Desi John Grisham este unul dintre autorii mei preferati, citind pana acum 23 dintre cartile lui, recunosc ca a reusit sa ma surprinda cu aceasta carte, Ford County. Este o culegere de proza scurta care contine fix 7 povestiri. Nu va voi vorbi despre toate cele 7 povestiri, ci doar despre 3 dintre ele.
Prima dintre ele se numeste E nevoie de sange si este despre o aventura a unor neispraviti, care isi doreau sa ajute, sa doneze sange pentru o ruda aflata in nevoie. Insa acestia, vedeti voi cine sunt ei, patesc o gramada de lucruri care fac ca povestirea sa fie de fapt amuzanta. Incepe cu un accident, cu ceva trist, si se termina extrem de comic. Ceea ce, exact cum ziceam la inceput, nu prea e specific lui Grisham.
Ultima povestire, cea care mi-a ramas cel mai bine intipirita in minte, din motive evidente, se numeste Ciudat baiat. Este vorba despre un baiat alb, homosexual, ce plecase din Sudul foarte intolerant din cauza orientarii sale sexuale, insa este nevoit sa revina la finalul vietii, cand nu mai are mult de trait, insa nu este primit in casa familiei sale, ci este trimis “peste calea ferata”, in cartierul de negri. Acolo era o casa de-a familiei, inca foarte bogata, casa unde el isi va petrece ultimele zile de viata alaturi de o batrana de culoare. Nu va spun prea multe, vreau sa descoperiti singuri povestea, ce vreau sa mai subliniez este faptul ca povestea nu a reusit sa ma faca sa empatizez cu tanarul alb. Mi s-a parut foarte fake, construita parca artificial. Mi s-a parut ca a fost gandita in prezent (desi a aparut in SUA in 2009!), fiind pusa in trecut tocmai pentru a arata problemele de atunci. Insa, repet, totul pare mult prea exagerat, mult prea incorect politic.
Intre aceste 2 povestiri va mai dau un alt exemplu, o povestire unde John Grisham pare a se apropiat de cel pe care-l stiu eu. Aceasta se numeste Dupa Raymond, fiind vorba despre un condamnat la moarte ce refuza pana in ultima clipa sa isi accepte destinul. Nu este un luptator feroce, ci este pur si simplu un mitoman notoriu, care reusea performanta de a se minti singur. Asa reuseste el sa supravietuiasca, sa n-o ia razna. Fiind vorba despre pedeapsa cu moartea, mi-a adus aminte de romanul Camera mortii. Subiectul este unul specific american, europenii neavand aceasta problema. In Europa, cel putin in UE, in cea civilizata, pedeapsa cu moartea este de domeniul trecutului, niciun specialist, fie el psiholog, sociolog, politolog, jurist ori istoric, nu isi mai pune problema revenirii la ea. Europa se considera superioara cultural si civilizational INCLUSIV prin abolirea pedepsei cu moartea.
Acum ar trebui sa vorbesc din nou despre proza scurta. Diferenta dintre Ford County si restul cartilor lui Grisham este fix diferenta dintre proza scurta si romane. Mie mi se pare ca autorul se joaca, testeaza. Ca a incercat pur si simplu altceva. Ok, in fiecare poveste apare cate un avocat, cu un rol mai mult sau mai putin important. Acel avocat are rolul de a readuce aminte ce autor a scris toate acele povestiri.
Insa in afara lui pe bune si a acelei povesti despre condamnatul la moarte, pe bune daca l-am recunoscut pe Grisham. Insa la fel de serios va spun: nu imi dau seama daca ACEST Grisham este mai bun sau mai putin bun decat Grisham pe care-l cunosc. Ok, Grishamul cel serios, care scrie thrillere juridice, are mult mai multa experienta. Chiar daca romanele nu au legatura intre ele, majoritatea fiind de sine statatoare, este foarte interesant sa le citesti in ordinea aparitiei. Daca vrei sa vezi cum a progresat un scriitor, citirea cartilor sale in ordine cronologica devine obligatorie. Eu recunosc ca am “trisat” in cateva randuri, insa in general m-am straduit sa le citesc in ordine cronologica.
Apropo de ordinea cronologica, aceasta carte, Ford County, se doreste a fi o revenire la locul de desfasurare a actiunii primei carti a lui Grisham, … si vreme e ca sa ucizi. Nu v-as putea spune cat de reale sunt povestile, insa va spun ca exista o tehnica de acaparare a publicului, folosita atat de scriitori, cat si de regizori: aceea de a spune ca povestirile lor sunt “bazate pe fapte reale”. Neverificabile, evident. Trebuie doar crezuti pe cuvant.
La final ar trebui sa trag o concluzie. Insa concluzia aceea ar trebui sa aiba niste repere. Ceea ce, din pacate, nu are. Daca as compara-o cu restul cartilor lui John Grisham, Ford County este o experienta interesanta, diferita, care scoate in evidenta o alta latura a autorului. Daca insa o compar cu alte carti de proza scurta, s-ar putea ca lucrurile sa nu stea la fel de bine. Insa in ceea ce priveste proza scurta mai apare o intrebare: oare John Grisham poate fi considerat un “debutant”? N-a mai scris proza scurta pana acum, deci unii l-ar putea privi astfel. Caz in care Ford County poate parea o carte chiar foarte buna. Pentru un debutant, repet.
Ford County a aparut in limba romana la Editura RAO, loc unde a fost scoasa intreaga opera a lui John Grisham. Din pacate, in acest moment se mai gaseste in foarte putine librarii online. Fix in momentul scrierii acestui articol, ea poate fi comandata doar de pe urmatoarele site-uri: eMAG, Cartepedia, Bookzone si Carturesti.
Leave a Reply