Crima in familie pare un scenariu de film ori de serial tv, nicidecum o carte. Cam asta si este, desi nu este serial TV, ci emisiune tv care pare podcast. Un podcast televizat, ca sa fiu mai exact. Motiv pentru care mi-am amintit de unul dintre tipurile de podcast pe care am dorit sa-l fac inainte sa ma apuc de actualul format, cel cu interviuri.
Sa va explic. Podcastul, in intelesul clasic, este un fel de reportaj. Este ceva intre radio si TV. Dar sa zicem ca e radio. Ideea este asa: tu vrei sa documentezi o crima. Asa ca iti faci un plan, un scenariu, imparti podcastul in mai multe parti, episoade (de aici vine ideea de EPISOD), in fiecare dintre ele vrand sa aduci o alta perspectiva. Acum vorbesti cu mama vitrega, acum vorbesti cu sora, acum vorbesti cu cine stie ce FOST sau ACTUAL detectiv (particular). Si tot asa.
Deseori vorbesti si tu. Explici ce ai citit, ce ai documentat. Citesti din documente. Tot tacamul.
Exista si televiziuni care gazduiesc astfel de emisiuni, insa se spune ca locul lor ar fi in online. Ca s-o iau altfel, ce brand si-ar dori asocierea cu o emisiune care vorbeste despre criminali in serie? Ma rog, nu zic ca n-ar exista, spun doar ca MULTE branduri mari, serioase, ar refuza asocierea.
Asocierea cartilor cu podcastul nu este ceva care ar trebui sa va mire. De fapt, eu mi-am deschis podcastul DATORITA (ori din cauza?) unei carti. Cartea in cauza se cheama Fetele disparute, pe care v-o recomand. Acolo avem o realizatoare de podcasturi pentru … BBC. Deci o chestie moderna, online, asociata cu o entitate jurnalistica veche, de prestigiu, care este si de stat. Un amestec aparent dubios, dar care in Marea Britanie are sens. Are logica.
Da, eu asa ma visam initial, dar realist vorbind nu am resursele necesare, nici de bani, dar nici de timp, pentru asa ceva. Desi recunosc ca daca as avea bani, fix asta as face. Ori daca cineva ar fi indeajuns de nebun incat sa-mi dea pe mana un post tv, fie proaspat-infiintat, fie cu vechime.
Romanul Crima in familie are un titlu sugestiv. Ideea este ca realizatorul TV, regizorul, ancheteaza moartea tatalui sau vitreg, petrecuta acum 20 de ani. Deja avem 3 elemente importante: este o Crima in familie, cum zice si titlul, deci urmeaza sa fie intervievati (interogati) cei din familie, vorbim de tatal VITREG, deci nu este vorba despre cineva la care tinea foarte mult (vedeti in carte cu exactitate cum sta treaba) si, MAI ALES, vorbim despre o crima petrecuta acum 20 de ani.
Eu incerc sa-mi imaginez ce as putea spune despre ceea ce faceam acum 20 de ani. Sunt nascut in 86, am 38 de ani neimpliniti, deci ar trebui sa povestesc lucruri de cand eram inca minor. Nu ca asta ar fi atat de relevant, insa eu tind sa-mi amintesc prea putin chiar si lucrurile de acum 5 ani. Pandemia parca mi-a sters din minte tot ce s-a petrecut inaintea ei.
Problema acestei carti este ca-i o emisiune tv transcrisa, cu toate descrieriile (“didascaliile”) aferente. Autoarea a vrut sa ii transpuna pe cititori in atmosfera unei astfel de emisiuni. Doar ca modalitatea aceasta de povestire mi se pare foarte greoaie. O lectura care poate ar fi fost una usoara, facila, s-a transformat intr-o lectura foarte grea. Inteleg frustrarea multor autori de “crime mistery”, nu e drept ca operele lor sa fie considerate lecturi usoare, acest gen este mult subestimat, insa ingreunarea CU ORICE PRET a lecturii nu este neaparat o idee buna.
S-o spun altfel: ecranizarea acestei carti probabil ar fi nu doar usoara, ci si foarte utila. Regizorul unei astfel de ecranizari nu doar ca n-ar avea mult de lucru, dar ar face un mare serviciu povestii. Care altfel, credeti-ma, este foarte complexa, este foarte greu de ghicit criminalul.
Chiar va recomand Crima in familie, chiar va sfatuiesc sa rezistati tentatiei de a renunta la lectura. Finalul n-o sa va dezamageasca. Iar daca vreti sa va apucati de podcast, sa stiti ca aceasta Crima in familie ar putea fi convingatoare. Chiar as urmari un astfel de podcast. Jur pe rosu (adica pe sangele victimelor).
Crima in familie a aparut la Editura TREI, loc de unde va sfatuiesc si pe voi s-o achizitionati.
ps: Crima in familie m-a facut sa vorbesc mult despre mine ca podcaster. Am uitat insa sa va spun podcastul meu: se cheama Cult la Cap si deja are 2 sezoane. Urmeaza cat de curand sezonul 3. Acest podcast are 2 parti excelente pentru mine: am constientizat cat de mult imi place (de-a dreptul ADOR) sa iau interviuri si, bonus, m-a facut sa ascult oamenii, sa imi dezvolt ascultarea activa. Daca i-a influentat in bine si pe altii n-am de unde sa stiu. Trebuie sa tineti cont SI de faptul ca podcastul a pornit DATORITA unei carti, deci datorita cititului. Asa ca abonati-va la podcast si porniti si voi unul. Inainte sau dupa ce cititi Crima in familie! 🙂
Nu am citit nici o carte scrisa de Cara Hunter dar totul are un inceput!
Si pt mine a fost prima 🙂
Am mai citit genul asta, banuiesc. Cartea e ceva gen “Misterul din padure” scrisa de Matt Wesolowski?
Singura diferenta este ca nu traiesti acolo, impreuna cu protagonistii, ci ca urmaresti de fapt o emisiune, care ce-i drept se deruleaza live, fiecare episod avand efecte in timp real 🙂
Deci crima s-a petrecut cu 20 de ani in urma, asa ca niste oameni, dintre care unul face parte din acea familie, era in casa, atunci nu acum, incearca sa afle cine-i criminalul.
In ”Misterul din padure” este relatat un podcast, dar in pauzele de podcast romanul devine naratiune. Fie cu fapte, fie cu banuieli despre fapte, fie deductii logice conform podcastului. Toate spuse la persoana intai chiar de autor. “Crima in familie” e pur si simplu doar un podcast scris?
Exact. Si intre episoade avem cateva comentarii, plus cateva pag, nu multe, de corespondenta intre protagonisti. Dar este efectiv un podcast scris 🙂
La inceput, primele 3 episoade, pare plictisitor si greu de urmarit, dar apoi actiunea devine chiar palpitanta.