe voi. In cele mai multe privinte va avantajeaza. Nu va prindeti cum? Pai intai si intai, aflati de anumite costuri (taxele de aeroport, pe care unii le pun separat, tocmai ca sa arate de ce e zborul atat de scump; mancarea si bautura la fel, care, fie vorba-ntre noi, sunt foarte proaste, indiferent de companie). In al doilea rand, concurenta scade pretul si la companiile normale (de pilda, abia dupa aparitia zborurilor low-cost cursele interne au ajuns accesibile omului de rand, chiar si la Tarom). In al treilea rand, de data asta in sens negativ, zborurile low-cost au aglomerat excesiv aeroporturile, in special Otopeniul (de cand a fost inchis Baneasa, blestemat sa fie cel care a avut ideea sa-l inchida). Bine, asta s-a intamplat si pentru ca transportul aerian s-a dezvoltat intr-un ritm mai rapid decat a putut fi dezvoltat aeroportul (a putut fi dezvoltat de catre decidentii mai mult decat incompetenti).
Iar eu ma bucur de aparitia zborurilor low-cost dintr-un al patrulea motiv: daca nu erau ele, nu as fi avut ce sa scriu acum pentru proba de la Super-Blog 2019. Sau as fi avut, dar cine stie ce proba dubioasa si feminina mi-ar fi fost data. Ce-i in avion nu-i minciuna #cumarveni
ps: Indiferent ca vorbim de zboruri low-cost ori de zboruri normale, bagajele de cala sunt aruncate parca cu ura. Si sa nu credeti ca se intampla asta doar in Romania. As zice ca dimpotriva. Mai sus si mai jos aveti 2 filmulete, unul din Romania, altul din Anglia. Acum intelegeti de ce criminalii nu au incredere sa-si lase lucrurile de valoare (instrumentarul de lucru) in bagajul de cala? Restul comentariilor le faceti voi 🙂
https://youtu.be/lwBG6q1xJYw
Uite ca nu m-as fi gandit la asta, dar ai dreptate. Zbori si mai ieftin si esti ferit si de criminali. :)))
Si scapi si de mancarea aia proasta pe care o primesti pe zborurile normale.
Niciodata nu m-as fi gandit ca ma pot feri de criminali cumparandu-mi un bilet mai ieftin. Esti un geniu, Emil!
Pana-n Japonia nu exista Low-costuri, drept urmare e posibil ca tu sa ai onoarea sa intalnesti un astfel de om 🙂 Mult succes, zic.
Ăsta e un articol cu adevărat creativ. :))
Nu m-aș fi gândit la ideea asta nici în vecii vecilor.
Tare sunt curioasă ce o să spună sponsorul despre articolul tău. :))
Eu nu am zburat niciodată, însă articolul tău mi se pare util și edificator, măcar acum știu să fac diferența între cele 2 tipuri de zboruri.
Mult succes.
Datorita mie vei zbura doar cu low-cost 🙂
Sper sa nu dea un criminal in serie peste acest articol si sa o ia ca pe o provocare:)) Zborurile low cost chiar sunt ok din multe puncte de vedere, faptul ca nu trebuie sa ne facem griji pentru atentate si crime e un bonus:))
Iar daca decide sa zboare cu low-cost datorita mie sper sa-mi faca reclama cuvenita :))
Tare ideea, tot din categoria “imi pare rau ca nu m-am gindit eu”, cu tine trebuie sa fac o lista deja. Bafta!
Super tare! :)))
Sau sunt sanse sa-i inghesuie tanti de langa, care nici macar n-avea loc acolo dar voia sa stea cu barbatu-su si sa o ia razna inainte de a ajunge la tinta ;))
Inventiv articol. Foarte fain. N-as fi putut scrie niciodata asta. 😀 Sper sa castigi proba.
Din pacate nu am castigat 🙁 Sper, totusi, ca subiectii mei sa nu se razbune din acest motiv.