Despre cartea Oppenheimer: Un prometeu american as putea vorbi in multe feluri. Prefer sa vorbesc doar despre 2 aspecte: despre CE FEL de carte este ea si despre protagonistul acesteia. Comparatia cu ecranizarea acesteia este inevitabila, dar este inclusa in prima parte a discutiei.

Oppenheimer: Un prometeu american este o carte DE ISTORIE!

Eu citesc rar spre deloc carti de non-fictiune. Lectura mea de baza este fictiunea. Chiar daca unele carti sunt BAZATE pe fapte reale ori INSPIRATE pe fapte reale, lectura lor este tot fictiune. Ceea ce NU este aceasta Oppenheimer: Un prometeu american, ea fiind pe buna dreptate inclusa in colectia CORINT ISTORIE.

Faptul ca ea este istorie m-a incomodat foarte mult. Pentru mine, a fost o lectura foarte dificila, nu doar din cauza notelor bibliografice prezente la tot pasul (cele cu numere erau puse la sfarsitul cartii, in timp ce acelea care contineau * erau puse in josul paginii), ci si din cauza felului in care a fost scrisa.

In plus, pentru ca ma aflam intr-o situatie hai sa-i spunem incomoda, vazusem filmul inainte sa citesc cartea, aveam cu totul alte asteptari.

Pe scurt, filmul A DAT VIATA unei carti inerte, sterpe, seci, unei buturugi.

Despre film am scris imediat dupa ce a aparut ca este aproape perfect. Acum, dupa lectura cartii, filmul mi se pare MULT MAI BUN: o adevarata minune! Sa reusesti sa scoti un film atat de viu dupa o carte atat de MOARTA mi se pare o realizare exceptionala. Incredibila! O adevarata MAGIE! Nolan este cu adevarat GENIAL!

Revenind la cartea Oppenheimer: Un prometeu american, eu il consider un adevarat TRATAT. Nu este un tratat de fizica, asa cum ma temeam, desi recunosc ca cititorii cu ceva mai multe constinte de fizica vor intelege mai mult si mai bine prima parte, ci este un tratat multidisciplinar, ordinea fiind stiinte politice, istorie, filosofie, fizica, psihologie, sociologie, teologie si drept.

Oppenheimer: Un prometeu american nu m-a facut sa empatizez cu personajul. DIMPOTRIVA!

Nu sunt crestin, credincios sunt, in felul meu, am credintele mele proprii, drept urmare tot ce a patit fizicianul Oppenheimer mi se pare pur si simplu MERITAT!

Ca in orice dictatura sangeroasa, un tip cu sange pe maini este dat la o parte de niste tipi si mai insetati de sange. Exact cum s-a intamplat in tara noastra cu “celebrul” Lucretiu Patrascanu, un criminal comunist devenit erou pentru ca a fost omorat de ai lui.

In cazul lui Robert Oppeheimer, el a platit pentru miile de morti de la Hiroshima si Nagasaki. Mai ales Nagasaki.

Ce avem de invatat din tratatul Oppenheimer: Un prometeu american?

Pai avem multe de invatat. Din istorie oricum ai multe de invatat la modul general: trebuie s-o cunosti ca sa nu repeti greselile trecutului.

Principala asemanare este insa “isteria anti-comunista”, care in zilele noastre s-a transformat in “isteria anti-rusa”. Culmea este ca pe vremea aceea, isteria venea din partea republicanilor de peste Ocean, in timp ce astazi isteria vine de la Partidul Democrat American.

La noi in tara situatia este cu atat mai grava: orice om care spune macar cu jumatate de gura ceva neutru vizavi de razboiul din Ucraina este etichetat putinist, pro-rus, anti-occidental, extremist. In cazul Romaniei, situatia este mult mai simpla, caci nu avem vreun geniu caruia ar trebui sa-i permitem ori sa-i interzicem accesul la vreun fel de informatii secretizate.

Oppenheimer: Un prometeu american este o carte anti-americana sau pro-americana?

Aici voi folosi un cliseu, un sofism de toata frumusetea in care cred cu tarie: cartea este per ansamblu anti-americana, dar aparitia ei este o mare bila alba pentru democratia americana.

Da, lucrurile dezvaluite acolo, multe dintre ele necunoscute publicului larg extra-american (vanatoarea de comunistii din SUA postbelica, dar si modul in care s-a discutat bombardarea atomica a Japoniei, tara care oricum era aproape infranta), nu fac cinste Americii. La fel si modul in care Robert Oppenheimer a fost scos din joc este unul care noua ne aminteste de perioada dictaturii comuniste: problema era ce prieteni a avut si cu cine s-a culcat. Ca si cum in Romania comunista ai fi avut prieteni fascisti ori burghezi.

In plus, desi se vorbeste foarte putin despre asta, au avut de patimit si urmasii lui Robert si Kitty Oppenheimer, lucru cu atat mai rusinos.

Insa simplul fapt ca putem vorbi despre aceste lucruri, ca le-am aflat, face din SUA o democratie, fie ea si bolnava, cu mari probleme. Intr-un stat totalitar aceasta carte n-ar fi putut aparea.

In plus, nu este nicidecum PRIMA carte despre Robert Oppenheimer, este doar cea mai recenta si, spre norocul ei, cea ecranizata cu un film castigator de multe Oscaruri. Oscarurile fiind niste premii extrem de americane si extrem de politizate. Deci iata in ce lume paradoxala traim.

Oppenheimer: Un prometeu american este o carte de istorie greu de parcurs, un tratat in adevaratul sens al cuvantului. Cu toate acestea, are marea calitate de a putea fi parcursa si inteleasa si de neistorici, nefizicieni, nefilosofi ori nespecialisti in stiintele politice. Este accesibila tuturor celor care doresc sa afle mai multe despre lumea in care INCA traim. Caci lumea actuala, cea in care traim acum, este cea care atunci a inceput.

Oppenheimer: Un prometeu american poate fi comandata de la Libris, Carturesti, Bookzone, Cartepedia, Librex, Librarie.net, Libraria Delfin ori eMAG.