Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Pisica neagra si alte povestiri de groaza – Edgar Allan Poe

Pisica neagra si alte povestiri de groaza este o mini colectie de patru povesti aparent horror, scrise de Edgar Allan Poe. Stiu ca am zis candva ca nu voi scrie despre autori clasici, Poe intrand in aceasta categorie, insa simt nevoia sa fac cateva precizari. Si sa critic aceasta carte, caci oricat de celebru ar fi scriitorul si oricat de bine ar scrie el, am 3 mari probleme cu aceasta carte.

Inainte sa va spun cele 3 mari probleme ale cartii, sa va contextualizez un pic. Sa va spun de ce am comandat cartea, cand am citit-o si ce feedback am primit inainte s-o citesc.

Asadar, dupa cum deja stiti, eu sunt baby-sitter de rezerva pentru una bucata pisica neagra: o cheama Salsa the Cat si are si pagina de facebook. Faza interesanta este, insa, urmatoarea: atat atunci cand am comandat-o, cat si atunci cand am citit-o, Salsa era la mine. Deci am citit-o sub influenta ei.

Legat de feedback, o amica mi-a spus ca e una dintre cartile ei preferate, ca abia asteapta s-o reciteasca, in timp ce alta a zis ca a renuntat dupa cateva pagini, ca era prea … scary (romgleza la putere).

Acum, despre ce sunt povestile, pe scurt?

Pai prima este despre un motan negru, care are ghinionul de a avea un stapan alcoolic si deloc stabil emotional. Cum se ajunge la crima si la politie ramane sa descoperiti singuri.

A doua poveste este despre un sanatoriu de boli psihice celebru pentru metodele sale neconventionale de tratare a bolilor: deloc violente, chiar dimpotriva. Nu va zic la ce se ajunge, va zic doar ca aceasta mica poveste a inspirat foarte multe povesti horror, in special filme, fiind pentru mine extrem de previzibila. Ma rog, spoilerul se afla in multe descrieri din online ale cartii. Prefer, insa, sa nu fie si la mine #peblog.

A treia poveste, Morella, este despre o femeie care reincarneaza. Cum si in ce fel si mai ales de ce ramane sa descoperiti.

A patra poveste, Masca mortii rosii, este si cea mai ciudata: greu de inteles, deloc infricosatoare daca ma intrebati pe mine, insa extrem de … vizuala.

Acum, pe scurt, cele 3 probleme ale mele:

  1. Nu stiu cine a ales ordinea povestilor, insa dupa ce am citit-o pe prima, pe cea cu Pisica Neagra, celelalte mi s-au parut foarte slabe. Prima a fost de departe cea mai buna, cea mai intensa, cea mai infricosatoare. Restul pareau fie mai slab scrise, fie mai putin infricosatoare. Fie ambele.
  2. Nu inteleg si nu voi intelege in veci de ce astfel de povesti sunt trecute la categoria 8-12 ani. Nu sunt eu adeptul cenzurii, la filme as lasa la liber, fiecare sa vada ce doreste, dar nici sa RECOMAND unui pusti de 8 ani asa ceva. Serios, NU! Da, exista copii care de la 5 ani se uita la horroruri si dorm foarte bine, dar ei sunt exceptii. Si, pe bune, in momentul in care pui o limita maxima, de 12 ani, o pui cu motiv. De ce unuia de 14 ani nu-i mai recomanzi asa ceva?
  3. De ce aceste povesti mi se par ATAT de diferite? Recunosc, nu am citit nimic altceva de Poe, mi-e rusine cu asta, insa sunt socat de diferente. Cand treceam la o poveste noua aveam impresia ca citesc un cu totul alt scriitor. Primul e genial si bolnav, al doilea e doar genial, povestea neavand nimic infricosator in ea, iar ultimii 2 scriitori par a fi niste copii, niste clone. Serios: de ce?

Pisica neagra si alte povestiri de groaza, aparuta la Editura (Junior) Polirom (varianta din 2019), merita citita strict pentru primele 2 povesti. Pe prima nu stiu daca o poate duce oricine pana la capat, asta asa, ca avertisment. Eu am comandat-o de pe Cartepedia.

12 Comments

  1. harabor emilia alexandra

    “Pe prima nu stiu daca o poate duce oricine pana la capat, asta asa, ca avertisment.” – hai ca m-ai facut curioasa :))))))) A urcat pe primul loc in lista cartilor de citit :)))))))))))))))))

    • Emil Calinescu

      Asta e si ideea unei recenzii 🙂

  2. Larisa Eveline

    Desi sunt fana horror si mystery, Poe nu m-a prins pana acum. Ii apreciez totusi unele povestiri si poeme, si-a adus contributia la aceste genuri.

    • Emil Calinescu

      Ce anume ti-a placut de la el? Poti recomanda ceva?

      • Larisa Eveline

        Corbul mi s-a parut foarte reusit si The Tell Tale Heart.

        • Emil Calinescu

          De Corbul am auzit si eu. Sper sa o gasesc pe undeva 🙂 Tradusa bine de preferat!

          • Alina-Florentina Gheorghe

            După corbul nu s-a făcut și film? Sau nu vorbim de același corb? :))

  3. Alina-Florentina Gheorghe

    Am văzut cartea asta la bunică-miu, acum mulți ani, însă eu spre rușinea mea nu am citit-o și n-am citit nimic de Edgar allan Poe.
    M-ai făcut curioasă și poate o să o comand și eu în viitor, să nu mai spun că n-am citit nimic de Edgar Allan Poe! :))
    Așa că nu ești singurul care nu citise nimic de Edgar! 😀

    • Emil Calinescu

      Sunt mai multe versiuni. Ideea e ca Poe a scris multe povesti scurte. Unii pun o selectie, altii pun o alta. Asta e nou aparuta. Poate stii cartea cu pisica neagra. Cica acum vreo 10 ani aparuse o alta, cu alte 5 povesti.

  4. Manuela Stanica

    Chiar daca nu este genul meu preferat m-ai facut curioasa(stiu…curiosii mor repede🙈). Am sa mi-o achizitionez si sper sa o duc pana la capat chiar daca vreo cateva seri voi avea cosmaruri.

    • Emil Calinescu

      Curiozititatea a omorat pisica. Iar una dintre povesti este despre o pisica.

  5. Iulia Victorita

    Pisicului meu i-ar placea cartea asta :)))). Acum, ca sa recunosc, si mie cred ca mi-ar placea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑