Disparitia este primul roman care-l are in rolul principal pe hackerul Gibson Vaughn. In aceasta prima parte, Gibson este pus sa ancheteze disparitia misterioasa a unei prietene din copilarie, care intamplator era fiica unui important politician, ce urma sa candideze la functia suprema din Statele Unite ale Americii. Nu va zic mai multe, nu va zic istoricul relatiilor dintre Gibson si candidatul la functia suprema, nu va zic nici cine mai e implicat si nici cum se termina totul.

Va spun doar ca Disparitia este un roman pe care-l aseman un pic cu istoria (sau cu un costum de baie): te incita, iti arata forme frumoase, te tine-n suspans, dar nu-ti spune de fapt nimic.

Caci desi este vorba despre un viitor candidat la presedentie, nu avem parte de un thriller politic. Ni se flutura pe la nas viitoarea functie (el se lupta in acel moment pentru candidatura, candida in alegerile INTERNE), insa nu aflam absolut nimic despre aspectele politice ale povestii.

In plus, desi vorbim despre hacker, nu avem parte de o poveste iscusinta lui sa fie cu adevarat pusa in valoare. El este mai mult fost decat hacker, daca-mi este permisa exprimarea. Intr-un singur moment, atunci cand sparge un telefon lasat nesupravegheat, dovedeste ca-i hacker, face ceea ce stie, ca sa zic asa.

Trebuie sa mai subliniez un lucru important: povestea este plina de personaje negative. De fapt, cu cateva exceptii, care se fac vinovate de naivitate, ceea ce tot pacat este, nu prea avem personaje pozitive. Va las pe voi sa descoperiti si sa decideti de care parte a baricadei se afla personajul principal.

Sa nu intelegeti ca este o poveste rea, sa nu intelegeti ca mi-ar fi displacut. Departe de mine gandul asta. E drept, poate am devenit prea pretentios la thrillere, lucru de asteptat avand in vedere ca anul acesta mai mult de 60% dintre cartile citite au apartinut acestui gen literar. Nu imi cer scuze, nu regret, doar ma laud.

Disparitia de Matthew FitzSimmons este un roman excelent, cu suspansul foarte bine gradat, un thriller care te tine prins si care nu-ti permite sa-l mai lasi din mana. Problema e ca-ti promite mai multe decat iti ofera, ceea ce, pe de-o parte, este o performanta din punctul de vedere al marketingului, dar te lasa oarecum dezamagit. E drept, avand in vedere faptul ca e doar primul volum al seriei, putem spera la cateva clarificari. Promisiunile initiale pot fi onorate in volumele viitoare, sa vedem daca si in ce masura se va intampla acest lucru.

Matthew FitzSimmons seria gibson vaughn

In final, va zic doar atat: desi Disparitia se gaseste la multe librarii online, va recomand s-o comandati de pe site-ul Editurii Litera. Nu, nu sunt platit sa spun asta, voi ma puteti plati, indirect, daca veti comanda de pe link-ul de mai sus, insa editura in cauza este una dintre editurile cu reduceri masive in perioada aceasta. Practic, cele mai bune preturi pentru cartile Litera le gasiti la ei pe site, ceea ce este o mare bila alba (site-ul acela nu este DOAR de prezentare, ci este librarie online extrem de atragatoare).