Specialistul in gelozie si alte povestiri este considerata ori se autointituleaza o culegere de proza scurta apartinand genului thriller. Spun din start: am o problema cu aceasta categorisire. Din punctul meu de vedere, Specialistul in gelozie este un mic roman, o povestire de peste o suta de pagini. Pe langa ea, ce-i drept, se mai afla alte cateva povestiri.

O a doua problema pe care o am cu cartea (era sa-i zic ROMANUL si nu eram deloc, dar deloc departe de adevar) Specialistul in gelozie si alte povestiri este legata de STILUL autorului. Asa cum am spus si la Barbati fara femei, adica la culegerea de proza scurta scrisa de Murakami, stilul autorului este complet diferit Toate povestirile sunt thriller, nu incape indoiala, dar par a fi scrise de altcineva. Altfel spus, autorul de proza scurta Jo Nesbo este diferit de romancierul Jo Nesbo. Vedeti voi CAT de diferit.

Evident, in cazul povestirii care da titlul cartii lucrurile stau diferit. Aici este Jo Nesbo cel pe care-l stim, aici este un personaj, un specialist in gelozie, specific lui Nesbo. Un politist grec specializat in crime pasionale, care miroase de la o posta intriga pasionala. Este trimis acolo unde este suspectata o astfel de crima.

Cazul pe care trebuie sa-l rezolve este foarte dubios: 2 frati gemeni se cearta pe aceeasi femeie. Cei 2 sunt gemeni identici, nu exista niciun element distinctiv, asa ca pot fi lesne confundati. Asa cum au fost confundati, vedeti voi cum, de femeia in cauza.

Nu va zic deznodamantul povestii, va spun doar ca ea este construita cam ca un roman clasic de Jo Nesbo. Inclusiv finalul este unul specific acestuia.

Nu va spun mai mult despre aceasta povestire, desi eu n-o consider astfel. Vreau, insa, sa va vorbesc despre PRIMA povestire, cea cu care incepe cartea Specialistul in gelozie si alte povestiri, si anume Londra. Povestea este de-a dreptul fascinanta si chiar imi pare rau ca nu a fost mai ampla. O tipa apeleaza la o firma pentru a muri. O firma din Elvetia, mai precis, care are birouri, oameni, si prin SUA. Teoretic, este vorba de eutanasie, insa nu este asa cum o stim noi. Pur si simplu daca vrei sa mori, dar nu vrei sa se stie ca te-ai sinucis, apelezi la ei si vor rezolva problema.

Te costa, insa, foarte mult, caci printre altele va trebui sa aduci dovada ca ai renuntat la polita ta de asigurare de viata, caci aceste firme au prostul obicei de a ancheta. In plus, dupa ce ai semnat contractul nu te mai poti razgandi. Daca te-ai hotarat sa mori, apai vei muri. Nu exista cale de intoarcere.

Nu va voi spune nimic altceva despre personaj, despre motivele pentru care ea voia sa moara FARA sa se stie ca s-a sinucis, nu va spun nici cu cine se intalneste in avion, in cursa New York – Londra. Toate aceste detalii le veti descoperi singuri.

Eu vreau sa va ganditi un pic la aspectul moral al problemei. Cat de morala este o firma care omoara oameni care vor sa moara? Care nu le mai da sansa sa se razgandeasca? Evident, putem vorbi de o moralitate relativa, caci pe langa cei care omoara oameni care NU vor sa moara, acestia sunt un pic mai morali. Te omoara doar daca vrei si daca esti 100% ok din punct de vedere psihic. Daca esti in totalitatea facultatilor mintale.

Deci daca esti 100% rational si vrei sa mori, fara ca cei apropiati tie sa te catalogheze dupa moarte drept sinucigas, poti apela cu incredere la astfel de firme. Nu discutam partea legala, aia e bonus.

Oricum, mi-a placut povestea, mi-a placut suspansul ei si am regretat ca a fost atat de scurta.

Mi-au placut si restul nuvelelor din cartea Specialistul in gelozie si alte povestiri de Jo Nesbo, insa pe celelalte va trebui sa le descoperiti singuri.

Specialistul in gelozie si alte povestiri de Jo Nesbo a aparut in limba romana la Editura TREI, putand fi comandata SI de pe Libris, Elefant, Librex, Carturesti, Libraria Delfin, Bookcity, Cartepedia, Librarie.net, Bookzone, CLB sau eMAG.