Dexter: Vise intunecate este primul volum al miniseriei care-l are in prim plan pe bolnavul Dexter. Probabil sunteti obisnuiti cu serialul, Dexter. Daca l-ati vazut, sa stiti ca primul sezon este chiar ecranizarea acestui volum. Serialul a evoluat ulterior independent de carte.

Dexter Morgan lucreaza in politie, intr-un laborator. In aceeasi sectie de politie lucreaza si sora sa vitrega, Deb.

In timpul liber, de fapt, atunci cand simte nevoia, Dexter este criminal in serie. Motivele sale personale le veti descoperi singuri, la fel ca si regulile pe care le-a impus Harry, tatal sau adoptiv. Eu va spun un singur lucru: Dexter omora doar oamenii care meritau sa moara. Considera el ca e pacat sa omoare un om nevinovat atat timp cat atatia oameni rai merita sa moara.

Aceasta viata dubla a lui Dexter este data peste cap atunci cand un sir de crime il inspaimanta si-l fascineaza in acelasi timp: pare a fi un criminal care-i cunoaste latura sa intunecata. Pare a fi, intr-un sens sau altul, chiar el.

Cine este adevaratul criminal, cum se termina tot sirul de crime, de ce ajunsese Dexter un criminal in serie si cum reusea el sa se comporte normal in societate ramane sa descoperiti singuri.

Acum, nu stiu cat de tari de inima sunteti, nu stiu cat de fascinati sunteti de astfel de personaje, insa mie Dexter mi se pare pur si simplu fabulos. Ca personaj, ca om, ca mod in care-i trateaza pe ceilalti. Sa ne intelegem: nu vreau sa ajung ca el, nimeni trebuie sa fie ca el.

Insa intrebarea care se pune este ce ar trebui sa faca societatea cu astfel de oameni. Oare ar trebui pur si simplu sa scape de ei, sa-i puna pe un scaun electric si sa-i electrocuteze? Ma rog, acum exista metode zica-se mai umane, gen injectia letala. Efectul final este acelasi. Sau poate ar trebui sa-l inchida intr-o inchisoare de maxima siguranta, undeva unde sa fie izolat complet de orice alta fiinta umana. Sau poate internat intr-un ospiciu, unde sa fie TRATAT din punct de vedere psihiatric. Dar poate el fi intr-adevar tratat?

Pe de alta parte, il putem considera UTIL societatii atat timp cat omoara oamenii rai? Un violator de copii ce moare in chinuri … hai ca nu suna atat de rau. In plus, faptul ca-n politie lucreaza unul care GANDESTE precum un criminal in serie ar putea fi un avantaj. In fond, in domeniul securitatii informatice cei mai buni sunt fostii hackeri. De ce n-am aplica aceeasi logica si-n alte domenii?

Dexter: Vise intunecate este un roman excelent. Il recomand impreuna cu filmul, pentru ca din lectura lui veti afla mai multe despre gandirea personajului. In plus, poate doriti sa vedeti de la ce a pornit acest minunat serial. Regretul meu este ca nu au fost traduse decat primele 2 volume, in total fiind 8 volume. Am sperante, totusi, pentru viitor.

Dexter: Vise intunecate de Jeff Lindsay se mai gaseste la foarte putine librarii online. Eu l-am mai vazut doar la Libraria Humanitas si pe eMag.

ps: Autorul cartii Dexter: Vise Intunecate, Jeff Lindsay, este o persoana la fel de interesanta precum personajul sau. Puteti incepe de pe Wikipedia cu cautarea datelor despre el. Oare cat la suta din el este Dexter? (serios intreb)