Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Prietena (The Friend) – Teresa Driscoll

Din start spun: cand am comandat de la Herg Benet romanul prietena nu stiam nimic despre autoarea Teresa Driscoll. Nu citisem Sunt cu ochii pe tine, nu stiam nimic despre stilul ei. Imi sunase bine romanul, imi placuse intriga, deci l-am comandat.

Ce am descoperit dupa lectura? Pai in aparenta o lectura usoara, facila, care a fost complicata inutil de autoare.

Pe scurt: intr-o micuta localitate apare o straina, Emma, una in care nimeni nu are incredere. Nimeni in afara lui Sophie, care hotaraste sa-i devina prietena. Sa se apropie de ea, vrand parca sa le faca in ciuda celor care nu aveau incredere in ea. Si are atat de mare incredere in ea incat ii lasa in grija copilul.

Acum, care este momentul cheie, ce se intampla, de ce si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.  Problemele, ca nu e doar una, sunt in numar de 3:

  1. Avem inainte si dupa. Sau, ma rog, inainte si azi. Inainte si o anume ora. Care ore nu sunt liniare (chiar si acolo avem variatii, vedem ceva ce se intampla acum, ajungem inainte, apoi revenim in prezent, dar la o ora din urma). Teoretic, aceasta gaselnita ar trebui sa mareasca suspansul. Sa ne faca sa stam cu emotii. Practic, insa, este ceea ce noi, romanii, numim Scarpinat cu mana dreapta la urechea stanga. Ceea ce, zica-se, fac constant oltenii. Pe langa faptul ca e frustrant sa nu stii inainte de ce anume. In plus, din cauza asta se tot repeta anumite lucruri. Daca ar sta cineva sa numere paginile in plus, ar depasi 50.
  2. Personajul Emma este din start dubios. Ni se spune inca din descriere ca nu ar fi trebuit sa aiba incredere in ea. Apoi titlul ne spune clar asta. Autoarea a vrut suspans, dar a facut ditamai spoilerele inca din primele pagini.
  3. Personajul principal pozitiv, Sophie, este foarte slab conturat.

Emma, insa, bau-bau-ul, este un personaj foarte misto. Nu fac spoilere, spun doar ca fanii corectitudinii politice vor fi dezamagiti. Este un personaj construit incorect politic, lucru pentru care eu acord cartii o mare bila alba.

E drept, are si o parte psihologica despre care nu-s deloc in masura sa ma pronunt. Sophie nascuse un copil, insa nu mai putea face un al doilea (vedeti voi de ce). Traumele psihologice aferente nu pot fi intelese pe de-a-ntregul decat de catre femei, in special de cele aflate fix in aceasta situatie. Aici cartea Prietena sta bine.

Si tot pe partea psihologica, avem iarasi parte de o persoana cu un trecut terifiant. Aceeasi vesnica poveste, infractorii de astazi sunt victimele de ieri, ne este vanduta intr-o alta forma, una literara, plina de suspans (vorba vine). Da, aici romanul sta iarasi foarte bine. Emma este un personaj foarte bine conturat atat in prezent, cat si in trecut.

Per total, Prietena e un thriller prea slab pentru pasionatii acestui gen. Pentru cei care sunt atenti mai mult la partea psihologica, Prietena se poate dovedi o carte buna. Daca sunteti cumva in ambele tabere, eu zic ca merita sa-i dati o sansa.

Prietena poate fi comandata SI de la librariile online Libris, Elefant (in engleza), Carturesti ori de pe eMag.

1 Comment

  1. Inimadincuvinte

    M ai făcut curioasa sa o comand, dar azi trebuie sa mi vina o alta carte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: