Frumoasele adormite – Stephen King & Owen King

16 May

Frumoasele adormite este cea mai recenta carte a celui mai prolific autor american in viata. Este scrisa impreuna cu unul dintre fiii sai, Owen King. Fidel principiului meu de a vorbi despre subiectul cartii mai mult decat despre cartea in sine, asta voi face in randurile urmatoare.

Pe scurt, omenirea este lovita de o molima care afecteaza doar femeile, facandu-le pe acestea sa adoarma. De cand aceasta boala a lovit omenirea, femeile, imediat dupa ce adormeau, erau acoperite, pe fata si pe corp, de un strat dubios de … cocon (nu stiu care-i numele sau original, din limba engleza). Cine indraznea sa le trezeasca, sa inlature acel strat, era aspru pedepsit de catre adormita.

Unele femei si-au propus sa nu adoarma, pur si simplu au considerat ca inca mai pot fi utile societatii, aplicand cele mai dubioase metode de a ramane treze.

Partea interesanta, importanta pentru discutia pe care vreau s-o pornesc, este, insa, alta: femeile acelea nu mureau si nici nu erau pur si simplu niste legume, ci erau transportate intr-o alta lume. O lume numai a lor, a femeilor.

Nu va dau mai multe detalii, nu va spun ce era cu lumile astea, ce era cu aceasta molima si cum se termina totul. Nu va dezvalui nimic nici despre personaje.

Vreau sa va ganditi, atat inainte de a lectura Frumoasele adormite, cat si dupa, la ideea de baza: o lume fara femei, locuita exclusiv de barbati, respectiv o lume fara barbati, locuita exclusiv de femei. Cu amendamentul, poate relevant, ca-n lumea femeilor ajunsesera si cateva gravide, femei care puteau da nastere, deci, si la fiinte de sex masculin.

V-ar placea, deci, sa locuiti intr-o astfel de lume? Asta, bineinteles, vizavi de acele activitati care conform societatii actuale pot fi facute deopotriva de ambele sexe. Conform ideologiei actuale, nu exista munci adresate exclusiv femeilor, respectiv exclusiv barbatilor.

Cum ati vedea o lume exclusiv masculin? Ce ar lipsi si ce ar avea ea din plin? Cum ati vedea o lume exclusiv feminina, unde singurul barbat ar urma sa fie crescut si educat exclusiv de femei?

In ce lume ati alege sa traiti, daca ati avea posibilitatea sa faceti aceasta alegere?

Iar barbatii, vazand ca exista o boala care afecteaza exclusiv femeile, cum ar trebui sa reactioneze? Sa se bucure? Sa incerce sa ia masuri, fie ele si disperate? Sa omoare femeile bolnave, din principiu, plecand de la premisa impiedica raspandirea bolii? Sa nu faca pur si simplu nimic?

Ce as fi facut eu? Ce mi-as fi dorit? Cum as fi actionat? Pai, fara sa fi fost pus in situatia respectiva, cred ca atitudinea mea ar fi fost ceva intre miserupism, nu voi putea salva eu planeta, pur si simplu nu pot, si constientizarea noii situatii. Stiu ca par cinic, dar bancul care ma reprezinta pe mine in foarte multe situatii este:

– Cum a murit soacra-ta?
– Pai am trimis-o in pod dupa cartofi, a cazut pe scari, s-a lovit cu capul si a murit.
– Si ce ati facut in ziua aia?
– Pai ce sa facem? Am mancat paste!

Nu, nu m-as bucura si nu m-as fi bucurat dac-as fi fost pus in situatia din carte. Nu as fi vrut sa omor nicio femeie adormita, nu m-as fi bucurat de raul nimanui. Dar, recunosc, nici nu m-as fi implicat in vreun fel in rezolvarea situatiei.

Ma rog, sunt constient ca atitudinea mea nu e de lauda si ca astfel de carti ar trebui, daca nu deodata, brusc, macar treptat, sa ma schimbe. Sa-mi schimbe pasivitatea mea excesiva. Spun insa ca nu trebuie sa fim ipocriti. Eu nu ma pot lauda ca as face ceva ce sunt constient ca NU as face.

Da, probabil as fi unul dintre aia care ar relata situatia, ar scrie pe blogurile lui o gramada despre criza, cu poze si tot tacamul si care, de la un moment incolo, ar incepe sa creada cele mai fanteziste teorii conspirationiste.

Fara sa intru in detalii, spun doar ca romanul Frumoasele adormite are un final extrem de necredibil, nerealist. Un final care scade mult valoarea cartii. Un final demn de basm Hollywood. Final care ma face sa cred ca aceasta carte va fi, mai devreme sau mai tarziu, ecranizata.

Frumoasele adormite, desi scrisa de 2 barbati, este o carte extrem de feminista. In multe momente am avut impresia ca-i scrisa de 2 femei.

Altfel, Frumoasele adormite este o carte buna. Nu este cea mai buna a lui Stephen King, ceea ce i-a facut pe unii sa creada ca e scrisa mai mult de baiatul sau, Owen. Este o carte buna, solida, are personaje bine conturate si nu este in niciun caz plictisitoare, in ciuda dimensiunilor sale apreciabile.

Frumoasele Adormite a fost comandata de pe Cartepedia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *