Palaria albastra si alte povestiri este prima carte scrisa de Andrei Craciun careia chiar ii dau o sansa in mod direct. Indirect, am dat o sansa mai multor carti, in sensul ca le-am comandat, sunt in biblioteca mea, insa-si asteapta cuminti randul.

Nu va mai zic relatia mea cu proza scurta, deja stiti parerea mea despre ea: desi interesanta in felul ei, desi sustin ca nu trebuie evitata, nu e nici pe departe genul meu preferat. Asta pentru ca de obicei fac un exercitiu care-mi da multe batai de cap: incerc sa gasesc elementul comun al tuturor povestilor. Vreau sa vad ce au ele in comun, ce le leaga pe ele, de ce au fost puse ele impreuna in aceasta carte.

Proza scurta, veti zice, avem zi de zi de Facebook. Postarile unora sunt ample, sunt proza de-a dreptul, de ce ar mai trebui sa citim asa ceva si-n carti? In fond, literatura este ori ar trebui sa fie altceva.

Iar daca vorbim despre Palaria albastra si alte povestiri, unde avem parte de proza foarte scurta, lucrurile sunt cu atat mai interesante: gasesc prin lista mea de prieteni postari mult mai lungi decat povestirile de aici.

Fara sa va dezvalui secretul, firul invizibil care leaga povestile, ma rog, nu sustin ca opinia mea este cea adevarata, este doar o supozitie (de pilda, pe Bookaholic am intalnit o opinie cumva contrara ori macar diferita de a mea), va dezvalui cele 3 lucruri observate de mine, care impreuna va pot duce la raspunsul corect:

  1. Cartea are un cuprins, cuprins care este ordonat in ordine alfabetica. Ceva ciudat, surprinzator, mai ales ca vorbim despre proza foarte scurta.
  2. Palaria albastra nu este nicidecum prima povestire, ci este una dintre ultimele. Nu chiar ultima, mai sunt cateva pana la final. Fara sa va fac spoiler, va spun doar ca nu este nicidecum o povestire wow, care sa te dea pe spate. Nu este povestirea memorabila (asa cum este cea cu Pisica Neagra din cartea lui Poe). Cred ca este vorba doar de povestirea cu cel mai interesant titlu.
  3. La un moment dat, intalnim personajul (secundar si nu principal) Andrei Craciun. Va las pe voi sa descoperiti unde este el si ce face acolo. La fel cum va las sa descoperiti unde se afla ADEVARATUL Andrei Craciun in aceasta carte.drei Craciun
Emil Calinescu Andrei Craciun

El este Andrei Craciun, iar poza este facuta la una dintre galele TIFF. A doua la care am mers, caci de obicei nu ratez festivalul, insa omit intentionat gala finala.

Palaria albastra si alte povestiri este tipul de lectura dubioasa care te scoate din rutina. Eu simteam ca am nevoie sa citesc si asa ceva. O carte terapeutica, desi cu siguranta nu si-a propus asta. O recomand tuturor fanilor prozei scurte, tuturor celor care vor sa citeasca altceva si tuturor fanilor Andrei Craciun (caci sunt un urmaritor constant al OMULUI Andrei Craciun). Nu va indemn sa spuneti in comentarii care credeti ca e firul comun. Ati putea face spoilere, desi la cate povestiri sunt spoilerele sunt aproape imposibile, sau pur si simplu ati duce anumiti cititori pe cai gresite. Mi se pare ca omul trebuie sa citeasca aceasta carte cu mintea limpede, fara sa stie la ce trebuie sa fie atent. Fix cum am citit-o eu, ca sa zic asa.

Palaria albastra si alte povestiri poate fi comandata de pe site-ul Editurii Herg Benet sau de la librariile online Elefant, Libris, Cartepedia, Carturesti, Diverta si eMag.