Comisarul Montalbano nu va spune nimic? Este un nume care ar trebui sa spuna ceva, un personaj extrem de interesant de misto conturat in cuvinte putine. Forma apei, de Andrea Camilleri, este prima carte, primul roman in care comisarul Montalbano este personajul principal.

Acum, inainte de a continua, trebuie sa fac o distinctie absolut necesara: romanul acesta nu are nicio legatura cu cartea omonima, scrisa de Guillermo del Toro, ajunsa film de Oscar. Este o pura coincidenta.

Revenind la actiunea cartii, trebuie sa fac urmatoarele precizari:

1. Este prima carte de Andrea Camilleri pe care am placerea s-o citesc. Totodata, este prima carte in care Comisarul Montalbano este personajul principal. A aparut in 1994 sub titlul original La forma dell’acqua, in romaneste aparand la Editura Nemira.

2. Actiunea se petrece in Sicilia, fiecare nume, atat al personajelor, cat si al localitatii, avand o insemnatate speciala. Mai multe detalii gasiti pe Wikipedia.

3. O chestiune interesanta, semnalata de 2 prieteni de-ai mei. Amandoi, in diverse forme, ma intrebasera daca merita sa cumpere o carte atat de ieftina. Ma rog, nu era vorba doar de aceasta, ci de mai multe. Cu ocazia asta mi-am amintit o chestie interesanta: la jocul virtual Football Manager, atunci cand transferi un jucator, esti intrebat fie daca suma de transfer a fost prea mare, fie daca ea a fost prea mica. Un raspuns-sablon, prin intermediul caruia, de fapt, nu spui nimic, suna cam asa: eu am aceleasi pretentii de jucatorii mei indiferent de suma de transfer. Sunt uimit, nu-mi dau seama daca pozitiv sau negativ, ca lumea judeca astfel cartile. Dupa pret. Iar judecata lor este, cumva, contra-intuitiva, este pe mentalitate americana, caci toata lumea cunoaste proverbul american, pe care-l dadeau obsedant la HBO: Ce-i ieftin nu merita. In acest caz particular, lucrurile stau fix asa: o carte de 5 lei (atat este ACUM pe Libris.ro) chiar merita cumparata si citita.

4. Imi place ca in atat de putine cuvinte, intr-o carte atat de mica, au putut fi strecurate atatea INTAMPLARI. Caci poate am uitat sa va zic: mie nu-mi plac cartile ultra-descriptive. Imi plac romanele alerte, in care nu vezi descrieri, ci actiuni. In care personajele FAC ceva, nu sunt descrise atunci cand stau. Atunci cand sunt caracterizate DE FAPTELE lor. Ceea ce se intampla si aici.

5. Nu stiu italiana, dar din ce inteleg, sunt multe inserturi de limba siciliana (veche). Am mai auzit din astea si in filmele/cartile Nasul/Godfather. Cu toate astea, mi-a placut la nebunie stilul, traducerea. Este un stil usor umoristic, nu trebuie ca personajele sa faca glume, razi pur si simplu de modul in care sunt redate faptele. O adevarata placere sa o citesti. Legat de limba italiana si de acest autor, va invit sa urmariti interviul de mai jos (subtitrat in engleza):

6. Mi-a placut personajul, Comisarul Montalbano. Desi e clar ca trebuie sa mai citesc si alte carti cu el in rolul principal, este un personaj foarte misto. Nu am vazut inca filmele, am inteles ca s-au facut filme (seriale pentru televiziune, din ce inteleg), dar ma voi apuca de ele, daca le gasesc pe undeva, doar dupa ce citesc cartile. Reformulez: TOATE cartile. Vreau sa-mi fac in minte un portret al acestui personaj si abia apoi sa vad cat de mult corespunde el cu ceea ce a facut televiziunea italiana.

7. Va las pe voi sa gasiti referirile la alte scrieri, la alte personaje literare. #Spoiler: Inclusiv numele Montalbano face referire la cineva. De asemenea, daca nu va veti uita pe alte site-uri, veti descoperi singuri de ce a fost pus titlul acesta, Forma Apei. Metafora mi se pare interesanta.

Va recomand, deci, micutul roman Forma Apei, scris de Andrea Camilleri (care, pe unele site-uri, apare ca Andrea Calogero Camilleri), unde Comisarul Montalbano este personajul principal. Mafie, amante, prostitutie, o crima dubioasa, o casa de vacanta parasita. Totul intr-o traducere mai mult decat interesanta. V-am convins?