Printesa Gheturilor este cartea care mi-a reaprins pofta de thrillere nordice. E vara, e canicula, drept urmare un roman cu o atmosfera rece este remediul ideal.

Paradoxul, cel putin in cazul meu, este ca am ajuns sa cunosc geografia Nordului Europei mai bine decat geografia tarilor mult mai apropiate de mine. Motivele sunt in numar de 3:

In acest caz, al romanului Printesa Gheturilor, este vorba despre orasul Fjällbacka (chiar asa se cheama seria), localitatea natala a autoarei. Ce este interesant este ca acest oras avea in 2010 un numar impresionant de locuitori: 859!!! La noi in tara sigur exista comune cu mai multi locuitori.

Fjällbacka Wikipedia

Acum, nu as putea sa va spun prea multe despre actiunea cartii. Va spun, foarte pe scurt, ca Alex este o tanara gasita moarta in cada, decesul ei fiind pretextul intregii povesti. Personajul principal este Erica, o tanara scriitoare, fosta prietena a victimei, ce este rugata de familia Alexandrei sa scrie o carte despre aceasta. Erica incepe sa sape prin trecutul familiei, ajutata fiind de unul dintre politistii care se ocupa de crima, cu care se si cupleaza.

Nu va zic ce alta familie mai este implicata, nu va zic nimic despre criminal, toate astea le veti afla singuri. Ce vreau sa va subliniez este, insa, altceva: Erica este un personaj EXTREM de misto, cu care am empatizat maxim. O scriitoare de biografii, care considera ca talentul ei se iroseste, ca are are impresia ca asterne numai si numai cuvintele altora, nicidecum ideile ei. O scriitoare nici buna, nici rea, nici proasta, dar nici geniala. UN OM, de fapt. Caci fix asta m-a atras la Erica: umanitatea ei, faptul ca n-a fost creionata nici ca fiind geniala, nici ca avand o tona de defecte. Si, de fapt, daca veti da o sansa romanului, veti constata ca fix la fel sunt conturate si restul personajelor.

Apropo, v-am zis ca daca as putea, in acest moment m-as muta IN SUEDIA? Un astfel de roman ma face sa-mi doresc mult mai mult acest lucru. O tara normala, cu oameni normali, care isi traiesc viata normal. Si fix aceasta normalitate reiese din intreaga carte: oricat de dubioasa si incalcita ar fi povestile, oricat de ciudat vi s-ar parea criminalul, cu totii emana NORMALITATE. Reformuland: niste oameni NORMALI au fost pusi in niste situatii dubioase, deciziile lor fiind, insa, cat se poate de … normale. Eu, unul, m-am pus in locul tuturor personajelor (cu 2 exceptii, vedeti voi care) si am constatat ca as fi facut la fel. Ma rog, fiecare om normal are defectele lui, dar fix acele defecte definesc normalitatea.

Deci daca vreti sa va dau un motiv important, principalul as zice, pentru care sa cititi Printesa Gheturilor, acesta ar fi: pentru a va lua doza de normalitate.

Astept cu nerabdare urmatoarele carti ale seriei Fjällbacka 🙂

Printesa Gheturilor (seria Fjällbacka volumul 1) de Camilla Lackberg poate fi gasit/a pe site-ul Editurii Trei ori la librariile online Libris, Cartepedia, Elefant, Humanitas, Diverta, Cel si eMag.