Garda este primul roman al seriei Jack Taylor si, totodata, prima carte scrisa de autorul irlandez Ken Bruen pe care am placerea sa o citesc. In ambele cazuri, mi-am propus sa continui, sa citesc si alte carti de-ale autorului, nu doar din aceasta serie.

Jack Taylor este un fost politist, alcoolic cu acte, care a fost dat afara din politie fix din acest motiv. In Irlanda (eu l-am pus, la modul generic, in categoria AUTORI BRITANICI; omul este IRLANDEZ, din Dublin, nu Belfast; insa la modul generic este BRITANIC, asa cum MOLDOVENII sunt, pentru mine, ROMANI) nu prea exista meseria de detectiv particular, ca-n SUA, asa ca el lucreaza semi-oficial. La negru.

Este apelat de o tanara, aceasta vrand ca el sa ancheteze moartea fiicei ei. Oficial este sinucidere, dar ea nu vrea sa creada asta si se lupta sa-i reabiliteze imaginea.

Pe parcursul povestii, una spusa extrem de alert si de amuzant, una plina de alcool, de pierderi de memorie, de disparitii subite, inclusiv in clinici de dezalcoolizare, din partea personajului principal care-i si naratorul, urmarim viata fostului politist. Acesta isi vede de viata, de betii, de lucrurile mai putin ortodoxe pe care le facea. Printre picaturi, la propriu, el mai ancheta si crima. Ma rog, vorba vine ancheta. O facea in felul sau, ca sa fiu mai precis.

Din punctul meu de vedere, Jack Taylor este deopotriva cel mai depravat si mai norocos anchetator. Daca exista un Dumnezeu al betivilor, apai Jack Taylor este dovada cea mai buna. El nu este nici genial, nici prost; nici harnic, dar nici lenes; nici frumos, dar nici urat. Este, insa, foarte norocos, cazul parand a fi rezolvat de altii. Pur si simplu de altii. El este omul providential doar in masura in care este inconjurat de oamenii potriviti. Nu insist asupra acestui aspect, va trebui sa descoperiti singuri restul.

Ce vreau, insa, sa subliniez sunt aspecte. Pe unul l-am enuntat in treacat, dar vreau sa il explic, iar al doilea mi se pare esential, fiind un fel de pronostic. Asadar:

  1. Stilul de scriere este unul extrem, dar extrem de succint, de alert. Capitolele sunt scurte si foarte scurte, cartea putand fi parcursa lejer in cateva ore. Nici nu simti cand ai terminat-o. Se duce la fel de repede precum se duce ziua in cazul unui betiv. De fapt, cred ca asta este si ideea.
  2. La finalul romanului Jack Taylor se pregateste sa plece … la Londra. Pare a fi fost abandonat ori parasit de-a dreptul (vedeti voi de ce) de majoritatea prietenilor. Ceea ce pe mine ma duce cu gandul la faptul ca-n urmatoarea parte (momentan am primele 3 volume ale seriei) actiunea se va petrece acolo, La Londra. Nu as baga mana-n foc, oricand un telefon primit din Irlanda l-ar putea intoarce din drum sau cine stie ce artificiu de genul. Insa mie mi se pare ca se pregateste terenul pentru o aventura in Londra.

Ideea este, insa, alta: per total, romanul Garda pare o BUNA INTRODUCERE. Alte personaje pur si simplu graviteaza in jurul sau, il parasesc ori il abandoneaza, numai el merge mai departe, pe un drum al lui parca prestabilit (de destin? de divinitate?). In prima parte il cunoastem pe el. Sunt foarte curios de ce anume imi vor rezerva urmatoarele parti.

Per total, Garda, volumul 1 al seriei Jack Taylor, de Ken Bruen, este un roman excelent. Il recomand cu TARIE! Cu multa tarie. Ca sa intrati in mintea si in pielea personajului. Ma rog, si cu ceva bere. De preferat Guiness.

Garda, volumul 1 al seriei Jack Taylor, de Ken Bruen, a aparut in limba romana la editura Editura Crime Scene Press. Poate fi achizitionat/a si de pe Elefant, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Libraria Delfin sau eMAG.