sau MORI PROST!

Memoriile unui motan calator – Hiro Arikawa

Memoriile unui motan calator este o carte povestita in mare parte de o pisica. Vedem aventurile ei din momentul in care a fost adoptata si pana moare.

De fapt, vedem viata unui om, Satoru (in carte scrie c-ar fi fost stapanul lui Nana; eu as fi zis SCLAV, insa relatia dintre ei era, de fapt, de prietenie autentica), de cand in viata lui a intrat motanul. Motanul este un povestitor extrem de inspirat, de implicat, insa in anumite momente lasa naratorul omniscient sa povesteasca (atunci cand este vorba de trecut). Motanul stie tot ce se intampla in prezent, insa asupra trecutului are niscaiva dubii.

Memoriile unui motan calator este o carte despre prietenie si sacrificiu. Este o carte despre asumarea sortii, despre constientizarea sfarsitului. Este, evident, si o poveste despre relatia dintre om si pisica, despre atasamentul pe care un animal il are fata de persoana care i-a salvat viata.

Evident, despre pisici se spune ca nu sunt atasate de om, ci de casa, insa Nana (motanul din poveste) dovedeste contrariul. Vedem exact ce face pentru a ramane alaturi de om, de Satoru.

Pe scurt de tot, Satoru, la putin timp dupa ce-l salveaza si-l accepta in casa sa, face un periplu pe la mai multi prieteni, incercand sa afle care ar fi cel mai bun partener (nu stapan, evident) pentru Nana. Insa are surpriza sa constate ca Nana se atasase de el (si el de Nana), asa ca hotaraste sa-l … pastreze.

Vedeti exact de ce vrea sa-l dea pe Nana, care este motivul sau. Ma rog, eu l-am anticipat dupa cateva pagini, nu suspansul este punctul forte al cartii, desi recunosc ca am reusit sa ma atasez de ei, si de om, dar si de frumosul cotoi.

Acum, este clar ca eu sunt influentat de faptul ca am avut in grija 2 pisici: de cateva ori pe simpatica Salsa si de 2 ori pe la fel de simpatica Sophie. Legat de cea din urma pisica, trebuie sa va povestesc ceva interesant.

Intai si intai, va indemn sa intrati pe pagina ei si sa-i dati like. S-o urmariti.

Acum trebuie sa va spun cum Sophie mi-a daruit aceasta carte. Caci da, de la ea o am.

Ma rog, am primit mai multe, toate cu tematica pisiceasca, dar pentru ca am prea multe carti pe lista de asteptare, am citit doar 2: iUBIRE cu i mic si aceasta. Aceasta, insa, mi-a placut mai mult, desi poza cover de la cealalta e cu un Garfield si, in plus, ADOR titlul acela. Il iubesc nespus. Nu zic ca a fost rea, insa Memoriile unui motan calator este foarte-foarte buna. Memorabila.

Insa pe langa carti, am primit si un frumos tablou: poze cu mine, cu Sophie si cu sclava lu’ Sophie. Este poza cover a articolului.

La modul cel mai serios, este un mix extrem de misto: mie-mi plac pisicile, cartea imi aduce aminte de Sophie, iar tabloul din imagine sta fix deasupra patului meu, drept urmare imi aduc aminte de fiecare data de aceasta carte. Uneori chiar am impresia ca daca ma gandesc la Nana si la Sophie voi adormi mai usor. Mai usor si inainte de ora 3 dimineata. Zic.

In loc de concluzie, va fac o dezvaluire: am scris acest articol la peste 2 luni de cand am terminat de citit Memoriile unui motan calator. O tin minte ca si cum as fi citit-o ieri. Ceea ce e mare lucru, la cat de mult citesc. Nana chiar s-a cuibarit in sufletul meu (altfel inghetat) si acolo a ramas. Merita, deci, sa-i dati si voi o sansa.

Memoriile unui motan calator a aparut in limba romana la Editura Humanitas, in colectia Raftul Denisei, si poate fi comandata de la urmatoarele librarii online: Elefant, Cartepedia, Libris, Carturesti, Libraria Delfin, CLB, CEL.ro, Librex si eMAG.

ps: Memoriile unui motan calator a primit si o binemeritata ecranizare. Trailerul este cel de mai sus.

1 Comment

  1. Sophie

    Miau! Ma bucur ca ti-a placut cartea, unchiu. O sa o pun pe mami sa caute filmul sa ne uitam la el. Și sa comande cartea și pentru noi, sa mi-o citească înainte de culcare 😻

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2022 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: