Predicatorul este al doilea volum al seriei Fjällbacka, serie care-l are in prim plan pe detectivul Patrick Hedstrom. De aceasta data sotia lui are un rol secundar, imi vine sa spun de decor. Ma rog, in acest al doilea volum ea este insarcinata, singura sa actiune menita sa-l ajute pe sotul sau fiind o “evadare” la biblioteca. In rest, ea este sotia care-si asteapta cuminte sotul si care trebuie sa infrunte si o canicula infernala.

Cazul lui Patrick este unul extrem de interesant: sunt gasite 3 cadavre intr-o prapastie, partea interesanta fiind alta: un cadavru este proaspat, celelalte 2 fiind vechi, de cel putin 10 ani. Mai multe indicii duc, direct sau indirect, catre familia unui celebru Predicator.

Nu va zic mai multe, nu va zic ce-i cu Predicatorul, nu va zic nici cum evolueaza relatia dintre Patrick si Erica si nici ce mai face sora Ericai, Anna. Spun doar ca in cateva momente, autoarea simte nevoia sa reaminteasca anumite chestii intamplate in prima parte. Mie mi s-a parut ca a facut asta pentru ca Predicatorul sa poata fi citita fara lectura prealabila a primului volum.

Eu vreau, insa, sa va vorbesc putin despre ideea de Predicator, de trimis al lui Dumnezeu pe Pamant. De acele secte izolate, comunitati de oameni care traiesc in jurul unui Guru, al unui OM care ajunge sa le fie lider, al unui om pe care ei il vad drept trimis al lui Dumnezeu pe Pamant.

Deseori eu m-am intrebat ce este in capul cuiva care pune botul la asa ceva, cum de oameni normali, poate scoliti, pot crede asemenea tampenii. Mi-am pus problema si in sens contrar: ce familie au acesti oameni? Oare familia lor ii vede la fel cum ii vad si ceilalti credinciosi?

Caci intre un catolic habotnic si un membru ale unei astfel de congregatii, il voi prefera intotdeauna pe catolic, pe ala care are macar o viata sociala normala.

Si nu, nu am crezut niciodata in vindecarile miraculoase, indiferent cine au fost cei care s-au laudat cu ele.

Cartea aceasta, Predicatorul, incearca sa raspunda, in felul ei, la intrebarile de mai sus. E drept, are mai multe fire narative, unele dintre ele fiind abandonate mult prea brusc. Bineinteles, ele vor continua in cartile urmatoare, caci cele 3 personaje, Patrick, Erica si Anna, sora Ericai, vor fi cu siguranta prezenti in urmatoarele volume. Parca, totusi, cazul in sine era mult mai important decat situatia sorei Ericai, care putea lipsi complet din peisaj in acest volum.

Altfel, un singur lucru m-a surprins: atmosfera mult prea CALDA din acest roman. Suedezii ma obisnuisera cu povesti reci, majoritatea dintre ele desfasurandu-se iarna. Aici, insa, avem parte de o poveste caniculara, poveste care are loc vara. Nu zic, se potriveste in peisaj cu vremea de afara, doar ca atmosfera asta nu se potriveste cu ideea de poveste nordica. Sau, ma rog, nu se potriveste cu povestea nordica stereotipica.

Oricum, Predicatorul este, per total, o poveste foarte buna, un thriller care te tine cu sufletul la gura, al carui final cu greu poate fi anticipat. Astept cu nerabdare partea a treia a seriei.

Predicatorul de Camilla Lackberg poate fi gasit in urmatoarele locuri: Site-ul Editurii Trei + librariile online Libris, Carturesti, Cartepedia, Lib. Humanitas si Emag.