Ucigasi fara chip vs Victima fara chip. Asemanarea titlurilor sa stiti ca nu este intamplatoare, lucru care, insa, n-ar trebui sa va deranjeze. De fapt, fix asa am aflat de acest autor.

Citisem, deci, Victima fara chip a noii senzatii a literaturii nordice, Stefan Ahnhem, si apoi zic sa fac un minim research. Informatia importanta am aflat-o de pe site-ul librariei online Cartepedia, de unde-mi comandasem cartile lui Ahnhem. Acolo, in mini-biografia autorului, este urmatoarea informatie:

[…] Timp de multi ani a fost scenarist si a lucrat, printre altele, la adaptarea pentru televiziune a seriei „Kurt Wallander“ a lui Henning Mankell.

Am cautat autorul in cauza pe acelasi site si am aflat ca prima carte din seria Kurt Wallander se numeste Ucigasi fara chip. E clar, deci, Ahnhem s-a inspirat din Mankell.

Obisnuit fiind sa merg la sursa, am zis ca trebuie sa-i dau o sansa. Momentan am citit 2 carti ale seriei, dar zic ca aici trebuie sa va vorbesc strict de Ucigasi fara chip.

Intai si intai, in afara de titlu, unica asemanare este data de personaje. Nu cazurile, crimele, sunt asemanatoare, dimpotriva chiar, sunt cat se poate de diferite, ci personajele. As spune ca Fabian Risk este cam 20% din Kurt Wallander. Ma rog, ar putea fi mai mult, depinde cum il privim. Dar asemanarile exista.

Cazul in aceasta prima carte este dubios: un batran este ucis cu salbaticie, ulterior incetand din viata si sotia acestuia. Singurul cuvant pe care a apucat sa il spuna inainte sa moara au fost “strain”. Cum presa are informatori in politie (in Suedia si nu numai), oamenii s-au inflamat, iar gruparile extremiste au gasit pretexte sa se afirme. Cum si-n ce fel si cum se termina intreaga ancheta ramane sa descoperiti singuri.

Ce vreau sa retineti, foarte important, este ca romanul Ucigasi fara chip este in egala masura un roman politic precum este un roman politist. Desi nu dezamageste pe partea de thriller, toata ancheta este de fapt un mare pretext.

Tototdata, cand ma refer la roman politic, ma refer si la partea legata de mass-media, rolul ei in anchete. Cum presa iti poate fi, in aceeasi ancheta, atat prieten, cat si dusman.

Nu este nici pe departe la fel de socant precum Victima fara chip (o poveste care inca mi-a ramas intiparita-n minte, pentru ca am reusit sa intru in poveste mult prea mult), dar este o poveste bine structurata. Dupa ce am citit cartea a doua pot afirma ca povestile pot fi citite distinct daca se doreste lectura unor cazuri, insa daca doriti sa urmariti evolutia unui Personaj (cu P mare), cartile trebuie citite in ordine.

Merita sa cititi Ucigasi fara chip, merita sa-i dati o sansa luiH enning Mankell, ultima mea descoperire in materie de scriitori nordici. Iar la duelul dintre Fabian Risk si Kurt Wallander, scorul este clar in favoarea celui din urma. Detectivul Wallander este un personaj mult mai bine conturat, mult mai puternic, mult mai important in anchete. Risk, insa, are echipa mai buna si are ceva mai mult noroc. Ramane sa va pronuntati si singuri, eu zic, totusi, ca Wallander castiga la scor.

Ucigasi fara chip de Henning Mankell este aparuta la Editura Rao si a fost comandata, asa cum deja am spus, de pe Cartepedia.