Disparitia lui Molly Clarke este un thriller foarte laudat, foarte apreciat in SUA, pe recunosc ca l-am citit cu sufletul la gura, dar al carui final m-a cam dezamagit. Nu zic ca e un final slab, insa are un mare defect: este nerealist. Este fantastic. Este de Hollywood. Motiv pentru care mi s-a evaporat brusc toata empatia pe care o aveam fata de eroina principala.

Disparitia lui Molly Clarke este o carte care se desfasoara pe 2 planuri distincte: avem primul plan, din prezent, povestit chiar de eroina, de Molly Clarke, si un al doilea plan, care porneste din trecut, unul nu foarte indepartat (imediat dupa disparitie), un plan narativ povestit de un narator omniscient, care o are in prim-plan pe Nic, fata lui Molly, cea care se duce in cautarea mamei sale.

Disparitia lui Molly Clarke este dubioasa din 3 motive: pe de-o parte, Molly Clarke nu avea cele mai bune relatii cu propria familie de cand fata ei cea mica murise; pe de alta parte, disparitia ei era misterioasa, existau multe semne de intrebare, multe necunoscute; nu in ultimul rand, in localitatea unde fusese gasit un bilet scris de Molly Clarke, cam toata lumea mintea, toata lumea avea ce avea de ascuns, nimeni nu parea de incredere.

Disparitia lui Molly Clarke este o carte extrem de bine construita, cele 2 planuri la un moment dat se intersecteaza, suspansul are un punct maxim. Unii cititori, mai slabi de inger, ar putea sa reactioneze mai dubios. Este o poveste cu adevarat intensa, cu adevarat dura.

Disparitia lui Molly Clarke are insa un final care strica totul. Vrea sa explice toata povestea, dar explicatiile nu sunt deloc, dar deloc credibile. Personajele, atat de bine construite pana atunci, par a se dezmembra precum un castel de nisip. Pare ca autoarea a dat la final poleiala de pe ele, aratand cine sunt cu adevarat personajele. Si e pacat, mare pacat, pana atunci fusesem alaturi de Molly Clarke, alaturi de fiica acesteia, empatizasem chiar si cu sotul lui Molly.

Cu riscul de a face un pic de spoiler, va voi vorbi un pic despre trecutul lor: fiica lui Molly Clarke care murise fusese, de fapt, UCISA de mama ei. A fost un ACCIDENT auto, un ACCIDENT in adevaratul sens al cuvantului, Molly Clarke fusese declarata nevinovata din punct de vedere penal, insa atat ea, cat si familia ei erau nevoiti sa traiasca cu aceasta povara. Un adevar peste care nimeni nu putea trece: Molly Clarke era la volanul masinii care o omorase pe fiica acesteia. Iar Nic avea si ea partea ei de vina. Pe care va trebui s-o descoperiti singuri.

In mod evident m-am intrebat ce as fi facut eu in locul personajelor: in locul lui Molly, in loc lui Nic SI MAI ALES in locul sotului acesteia. Din pacate, imi este greu sa ma pun in locul lor, singurul lor pe care-l pot spune este ca ma bucur nespus ca nu sunt nevoit sa ma aflu intr-o atare situatie. Totodata, trebuie sa subliniez partea legata de final: dupa ce am ajuns cu lectura la final, intrebarile mele s-au oprit. Pur si simplu nu mai pot sa imi pun astfel de intrebari in legatura cu o poveste care nu imi (mai) pare realista. Personajele acelea sunt ASEMANATOARE unor oameni reali, insa au ceva fake in ei. Lumea in care traiau este fake. Sau asa mi se pare mie.

In final, trebuie sa mai scot in evidenta un singur lucru: Disparitia lui Molly Clarke are o COPERTA GENIALA. Senzatia tactila atunci cand am tinut cartea in mana a fost SPECIALA. Am avut impresia ca tin in mana o comoara. Este unul dintre motivele pentru care prefer cartea clasica in detrimentul celei electronice.

Per total, Disparitia lui Molly Clarke este o carte foarte buna pana la final, cand devin o carte decenta. Ea, de fapt, s-a transformat dintr-o poveste realista, excelent scrisa, intr-un film de Hollywood extrem de comercial. Ceea ce unora s-ar putea sa le surada. S-ar putea sa aprecieze mai mult finalul decat desfasurarea de pana atunci a actiunii. Chestiune de gusturi si de asteptari.

Disparitia lui Molly Clarke a aparut in limba romana la Editura Corint, putand fi achizitionata si de pe Libris, Carturesti, Bookzone, Libraria Delfin, Librex, Cartepedia, Librarie.net, CLB si eMAG.

Crime Club Cover Oficial

Articolul despre romanul Disparitia lui Molly Clarke este tot un blog tour by Crime Club. Pana in momentul scrierii acestui articol a mai aparut o singura alta recenzie, pe blogul Anca si Cartile.