Secretul din padure este despre magie, despre copilarie si despre cum un secret din copilarie iti poate influenta toata viata.
Naomi, Cassidy si Olivia au creat Jocul Zeitei. Jocul Zeitei era Secretul din padure, un secret care trebuia pastrat cu orice pret. Chiar si cu pretul unei crime.
La un moment dat, Naomi este injunghiata de 17 ori, insa supravietuieste miraculos. O adevarata minune Dumnezeiasca. Dupa ce isi revine din punct de vedere medical, ea depune marturie impotriva celui acuzat ca ar fi atacat-o. Marturia ei a fost decisiva, din cauza ori datorita ei un om si-a petrecut restul vietii in inchisoare.
Acest om fusese acuzat si de alte crime, insa politistii nu reusisera sa dovedeasca nimic. Asa ca Naomi i-a salvat. Le-a rezolvat indirect niste cazuri: toti erau convinsi de vinovat, insa vinovatul reusise de fiecare data sa scape.
Atunci cand este anuntat decesul (cauzat de cancer) al acestui criminal, cele 3 prietene bune, ajunse acum adulte, se reintalnesc in localitatea lor de bastina. Acolo doar Cassidy mai locuia, celelalte 2 plecasera de acolo. Isi continuasera viata in alta parte, insa se gandeau in fiecare moment la copilarie. Si la Secretul din padure.
Din pacate, imi este greu sa vorbesc despre aceasta carte, Secretul din padure, din 2 motive:
- Primul motiv este evident teama de spoilere. Aici teama este mai accentuata, caci din cauza ei nu pot “dezbate” foarte multe probleme pe care povestea le pune.
- Al doilea motiv este modul in care romanul este scris, cu o tensiune constant crescatoare. Incepe lent, foarte lent, aparent fara nicio miza, si dezvolta treptat. Asa ar trebui sa scriu si eu articolul, nu? Ceea ce e cam imposibil. Zic eu.
Acum trebuie sa va spun marele defect al cartii, defect pe care l-am intalnit la multe alte thrillere: povestirea la persoana intai. In sine, procedeul nu este deloc gresit. Este util pentru a arata sentimentele pe care le traieste un personaj, pentru a vizualiza scenel prin ochii acelui personaj. Te face sa te simti mai in miezul actiunii.
Pe de alta parte, exista doua dezavantaje, unul foarte mare si unul mai mic, mai neimportant. Incep cu al doilea: desi ar trebui ca toate cele 3 sa aiba importanta egala, faptul ca un personaj este si povestitor ii confera un avantaj. Te indeamna deloc subtil sa empatizezi mai mult cu el. Ti se baga pe gat.
Al doilea dezavantaj este legat de ideea de spoiler, cea pe care o tot evit eu. Este spoiler, din punctul meu de vedere, sa ti se povesteasca actiunea la timpul trecut de catre un personaj implicat in multe scene pe muchie de cutit, pe viata si pe moarte. Altfel spus, stiam deja ca Naomi va supravietui, altfel n-ar mai fi fost capabila sa povesteasca. Ceea ce a stricat o buna parte din farmecul povestii. Un fel de spoiler incipient.
Altfel, Secretul din padure este o carte excelenta, foarte bine construita, cu mult suspans si cu ritm crescator. Daca ar fi fost narata la persoana a treia ar fi fost mult mai bine. Ori daca ar fi fost mai multi naratori, poate cele 3 prietene bune. Sa vedem pe rand, 3 perspective distincte. E drept, povestea s-ar fi desfasurat altfel, am fi urmarit mai multe fire narative.
Insa trebuie sa acord o circumstanta atenuanta romanului: Secretul din padure este cartea de debut a autoarei Kate Alice Marshall. Pentru un roman de debut este cu adevarat extraordinar.
Secretul din padure a aparut in limba romana la Editura Storia Books. Poate fi achizitionat si de pe Libris, Carturesti, Bookzone, Cartepedia ori Libraria Delfin.
Secretul din padure face parte dintr-un nou Blog Tour by Crime Club. Pana in momentul scrierii acestui articol au mai aparut articole despre carte pe urmatoarele bloguri: Madalina Udrescu (Cartile mele si alti demoni); Anca Adriana Rucareanu (Anca si cartile); Marius Andrei (Analogii Antologii); Liviu Szoke (Biblioteca lui Liviu); Ciobanul de azi; Andrei Cioata (Falled); Arci (Literatura pe tocuri).
Leave a Reply